woensdag 4 augustus 2010

Fietsen en lopen in de provincie Utrecht

De haven in het vissersdorp Spakenburg 

Bram en ik zijn twee dagen op de mountainbike in de provincie Utrecht Bourgondisch wezen fietsen. Nadat we Tom woensdagmorgen naar zijn huis in Utrecht hebben gebracht, zijn we doorgereden naar Maarsbergen. Hier hebben we een fietsroute gepakt die voor het grootste gedeelte door het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug loopt en onder andere de plaatsen Leersum, Doorn, Maarn en Woudenberg aandoet. Een prachtige route over heideterreinen, langs kastelen en landgoederen en door het bos. Na de Veluwe is dit het grootste bosgebied van Nederland.

Aan het eind van de middag heb ik nog even de hardloopschoenen aangedaan om vanuit ons Bilderberg hotel De Klepperman een rondje over het landgoed Hoevelaken te lopen. Het is een lekker rustige duurloop door de provincies Utrecht en Gelderland. Wel kan ik de rijdende auto's op de A1 en de A28 bij het knooppunt Hoevelaken, dat inmiddels een vaste plaats in de filetop-25 heeft, goed horen. Het wordt niet voor niets wel ook wel 'de poort tot de Randstad' genoemd. De calorieën worden 's avonds weer aangevuld in een Japans Teppanyaki Wok Restaurant, wat erg goed smaakt.

Na een lange nacht wordt er de andere morgen begonnen met een uitgebreid ontbijtbuffet. We hebben een beetje gestapeld want er stond nog een dag fietsen op ons te wachten. Via het dorpje Hooglanderveen gaat het deze dag naar het vissersdorp Bunschoten-Spakenburg. Laatstgenoemde plaats lag vroeger aan de Zuiderzee maar tegenwoordig aan het Eemmeer. Langs dit meer, Baarn en Amersfoort keren we weer terug naar ons vertrekpunt.

Op wat regenbuitjes na is het verder goed fietsweer. Beide dagen hebben we via het Utrechtse knooppuntensysteem gefietst, wat erg gemakkelijk is. Je hebt geen kaart nodig en om de twee tot vijf kilometer ligt wel weer een knooppunt, waar je precies kunt zien waar je bent en waar je naar toe moet fietsen. Ik denk dat ik voor de tiende keer in de zomervakantie met één van de kinderen twee of drie dagen ben wezen fietsen en ik hoop dat deze traditie zich nog enkele jaren voort mag zetten.



Geen opmerkingen: