zondag 4 september 2022

Beginner, gemiddeld en snel: dan zijn dit de halve marathon tijden waar je aan moet denken

Je moet niet te snel, maar zeker ook niet te langzaam van start gaan

Elke afstand kent zijn eigen streeftijden. En elke hardloper heeft weer zijn of haar eigen streeftijden, variërend van bijvoorbeeld beginner, tot gemiddeld en snelle lopers. Hoe zit het met de halve marathon tijden? Dat lees je hieronder.

Gemiddelde tijd halve marathon

Vaak worden halve marathon tijden gebruikt als opstapje om je marathontijd te berekenen. Maar liefst 21 km lang hardlopen vraagt om een steady tempo. Je moet immers niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam van start gaan. Net als bij een marathon. Maar waar moet je aan denken bij een gemiddelde halve marathon tijd?

Dat verschilt dan weer of je beginner bent, gemiddeld wilt lopen, of juist snel. Snelle hardlopers lopen een halve marathon in een tijd van ongeveer een uur. Gemiddelde lopers halen in datzelfde uur meestal zo'n 10 km, en doen over 21 km dus veelal 2 uur. Niet voor niets is een veelgehoorde halve marathon streeftijd om onder de 2 uur te lopen. Dat wil zeggen dat je ongeveer 10,5 kilometer per uur moet lopen, wat erg dicht in de buurt komt van het gemiddelde tempo op 10 km (namelijk 10 km/h).

Halve marathon tijd berekenen

Gemiddelde halve marathon tijden zijn erg interessant, maar hardlopen is natuurlijk geen exacte wetenschap. Om jouw gemiddelde halve marathon tijd te berekenen is het belangrijk eerst je eigen tempo bepalen. Dit kun je doen op basis van eerdere loopjes, zoals bijvoorbeeld een 5 km 0f 10 km. Zo bepaal je jouw tempo per kilometer, en weet je hoeveel km/uur je loopt. En daarmee kun je jouw halve marathon tijd berekenen.

Want als je weet hoelang je doet over één kilometer, is de rest een simpele rekensom. Al is de theorie makkelijker dan de praktijk. Stel: je doet 1 uur over 10 km. In theorie loop je dan net iets langer dan 2 uur over 21km hardlopen. Maar je moet ook rekening houden met factoren als vermoeidheid waardoor je tempo daalt. Je echte halve marathon tijd berekenen, daar kom je maar op één manier achter: een halve marathon lopen!

Tijd halve marathon beginner

Lijkt een halve marathon je wel wat, maar kom je net kijken? Of zijn lange afstanden nieuw voor je? Dan wil je vast weten wat een gemiddelde halve marathon tijd is voor beginners. Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat een gemiddelde bestaat uit pieken en dalen. Lees: een gemiddelde van erg snelle lopers, en iets minder snelle lopers.

Daarnaast moet je je niet uit het veld laten slaan als je aan de 'onderkant' zit of 'onder gemiddeld' loopt. Iedereen loopt op zijn eigen tempo, en zonder jouw tempo zou er ook geen gemiddelde bestaan! Wat is dan een gemiddelde halve marathon tijd als beginner? Flauw maar waar: elke tijd! De gemiddelde tijd op een halve marathon kun je als leidraad gebruiken, maar voor een eerste marathon is élke tijd goed (en daarna trouwens ook). Als je jezelf maar uitdaagt, wat je met een halve marathon lopen al vanzelfsprekend doet. (bron)

Geen opmerkingen: