Lijkbleke vingers tijdens het hardlopen? Dit staat bekend als het fenomeen van Raynaud. |
De dagen worden langzaam weer kouder. Je hebt vast wel eens iemand gezien die zulke koude handen of voeten had, dat zijn vingers of tenen volledig witbleek werden. Of misschien heb je er zelf wel last van tijdens het hardlopen. Vingers worden door kou lijkbleek, waarna ze rood worden en gaan tintelen. Dat kan pijnlijk zijn. Hoe komt dit? Wat kan je eraan doen? En antwoord op de vraag: kan het ook komen door andere dingen dan kou?
Hardlopen en syndroom van
Raynaud
De meeste lopers kunnen zich goed kleden als zij gaan hardlopen in de kou. Echter, sommige lopers zullen wat extra moeite moeten doen om kwaaltjes te voorkomen. Een lezer van Runner's World stuurde onlangs een mail of we een stuk konden wijden aan het fenomeen dat ook wel bekend staat als: de ziekte van Raynaud / syndroom van Raynaud / fenomeen van Raynaud. Een verschijnsel waarbij de bloedvaatjes in vingers of tenen tijdelijk zo erg vernauwen dat er geen bloed naartoe kan stromen. De vingers of tenen worden daardoor eerst wit en kunnen daarna zelfs blauw worden. Als de vaatjes naderhand weer opengaan worden de vingers eerst rood en gaan ze (soms pijnlijk) tintelen. Hoewel de naam je misschien niet bekend voorkomt, komt de ziekte van Raynaud vrij veel voor: namelijk bij 15 op de 100 vrouwen en 1 op de 100 mannen.
Koude handen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Als je last hebt van opvallend koude, witte vingers, ga dan naar de huisarts. Die kan vaststellen of je misschien het Syndroom van Raynaud hebt.
Verkrampen van vaatjes doorgeslagen
Het verkrampen van vaten is heel normaal als het koud is. Zo wordt namelijk de temperatuur in je lichaam goed geregeld.
Echter is bij mensen met de
ziekte van Raynaud dit systeem een beetje doorgeslagen en verkrampen de vaatjes
zo erg dat ze dicht gaan zitten en er helemaal geen bloed meer kan passeren.
Dit fenomeen duurt meestal tussen de 5 en 30 minuten. Opvallend aan deze
aandoening is dat alle vingers meedoen en de duim niet. Patiënten kunnen hier
in een soort aanvallen last van krijgen en sommige aanvallen kunnen ernstiger
zijn, tot het zwart worden aan toe. Mensen met extreme klachten kunnen dit ook
aan oren of neus hebben.
Niet alleen door kou
Het verkrampen van de vaatjes bij mensen met het syndroom van Raynaud hoeft trouwens niet altijd door koud weer te worden getriggerd. Het kan ook komen door lichamelijke prikkels zoals angst, verdriet, opwinding, zenuwen en stress. Hoe het precies komt dat dit soort emoties deze vaatvernauwing oproepen is niet bekend, maar er zijn vermoedens dat adrenaline een rol speelt.
Hoe kan je witte vingers
voorkomen?
Als je last hebt van het fenomeen van Raynaud, dan kan je een aanval proberen te voorkomen door je handen en voeten goed warm te houden. Ook wordt roken of het werken met zwaar gereedschap afgeraden als je hier last van hebt. Mocht je ernstige klachten ervaren dan is het altijd raadzaam een arts te bezoeken, er bestaan eventueel medicijnen om de vaten te laten verwijden. Soms gaat de ziekte vanzelf weer over. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten