maandag 29 augustus 2016

Verslag van de Lichtstadloop in Gramsbergen

Theo Stronks bezig aan de 10 kilometer van de Lichtstadloop in Gramsbergen
Vorig jaar heb ik tijdens een familiebezoek de 5,5 kilometer gelopen in Gramsbergen. Dit ligt op de grens van Overijssel en Drenthe en valt onder de gemeente Hardenberg. Voor dit jaar had ik besloten om de 10 kilometer te lopen, dit past prima in het schema richting de Diepe Hel Holterbergloop. Was hiervoor een week naar Hoch Sauerland geweest voor onder andere een hoogtestage, heb dus niets aan het toeval overgelaten. Ook nog geïnspireerd door het laatste boek van Mart Smeets waarin de letter D van doping het meest voorkwam. Diverse interviews met wielrenners waarin het opbiechten centraal stond, al dan niet te laat. Gelukkig ben ik al jaren schoon verklaard, dus met een gerust hart heb ik me ingeschreven voor de 10 kilometer. 

Gramsbergen verandert in de feestweek in een sprookjesdorp, iedere wijk krijgt of heeft een thema,waarin licht centraal staat. Vooraf was er een jeugdloop waarin voornamelijk de schooljeugd aan deel neemt. Wat ik bijzonder vindt dat er daarna een G-loop is, ongeveer 6 deelnemers die lopen 1 kilometer, persoonlijk heb ik hier wat moeite mee. De organisatie had de 5,5 kilometer teruggebracht naar een meer courante afstand, om 19.00 uur vertrokken zij voor hun 5 kilometer. Snelle tijden werden er gelopen, zeker door de veteranen. De bekende spreekstalmeester Henk Borgmeier was ingehuurd om het geheel aan elkaar te praten, wat hem terdege gelukt is. 

Rond de klok van half 9 was de start van de 10 kilometer, het begon al iets te schemeren, wat de sfeer alleen maar vergrote. Er moesten 4 ronden van 2,5 kilometer afgelegd worden en zoals gewoonlijk is mijn start matig. Het enthousiaste publiek over het gehele parcours zorgt voor een extra stimulans. Bij het ingaan van de 3e ronde was het zo goed als donker, de verlichting zorgde er voor dat je nog voldoende zicht had. Met nog 1 ronde te gaan de tijd gaf 39.12 minuten aan en gestimuleerd door enkele familieleden wat extra gas gegeven. Met een eindtijd van 51.38 minuten was ik zeer tevreden, bijna 3 minuten sneller dan een maand geleden. 

Eenmaal in de kleedkamer gingen er geruchten rond dat de afstand niet helemaal klopte. Helaas kom ik dit de laatste tijd bij meerdere wedstrijden tegen (meten is toch weten?). Al met al met een voldaan gevoel terug gefietst naar ons tijdelijk verblijf. Op deze manier de familie een plezier gedaan gecombineerd met een sportief gedeelte. Dinsdagmorgen zijn we weer onder zonnige omstandigheden naar de Achterhoek gereden.



Theo Stronks

Geen opmerkingen: