zaterdag 7 juni 2014

Verslag van de 14e Gerard Tebroke Memorial in Aalten

Rademaker (nr 250) te sterk voor van Zolingen (nr 191)
TROPISCHE AFLEVERING G.T.M.-LOOP

Zaterdag 7 juni jl. vond de 14e editie plaats van de Gerard Tebroke Memorialloop en het was er eentje om in te lijsten. Prachtige weersomstandigheden, grote publieke belangstelling langs het parcours en voortreffelijke prestaties zorgden voor een prachtig stukje sport in het centrum van Aalten. Om 17.15 uur werden de jongste deelnemers weggeschoten voor de Rabobank Kidsrun. Razendsnel gingen de pupillen van start en het leek wel of ze allemaal als eerste richting het hoogtepunt van de race wilden rennen, namelijk de passage dwars door de speelgoedwinkel. Bij de jongens hoorde Timo Westerveld van AVA`70 bij de eersten, die dat lukte en hij finishte uiteindelijk als derde. Marit Kleinbussink heeft al regelmatig aangetoond tot de besten bij de meisjes te horen. Dit keer mocht ze plaats nemen op de hoogste trede van het ereschavot. Met een machtige eindsprint kwam Annelot Posthumus over de meet en pakte daarmee een mooie tweede plaats.

Om 17.30 uur was het de beurt aan de oudere jeugd om hun beste beentje voor te zetten, tijdens de Rabobank KidsRun. De atleten en atletes kregen een parcours voorgeschoteld van 1700 meters heuvelachtig parcours en dat bleek een behoorlijke slijtageslag. De talentvolle Eva Bruil bleek uitstekend op dreef en liep in een prachtige stijl naar de eerste plaats bij de meisjes, waarbij ze het parcoursrecord op 2 tellen miste. Floor Huls en Esther Boekelder zorgden voor een geheel AVA`70-gekleurd podium.  Bij de jongens toonde Ruben Boekelder aan, dat hij op karakter ver kan komen en reikte tot een prachtige derde plek.

Topsport van de bovenste plank, dat leverde de 10 kilometer-wedstrijd op.
Vanaf het startschot trokken de Kenianen, Kiplagat en Kiptanui,  het peloton uit elkaar en gingen er als 2 hazen vandoor. In een prachtige cadans vlogen de beide topatleten door de Aaltense straten en lieten de talrijke toeschouwers smullen van prachtige atletiek. Al snel bleek dat Josphat Kiptanui in de beste vorm te steken en liep ronde na ronde weg bij zijn landgenoot. De jonge Keniaan finishte uiteindelijk in een fantastische tijd  van 28,26 minuten, dat een schitterend nieuw parcoursrecord betekende . De winnaar van vorig jaar, Kiplagat, kon vanwege een blessure niet voluit gaan en eindigde op een tweede plaats. AVA`70-atleet Bjorn Demkes liep een uitstekende wedstrijd en pakte met een prachtige tijd van 35,27 minuten op een verdienstelijke 5e plaats. Ook clubgenoot Jan Wevers bleek in prima vorm. De veteraan pakte in de categorie 50+ de eerste plaats. Bij de Dames stond er geen maat op de Keniaanse Martha Akeno, die de wedstrijd in haar eentje kleur gaf en een schitterende prestatie leverde door de meet te bereiken in 34,51 minuten. Een mooie podiumplek was er ook voor de troef van AVA`70, Lisa te Molder, die als derde finishte.

Een groot peloton stond aan de start van de slotafstand, de 5km. G.U.V.-Run, waaraan tevens de bedrijvenloop was gekoppeld. Vanaf de start slingerde het lange, veelkleurige lint van lopers en loopsters door de kern van Aalten. Het warme weer speelde een belangrijke rol bij het verloop van de wedstrijd, waarbij de verschillende dranken sproei-posten voor de nodige verkoeling zorgden. En als het dan even wat moeilijker ging, dan was er altijd nog weer de prachtige doorkomst op de Markt waar spreekstalmeester Henk Borgmeijer met een waterval aan woorden, complimenten en wetenswaardigheden iedereen een extra energiestoot gaf. De ijzersterke atleet Gerben Schreurs leek de minste last te hebben van de warmte en had voor de 5000 meter nog geen 17 minuten nodig. AVA`70-atleet Dani Kugathasan bereikte als derde de finishlijn, al moest hij daarvoor wel een lange sprint aantrekken. Bij de Dames was de eerste plaats voor Cindy Brusse, die beschikte over de langste adem en ze moest in het slot van de wedstrijd nog voluit gaan om de overwinning naar zich toe te trekken. Verder viel vooral de sportieve strijd tussen Jan Rademaker en Ingrid van Zolingen op. De oud-voorzitter van AVA’70 was dit keer de sterkste en liet met zijn tijd van 22,46 minuten van Zolingen 9 seconden achter zich!

Bij de eerste editie van de bedrijvenrun ging de titel, de beker en de eeuwige roem naar het team van de Survivers, dat Svedex en Klaassen bouwgroep aftroefde.

De organisatie keek na afloop tevreden terug op het verloop van de 14e editie van de Gerard Tebroke Memorialoop. Een enorme groep vrijwilligers heeft het mogelijk gemaakt, dat er een prachtig stukje atletiek kon worden afgewerkt in de straten van Aalten, waar het publiek met volle teugen van heeft kunnen genieten. Ook de lopers en loopsters waren ondanks de tropische omstandigheden, vol lof over de sfeervolle omstandigheden! Een mooi stukje promotie voor de hardloopsport in het algemeen en AVA`70 in het bijzonder!