zaterdag 21 augustus 2010

Verslag van de 1e Daverijs Cross in Nieuw-Wehl


Freddy Dekker sterkste loper in pittige eerste Daverijscrossloop


Door Benno Stevering

Tussen het motorgeschal door werd zaterdagavond, nadat de stofwolken waren opgetrokken, de eerste Daverijscrossloop gehouden, een ware kuitenbijter. Het was Freddy Dekker uit Lichtenvoorde die de tijd na vier ronden liet stil staan op 23 minuten en 18 seconden. Hij was degene die na twee ronden vanuit de vier lopers tellende kopgroep wist weg te lopen en de langste adem had. Bij de vrouwen won lange-afstandloopster Corrie Nusselder uit Hummelo, lid van atletiekvereniging Argo in een tijd van 28.06 minuten.

Freddy Dekker uit Lichtenvoorde won in februari van dit jaar de Engbergencross in Gendringen. Met de winst in de Daverijscross werd dit zijn tweede zege in een atletiekevenement. De zes kilometer lopers legden in totaal vier ronden af over het motorcrossparcours van de Daverijs. Het commentaar van winnaar Dekker: Een erg mooie cross hier in Nieuw-Wehl. Het was zwaar, maar uiteindelijk te doen!  Ik heb in eerste instantie de kat uit de boom gekeken met een tiende plek. Na afgetast te hebben, wilde ik de achterstand niet teveel op laten lopen. Nadat ik koploper Jos Haagen wiens loopstijl ik kende, eenmaal had ingehaald ging het soepel, maar niet echt veel sneller.  Toch wist ik afstand te nemen. Schansafwaarts was het even afremmen vanwege de snelheid. De ondergrond was mooi droog. Bij nat weer zou het wat lastiger zijn geweest. Ik geniet van dit succesjaar. Mijn blik heb ik nu gericht op de halve marathon in Warnsveld. Jos Haagen uit Nieuw-Wehl die de eerste twee ronden de kop aanvoerde kon het hoge tempo van Dekker niet volgen, maar wist uiteindelijk de tweede plek op te eisen. Peter Wissing uit Megchelen, lid van Atletico is op de verharde weg dikwijls sneller dan Dennis Woeltjes uit Aalten. Maar tijdens de Daverijscrossloop  was Dennis Woeltjes van AVA'70  in de slotfase sterker op het sterk geaccidenteerde terrein.  Met 24.25 minuten werd Peter Wissing vierde met een minuut voorsprong op Willy Elshof uit Didam die vijfde werd. Onder de deelnemers waren ook de zestig jarige Jan Wolbrink uit Kilder en Harry Peters uit Didam, altijd te vinden voor een leuke loop in de regio. John Peters uit Wehl werd zevende achter Chris Berenpas uit Doetinchem. Christian van Haselen uit Doetinchem die zich als enigste had vooringeschreven genoot van de belangstelling en werd achtste. 

Corrie Nusselder uit Hummelo had als eerste dame geen directe tegenstand. Zij was reeds bedreven op het crossparcours bij de Heksenplas in Hummelo. Liane Hartjes uit Wehl die genoot van het crossterrein, hield echter het verschil beperkt en werd tweede in 30.06 minuten. De derde plek bij de vrouwen ging naar Nathalie Teunissen uit Wehl in 31.58, gevolgd door Femke Blom uit Doetinchem die 34.06 minuten realiseerde. 

Survivalrunner Noah Woeltjes was de beste bij de jeugdloop in 6.24 minuten. Lynn Chevalking uit Zelhem was het snelste meisje. Met een tijd van 6.34 minuten werd zij derde in totaal bij de jeugdloop. Het beklimmen en afdalen van de schansen maakten de loop tot een unieke belevenis. Het was een prachtig gezicht de lopers te zien finishen bij een ondergaande zon. Een aantal landende luchtballonnen gaven extra cachet aan het evenement. De eerste Daverijscrossloop met in totaal bijna veertig deelnemers  is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerkingsverband tussen crossvereniging Daverijs en atletiekvereniging Argo. Het bestuur van de crossvereniging Daverijs was goed enthousiast over het festijn. Voorzitter Laurens Peters van Daverijs gaf reeds aan het een goed initiatief te vinden en dat volgend jaar met wellicht meer deelname de loop een vervolg kan hebben. Een woord van dank aan alle vrijwilligers en EHBO was hierbij op zijn plaats.

Uitslagen 1e Daverijscrossloop 2010: 

Mannen 6 kilometer: 1. Freddy Dekker (Lichtenvoorde) 23.18 minuten, 2. Jos Haagen (Wehl) 23.48, 3. Dennis Woeltjes (Aalten) 23.53, 4. Peter Wissing (Megchelen) 24.25, 5. Willy Elshof (Didam) 25.48, 6. Chris Berenpas (Doetinchem) 25.53, 7. John Peters (Wehl) 26.08, 8. Christian van Haselen (Doetinchem) 26.09, 9. Martin Jansen (Velp-Gld) 26.51, 10. Henk Woolschot (Zelhem) 27.05. 

Vrouwen 6 kilometer: 1. Corrie Nusselder (Hummelo) 28.06, 2. Liane Hartjes (Wehl) 30.06, 3. Nathalie Teunissen (Wehl) 31.58, 4. Femke Blom (Doetinchem) 34.06.  

Jeugdloop Jongens 2 kilometer: 1. Noah Woeltjes (Aalten) 6.24 minuten, 2. Luuk Nusselder (Hummelo) 6.32, 3. Merlijn Wentink (Wehl) 6.39. 

Jeugdloop Meisjes 2 kilometer: 1. Lynn Chevalking (Zelhem) 6.34 minuten, 2. Micki Roes (Beek) 8.30. 

Geen opmerkingen: