vrijdag 10 mei 2024

Hans Monasso loopt binnen een week 2 wedstrijden in Duitsland

Hans en Fabrice halen hun startnummer op

Verslag van de Bocholter Citylauf en de Stadtlohn Citylauf

Twee wedstrijden in een verslag met als gemene deler dat het beide 10km wedstrijden zijn met ongeveer een week ertussen. Het contrast was groot.

Op zaterdag 4 mei vertrok ik bijtijds naar Bocholt om daar de 10km Citylauf te lopen. Het jaar ervoor was ik te laat in de stad waardoor ik geen goede positie had bij het startschot van de 5km. Dat ging me vandaag bij de 10km niet overkomen. Ook omdat ze volgens de beschrijving op de website een speciaal startvak hadden voor mensen die onder de 45 minuten gingen lopen. En laat dat nou net de tijd zijn waar ik vandaag onder wil duiken. Voorafgaand aan de 10km wedstrijd werden eerst de scholierenloop en de 5km Jedermanslauf gelopen. Bij de 5km kon ik Herman Domhof nog even aanmoedigen die in 17:22 de klinkers uit de Bocholtse binnenstad heeft gelopen. De start van de 10km was om 20 uur, het tijdstip van de dodenherdenking in Nederland. In de wandelgangen had ik gehoord dat een aantal lopers het niet gepast vond hier vandaag te lopen vanwege de datum of het tijdstip maar ik vond zelf dat verbroedering niet beter kan dan samen aan zo'n hardloopfeest deel te nemen. 

Een half uur voor de start begon het hard te regenen. In alleen een hemd en korte broek begon het behoorlijk fris te worden in de aanloop naar het startvak. Rondom mij waren er wat slimmere mensen die zich onder plastic hadden begeven en hier en daar was zelfs een paraplu zichtbaar. Maar ondanks de regen was de sfeer euforisch. Opgezweept door de speaker, de muziek en het enthousiaste publiek was de aftrap naar de start een groot feest. Vier rondjes door de binnenstad van Bocholt. Het parcours is volledig afgezet en overal publiek, met als hoogtepunt de doorkomst door de uitgaansstraat van Bocholt met aan weerszijden publiek dat gelijktijdig in de Kneipe zit. 

Het idee was vandaag een PR te lopen op de 10km. Een afstand die ik in wedstrijden niet zo vaak loop, maar in trainingen steeds vaker in plaats van een 5km rondje. Alleen gaat het in trainingen niet hard genoeg om onder de 45 minuten te lopen. Uiteraard had ik een raceplan gemaakt zodat ik dat plan de eerste kilometer in Bocholtse Aa kon gooien. Het plan was om de eerste 5km in 4:30 per km te lopen om vervolgens de tweede 5km te versnellen. 4:19/4:14/4:14/4:10/4:16 waren de eerste 5km tijden. Het voordeel van een race met veel deelnemers is dat je altijd wel naar mensen toe kan lopen. In het tweede deel van deze wedstrijd loop je naar mensen toe die je op en ronde hebt gezet. Een voordeel maar soms ook een nadeel omdat je om mensen heen moet. Bij de 8km moest ik een klein beetje gas terugnemen. Het werd zwaar maar omdat ik wat langzamer ben gaan lopen kon ik de 9de en 10de kilometer weer wat versnellen. 4:18/4:16/4:25/4:18/4:15.

Rondjes van 2,5km helpen daarbij ook want in mijn hoofd is 2,5km goed te overzien. Bij de doorkomst voor de laatste ronde weet je dat je gewoon alles kan geven. Uiteindelijk liep ik ruim een minuut van mijn PR af naar 42:30 (Strava/Strydtijd) om te finishen als tweede in mijn leeftijdscategorie van de meer dan 50 deelnemers in deze categorie. 

De loop in Stadtlohn was in tegenstelling tot Bocholt qua deelnemers een kleine loop. Bij voorinschrijving zaten we bij de 10km op de 35 deelnemers maar gelukkig kwamen er bij de na-inschrijving nog een redelijk aantal mensen bij.  Ik had met twitter- en hardloopvriend Frank van der Wal afgesproken en ter plekke trof ik Fabrice Boessinger die deze week de Riesenbecker 6 days had gelopen en hier ook nog even aan de start stond. 

Zeven rondjes rond de kerk met elke keer een heel lelijk stuk vals plat. De zon stond nog vrolijk te schijnen en de temperatuur was bovengemiddeld. De eerste 5km gingen voortvarend, ik kon met de eerste dame in de wedstrijd mee en dat heeft als voordeel dat je een eigen voorfietser hebt. Maar na 5km begon de warmte zijn tol te eisen en moest ik mijn tempo substantieel laten zakken. Dat je dan alleen komt te zitten motiveert ook niet echt om tot het gaatje te gaan. In de laatste ronde kwam Fabrice me nog voorbij, ik kon nog even aanhaken maar heb hem toch laten lopen. De motivatie en de goede benen ontbraken. 

4:03/4:07/4:09/4:18/4:22/4:26/4:32/4:27/4:38/4:29 waren de kilometertijden. Uiteindelijk werd ik 7de overall en 2e bij de M55, een halve minuut achter Fabrice. Frank werd eerste bij de M60. Met 43:31 Strava/Strydtijd een minuut langzamer dan in Bocholt maar wel mijn tweede tijd op de 10km ooit gelopen. Met deze hoogtemeters en warme omstandigheden toch geen slecht resultaat, hoewel de opbouw natuurlijk beter had gekund. 

Voor nu staan de 21km Stuwwalloop op het programma en werken we langzaam toe naar de Gerard Tebroke loop. Bij die laatste ga ik een poging doen mijn 5km PR aan te scherpen. Dat doe ik samen met Boyke Knippers uit Winterswijk die al maanden bezig is speciaal te trainen voor deze afstand en wedstrijd. Tot 1 juni Boyke!

1 opmerking:

Boyke zei

Wat mooi om je verslag van de wedstrijden te lezen. Laten we beiden op 1 juni voor een mooie tijd onder de 20 minuten gaan 😃