zaterdag 7 februari 2015

Verslag van de 1e Jutberg Trail in Dieren

Het finish certificaat van Gerrit Dijkslag
Al twee keer eerder heeft de Jutbergloop op mijn wedstrijdschema gestaan, maar door omstandigheden heb ik daar nog nooit aan de start gestaan. Ook dit jaar staat er voor 7 februari een andere wedstrijd op het schema, maar ook nu veranderen de omstandigheden. Nu ten gunste van de Jutbergloop, dit nu ineens Jutbergtrail heet. Op vrijdagavond schrijf ik me nog snel in en Geert Wevers is zo aardig om me op zaterdagochtend voor negen uur al op te halen. Nadat ook Inez en Andre Balke zijn ingestapt kunnen we op weg naar Dieren. De nieuwsuitzendingen geven onheilspellende berichten over het verkeer in onze Noordelijke provincies in verband met door gladheid veroorzaakte ongelukken. Volgens chauffeur Geert is er wel af en toe een glad plekje onder zijn banden te voelen, maar 45 minuten later komen wij via prachtige binnenweggetjes veilig bij de atletiekbaan van AV Gelre aan. Op de parkeerplaats ontmoeten we meteen al Henrie en Claudia Drenthel, zodat AVA’70 met een mooi groepje vertegenwoordigd is.

Binnen halen we in een lekker verwarmde ruimte ons startnummer op en gaan dan de kantine in. Hier krijgen we al een eerste indicatie waarom deze loop nu trail heet, het is er namelijk behoorlijk frisjes. Maar dat is nog niets vergeleken de kleedkamers die we even later betrekken, ijskoud en de douches zijn als een plaats van delict met lint afgezet. Dan maar goed aankleden en met Henrie een stukje inlopen. Hier en daar zien we wat linten in het bos hangen, maar we volgen nu maar gewoon het fietspad. Om weer op tijd voor de start terug te zijn gaan we het bos in, dit is de laatste kilometer van zo dadelijk, beetje ongelijk, maar goed te doen. Ineens ziet Henrie aan de linkerkant een Schotse Hooglander grazen, pak je toch zo maar even mee op een vroege ochtend.

Eénmaal aan de start wordt er nog snel een groepsfoto gemaakt en blijken er voor de 7,5 en 15km tezamen een kleine 200 trailers aan de start te staan, waarvan er een zijn schoenen en sokken vergeten is, wat een bikkel! Voor vertrek krijgen we nog mee dat de afstanden 7,8 en 16,2km zijn. Over de wedstrijd kan ik kort zijn, schitterend! Prachtig parcours over de Veluwe Zoom, veel, heel veel beklimminkjes (ruim 200 meter hoogte verschil), nog meer bevroren sporen en af en toe keitjes, waardoor het heel goed uitkijken was waar je liep en je helaas niet altijd van het uitzicht kon genieten. Vergeleken met de Achterhoek lag er nog veel sneeuw, wat het bos wel sprookjesachtig maakte, maar ook moeilijker begaanbaar. Net als je denkt dat de finish in zicht komt, begint op 2km van het einde een serie heuvels om u tegen te zeggen, de ene beklimming volgt op de andere afdaling, er lijkt geen einde aan te komen, totdat ik eindelijk bekend terrein tussen de bomen zie, de laatste kilometer die ik al samen met Henrie heb ingelopen, onze Schotse vriend is er intussen vandoor gegaan.

Bij de finish blijken er voor mij op de langste afstand tot nu toe slechts vijf man binnen te zijn gekomen, zodat ik op de zesde plaats ben geëindigd. Door het parcours en de afstand ben ik niet voluit gegaan, maar onder deze omstandigheden ruim 12km per uur lopen, ik ben tevreden. Nadat ik warme en droge kleren heb aangetrokken kom ik tijdens het uitlopen al snel Henrie tegen, die net iets sneller loopt dan tijdens de training van afgelopen donderdag. Geert neemt nog even de tijd om mij al uitlopend te vereeuwigen alvorens zelf te finishen. Ook Inez en Andre komen er al snel aan, waarbij Inez vanaf de vierde kilometer met kramp in de kuit heeft gelopen en dat met al die bevroren sporen in het zand, klasse! Claudia bleek op de kortere trail een mooie top 10 klassering buit gemaakt te hebben.

Na lekker gedoucht te hebben in de dameskleedkamer, bleek je op je startnummer in de kantine een bord erwtensoep te krijgen, na die en de nodige boterhammen naar binnen gewerkt te hebben, werd de terugtocht naar Aalten aanvaard en zat een mooie en sportieve zaterdagochtend er weer op!

Sportieve groet, Gerrit Dijkslag

Geen opmerkingen: