zondag 9 oktober 2022

Marathon, ben gekke Henkie niet!

Maurice, Petra en Niek hebben de Berlijn Marathon volbracht!

Ik hoor het hem nog zeggen, inmiddels denkt hij er anders over. Hij heeft dit najaar de 42,2km gelopen. Wat is dat toch dat sommige lopers hun afstanden steeds meer oprekken?

Als wij een groep beginners trainen, dan heb je meestal wel een idee “wie erdoor komt, of afhaakt”.

Nadien moeten we constateren dat we er heel vaak naast zitten. Aanleg en “mooi lopen” zijn niet altijd de maatstaf voor een succesvolle loopcarrière. We zeggen nu veelal, zodra ze één winter de trainingen hebben doorstaan, dan kunnen we het beste opnieuw kijken wie er overgebleven zijn!

Wat ze bij vrouwen eigenwijs noemen en bij mannen zelfvertrouwen, zijn de eigenschappen die vaak bepalend zijn voor de blijvers. Combinaties van Fysieke en Mentale aanleg komen uiteraard ook voor.

Bij Loopgroep Zandloper hebben we veel recreanten die wekelijks een uur bij ons trainen, en meestal nog 1 keer voor zich zelf een duurloop doen. Dat is prima!! Het is goed voor de conditie, de mentale gezondheid en zeker niet onbelangrijk de sociale contacten.

Ongeveer een derde van onze leden zien we bij extra activiteiten, zoals trailrunning, heuveltraining, wedstrijden over 5 en/of 10 kilometer ed. Zij die dan overstappen naar een 15km of 10 Engelse mijl (16,1km), zijn vaak degenen die plezier hebben in de LAT (Lange Afstand Trajecten). De stap naar een halve marathon is dan vaak een kwestie van tijd.

Zowel in het voorjaar als in het najaar hebben we op zaterdagmorgen de extra LAT trainingen, die leiden naar een mooie voor-, of najaars halve marathon. Vanaf dezelfde locatie is er dan ook een groep marathonners die zich voorbereiden. Uiteraard maken zij beduidend meer trainingskilometers.

Terugkomend op welk soort mensen een marathon loopt! Gemiddeld kun je zeggen “vasthoudend, consequent, sociaal, sportief”. Meestal niet de stoere types, maar meer de bedachtzame en leergierige lopers, uitzonderingen daargelaten. Hardlopen lijkt een individuele sport. Onze halve/hele marathonners bewijzen het tegendeel, veelal geven ze aan, dat “de groep” maakt dat ze meedoen.

Dit najaar hebben Maurice, Petra en Niek in Berlijn gelopen (resp. 3.41 – 4.28 en 4.07), in Eindhoven zijn Roel, Remi en Emiel gefinisht (resp. 3.24 – 3.27 en 3.24). Vera mag 30 okt. nog in Dublin lopen.

Henk Mengers

Anne en Henk hebben de halve in Eindhoven gelopen (resp. 1.42 en 1.45)

Geen opmerkingen: