vrijdag 30 april 2021

Route 75: Winterswijk: Meddo en rondom het Hilgelo

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 75e route uit deze serie: Deze route laat je kennismaken met een uniek stukje Nederland. Het gebied waarin deze route ligt is in 2005 door de Nederlandse overheid uitgeroepen tot Nationaal landschap. Het aangewezen gebied is 22.000 hectare groot, dus je hoeft je niet te vervelen. Maar geen paniek, als je deze route volgt is het ruim negen kilometer. De route start vanaf camping Sevink Molen in Meddo waarna je rechtsaf slaat vanaf de parkeerplek. Vervolgens volg je de paarse bordjes.

Route 75: Winterswijk: Meddo en rondom het Hilgelo
Afstand: 9.3 kilometer
Start: Camping Sevink Molen - Hilgeloweg 7 - 7104 BG Winterswijk
Bewegwijzerd:  Ja, gemarkeerd met paarse pijltjes
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Aalten
Laatst aangepast: 30 april 2021

*‘Molen van Sellink’ - Geldereschweg 3 Meddo

Dit rijksmonument is gebouwd in 1873. De ronde stenen molen was ingericht als korenmolen. De eerste molenaar was Jan Hendrik Sellink. Later is de molen deels afgebroken. Het wiekenkruis is omstreeks 1933 verwijderd en de kap even later ook. De belt (de bult waarop de molen stond) werd afgegraven. De romp van de molen werd als opslagruimte gebruikt en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds als zodanig gebruikt.

*Buurtschap Meddo of tóch dorp?

De route doorkruist de dorpskern van Meddo. Meddo is een dorp, maar dat is niet altijd zo geweest. De kern wordt van oudsher nog vaak tot buurtschap van Winterswijk gerekend. Van alle buurtschappen ligt Meddo ten opzichte van Winterswijk het meest noordelijk.

*Beurzerbeek

De route gaat verder langs oude bossen en akkers en vervolgens kruist de Beurzerbeek je pad. Via de brug maak je de oversteek en als je de beekoevers in de gaten houdt, spot je (met een beetje geluk) misschien wel een aalscholver of ijsvogel.

*Recreatiegebied ’t Hilgelo

Je loopt door Nationaal Landschap rondom een ruime waterplas, die door zandwinning is ontstaan. De plas is geschikt gemaakt voor allerlei vormen van recreatie waaronder waterfietsen, zwemmen en roeien. Het recreatiegebied ’t Hilgelo wordt in de volksmond ook wel het Hilgelomeer genoemd. Aan de oever zijn er voldoende rustige plekjes om te vissen, en op de zomerse dagen is de strandzijde een waanzinnige plek voor jong en oud voor ontspanning en verkoeling. In de andere jaargetijden is het er heerlijk rustig en sereen.

*Molen “Sevink Mölle” - Meddoseweg 40 Meddo

In 1866 werd de molen gebouwd in opdracht van vijf boeren, te weten: te Strake, te Voortwis, Smalbraak, Dunnewold en Seevink. De molen werd op de grond van Seevink gebouwd en zo komt de molen (in Winterswijks dialect “mölle”) ook aan de naam “Sevink Mölle”. Van april 1999 tot juni 2001 heeft restauratie van de molen plaatsgevonden, met als resultaat een volledig maalvaardige molen. Een unieke locatie waar bezoekers tijdens openingstijden kennis kunnen maken met de historie en het oude molenaarsambacht. Vandaag de dag is het niet alleen een molen, maar een compleet kinderparadijs genaamd “Avonturenpark Sevink Molen”. Je kunt hier grillen, klauteren, trampolinespringen, noem het maar op.

Geen opmerkingen: