zaterdag 3 december 2022

AVA’70 jeugd in actie voor Missie 538 - Opbrengst voor Prinses Máxima Centrum

Team Happy Code, de jeugdige activiteitencommissie van atletiekvereniging AVA'70

AALTEN – Team Happy Code, de jeugdige activiteitencommissie van atletiekvereniging AVA’70, heeft een actie opgezet om Missie 538 voor het Prinses Máxima Centrum, waar kinderen met kanker worden behandeld, te steunen. Op zondag 18 december wordt een klaver vier prestatieloop gehouden waarvoor sponsoren een flinke duit in de pan kunnen doen. De actie staat bol van symboliek. Joppe Roos: “Het getal 538 keert telkens terug en klavertje vier staat voor geloof, hoop, liefde en geluk!” 

De jeugdige commissie, bestaand uit AVA leden Jet, Tjibbe, Noah, Joppe, Merel, Twan, Wouter en Michiel, heeft alles goed doordacht. “Ons streefbedrag is 5380 euro en we hopen op 538 deelnemers aan onze klaver vier estafetteloop van totaal 53,8 kilometer lang! We willen ook wandelaars en fietsers betrekken, zij kunnen de complete route verkrijgen voor 5,38 euro. In de actieweek, die loopt van 19 tot en met 23 december, kan de klaver vier route gewandeld en gefietst worden.” 

De estafette actieloop voor Missie 538 begint op zondag 18 december om 9.00 uur op de Markt in Aalten, van daaruit zijn vier routes uitgezet. De AVA (jeugd)leden verzamelen zich vanaf 8.00 uur bij het AVA terrein vanwaar zij om 8.30 uur het ‘steeltje’ van het klavertje vier naar de Markt lopen. Vanaf de Markt gaat de laagdrempelige sponsorloop van start na een officieel openingsmoment. “De AVA jeugdleden zullen deels meelopen maar we nodigen iedereen uit voor deze prestatieloop voor jong én oud, ouders, opa’s, oma’s, buren, vrienden! Deze sponsorloop is laagdrempelig, iedereen kan een deel, een estafette, meedoen.” 

“We hebben bewust gekozen voor het klavertje vier, dat symbool staat voor geloof, hoop, liefde en geluk. Precies dat wat patiënten in het Prinses Máxima Centrum nodig hebben! De vier lussen zijn tussen de elf en zestien kilometer lang. We lopen in groepsverband, het tempo is laagdrempelig zodat iedereen, jong, minder jong en iets ouder, een stuk mee kan lopen. Je kunt aanhaken op de Markt, waar we telkens terugkomen na een lus, en afhaken wanneer je maar wilt. Elke lus heeft ongeveer op de helft een pauzeplek waar ook nieuwe, ‘verse’ deelnemers kunnen starten.” 

Het idee voor de klaver vier actieloop is geïnspireerd door de GUV Marathon voor het kind, die zes jaar geleden is gehouden en het enorme bedrag van bijna 20.000 euro heeft opgebracht. Team Happy Code, die onder andere jaarlijks het AVA kamp in Texel organiseert, heeft gebrainstormd over een actie voor jongeren van tussen de elf en zestien, achttien jaar. “In deze leeftijdsgroep zie je veel uitval, door andere dingen zoals drukte op school stoppen jongeren met sporten. Wij willen juist deze jongeren oproepen om in actie te komen.” 

Radio 538 lanceert in die tijd Missie 538 voor het Prinses Máxima Centrum. Het doel is om een zo groot mogelijk bedrag op te halen voor speciale clean rooms. Daarin kunnen afweercellen van kinderen met kanker worden geprogrammeerd om kanker aan te vallen. Zo wordt de overlevingskans vergroot, met minder schade op de lange termijn. “Deze actie sprak ons enorm aan, hier willen we ons graag voor inzetten. De plannen zijn inmiddels vrij concreet, nu hopen we natuurlijk op heel veel deelnemers, van jong tot minder jong, volwassenen en senioren, en op de steun van sponsoren!” 

Voor jongeren tot achttien jaar is deelname aan de klaver vier loop gratis, zij kunnen een sponsorformulier downloaden en daarmee familie, buren en vrienden langsgaan voor een financiële bijdrage. Volwassenen betalen 5,38 euro inschrijfgeld. 

Er zijn affiches gedrukt en komende weken wordt de actie middels flyeren, het plaatsen en ophangen van posters en in de media gepromoot. “Er is een speciale website online waar alle informatie te vinden is en waar mensen zich kunnen aanmelden. Inschrijven is verplicht! Doneren kan nu ook al, via dezelfde website. Hopelijk voelen veel jongeren en oudere jongeren zich geroepen om in actie én in beweging te komen voor dit goede doel!” 

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. De missie van het Prinses Máxima Centrum is: ieder kind met kanker genezen met optimale kwaliteit van leven. Om dit te bereiken kan alle hulp goed gebruikt worden. Want niet alle voorzieningen in het Prinses Máxima Centrum, die zo essentieel zijn voor kind en gezin, worden vergoed door de zorgverzekeraars. Daarnaast kunnen met financiële steun ook wetenschappelijke doorbraken worden versneld.

Karin Stronks

Geen opmerkingen: