zondag 14 april 2019

Verslag van de halve marathon van Enschede

De AVA'70 C-toppers
BIG DAY - ½ Marathon Enschede

Het staat er echt. Bovenstaande titel. In ons uitgebalanceerde schema van Johan Assink dat alle AVA’70 C-toppers begin januari per e-mail ontvingen. Dit wordt ons doel het komende kwartaal. Het begon voor mij met een Whats’app bericht van loopmaatje Evert op 18 november 2018. Daags ervoor hadden we de Zevenheuvelennacht van Nijmegen gelopen en op de dag zelf een duurloop van 15 kilometer in het prachtige Montfertland. Het duurde géén 5 minuten of ik had me ook ingeschreven voor de halve Marathon van Enschede op 14 april 2019. We hebben dit voorgelegd aan Johan en hij heeft een schema opgesteld. En zoals iedere C-loper weet: als Johan een schema opstelt, dan wordt er ook gelópen. Het begon al gelijk op 3 januari. Er was nauwelijks tijd voor de beste wensen, de oliebollen waren amper uit het lichaam verdwenen en het rubber werd al van de hardloopschoenen gebrand. Sommige nietsvermoedende hardloopmaatjes vroegen zich af wat hier aan de hand was.  Daarna werden de duurlopen op de donderdag steeds langer en werden ook de zaterdagen en zondagen ingezet. Regen, sneeuw en kou hield ons niet tegen (wie herinnert zich nog de oersaaie stukken van het AVA-70 terrein langs de grote weg naar Obelink en terug omdat dit de enige onbesneeuwde wegen in de buurt waren?) Het schema werd gaandeweg uitgebreid met diverse wedstrijden (zoals De Kroese Wevers Cross, Engbergenloop, Track en Fieldrun, Achtkastelen loop, een loop vanaf de Twee Bruggen etc.) waar Johan altijd met Lia aanwezig was voor de laatste tips en tricks. Super fijn natuurlijk. Het aantal aanmeldingen steeg uiteindelijk naar 15 deelnemers.

De marathon van Enschede wordt vanaf 1947 georganiseerd. Het is daarmee de oudste marathon van Nederland. Dit jaar was de 51e editie. Om de marathon heen wordt het één en ander georganiseerd. Op vrijdag 12 april begon het met een klein congres op de Universiteit van Twente. “Where Science meets the Runner” genaamd. Met Jannelien ben ik hier naar toe geweest. In een kort tijdsbestek werd een groot aantal onderwerpen besproken, zoals voeding, technologie, psychologie en werden 9 Afrikaanse dames voorgesteld (waarvan er op zondag drie op het podium stonden). Het voert te ver om dit allemaal te beschrijven, maar wat mij vooral is bijgebleven: er zijn in Nederland ongeveer 2 miljoen hardlopers en 600.000 blessures per jaar. Roessingh Research and Development probeert met Sensor specialist Xsens patronen te ontdekken hoe de blessures ontstaan. Met als uiteindelijk doel dit enorme aantal blessures te verminderen. Is je lichaam volhangen met sensoren de toekomst? Gelukkig was er ook een alleraardigste dame die al 256 marathons achter de rug had. Luister naar je gevoel en geniet, was haar opdracht. De beste tijden liep zij op marathons waar het plezier het grootst was.

Met plezier zit het wel goed in de C-groep en in Enschede. Het is een leuk parcours om te lopen. Stukken door de stad, maar ook door het buitengebied. Lonneker doen we ook aan en daar voelt iedereen zich super welkom. Overal muziek, juichende mensen, spandoeken en vuurkorven. Dit was beslist de leukste kilometer. Je moet er een stukje vals plat voor lopen, maar dat ben je bij binnenkomst van het dorp vergeten. Het leukste is natuurlijk: de mensen waarmee je loopt. De presentator in Enschede: had het al snel door toen het gele legioen onder de startboog doorliep. “Daar komt AVA’70!, gezellig met elkaar een stuk hardlopen” schalde het over het H.J. van Heekplein. We hebben met z’n allen heerlijk genoten van Enschede. Iedereen is met een glimlach over de finish gekomen. Loopmaatjes, Johan (en Lia) en alle supporters hartelijk bedankt.

John Boom
Iedereen is met een glimlach over de finish gekomen

Geen opmerkingen: