zondag 25 oktober 2009

Verslag van de Halve Marathon in Doetinchem

Onbekende Tjsech troeft Gijsberts af

Hij had zo graag willen winnen in zijn Doetinchem, omdat het zijn ‘laatste kans’ was. Maar het werd uiteindelijk de tweede plaats op de halve marathon voor Wouter Gijsberts. "Volgend jaar ga ik naar defensie" , aldus de 24-jarige atleet. "Dus dan kan ik waarschijnlijk niet meer meedoen." Gijsberts eindigde als tweede achter de Tsjech Milan Vchytil, een van de Tsjechen uit de Doetinchemse partnerstad Pardubice die zondag hun opwachting maakten in Doetinchem. Het duo vond elkaar na zo’n twee kilometer. "We liepen de hele wedstrijd samen op", vertelde Gijsberts. "Vlak voor het einde versnelde hij en kon ik hem niet meer bijbenen. En dat was een tegenvaller, want gedurende de wedstrijd had ik het gevoel dat ik er beter voorstond. Misschien heb ik wel te veel kopwerk gedaan. Ik blokkeerde toen hij wegsprong." Milan Vchytil won in 1.14,39, Gijsters kwam zes seconden later binnen. Het was zijn vierde keer op De Bezelhorst. " Twee keer heb ik de 7,5 kilometer gelopen, vorig jaar de 15 kilometer en nu de halve marathon. Het is een mooie voorbereiding op de Montferland Run. Al is dit wel een pittige afstand."

Achterhoeker Lars Duistermaat gebruikte ‘Doetinchem’ ook als opwarmer voor naderende lopen, al deed de Winterswijker dat gisteren op de 7,5 kilometer. "Ik heb de Zevenheuvelenloop en de Montferlandloop op mijn agenda staan. Ik heb nu maar voor de korte afstand gekozen, om te voorkomen dat ik tegen een blessure of iets anders aanloop. Dan gooi je je eigen glazen in voor de grote lopen." Duistermaat hoefde niet tot het uiterste te gaan om als eerste over de finish te komen op de atletiekbaan van Argo. De Achterhoeker klokte 25 minuten en 19 seconden. "Niet slecht als je bedenkt dat ik spierpijn had. Ik heb een dag eerder voor het eerst op een wakeboard gestaan, en dat voel ik nog."

Een klein drama voltrok zich op de wedstrijd over 15 kilometer. Toen na een dikke 50 minuten nog niemand in zicht was op de atletiekbaan, werd duidelijk dat het parcoursrecord (50.48) er niet aan zou gaan. Toen vijf minuten later nog steeds niemand het bos uit was gekomen, begon het publiek toch aardig ongerust te worden.

De speaker was er snel achter wat er gebeurd was; onverlaten hadden ergens op de route een pijlbordje verdraaid waardoor een grote groep de verkeerde route nam en kilometers extra aflegde. Sommigen liepen weer terug, anderen namen weggetjes binnendoor. Daardoor viel de finish van de 15 kilometer helemaal in het water, en dat was jammer voor de jubilerende organisatie die bijna 800 deelnemers trok.

Geen opmerkingen: