woensdag 14 oktober 2020

Route 69: Aalten rondje Eskes

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd regelmatig een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 69e route uit deze serie: Een route die begint bij het Schepersveld en vervolgens langs de grafheuvel in het Nannielaantje, havezathe 't Walfort en boerderij Eskes loopt. Volg vanaf de ingang van het Schepersveld de groene pijlen het Loohuisbos in.

Route 69: Een route door het bossen en veel over zand- en graspaden
Afstand: 6,4 kilometer
Start: Café-restaurant 't Schepersveld, Loohuisweg 5 - 7121 JL Aalten
Bewegwijzerd: Ja, groene pijlen
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 14 oktober 2020
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Aalten

*Zalencentrum Schepersveld: In 35 jaar toverde de familie Hofsteenge café de Wever om in het prachtige zalencentrum 't Schepersveld. Op 1 juli 2020 nam Suzanne Ruesink met haar familie het stokje over. Voorlopig onder de huidige naam, maar steeds vaker onder de naam Suzie's Farm.

*Grafheuvel Nannielaantje: Aan de rand van Aalten ligt een bijzondere grafheuvel. Het voormalig landgoed ‘het Smees’ was destijds eigendom van Christiaan Caspar Stumph en zijn vrouw Jeanne Lesturgeon. Hij oefent het ambt van burgemeester van Aalten uit van 1811-1818. Stumph was de eerste burgemeester van Aalten.

*Havezathe 't Walfort: De havezathe was een versterkt huis dat toebehoorde aan één van de borgmannen van Bredevoort. De borgmannen moesten Bredevoort beschermen zodra er onheil was. De oudste vermelding van de havezate dateert uit begin 1400, toen het huis nog Waldenvoorde heette. Het was toen een boerderij in eigendom van Derk van Lintelo. 

In de nabijheid van het landgoed was een veemgericht gevestigd dat viel onder Bocholt. Hier werd vier maal per jaar recht gesproken. In 1430 werd het recht gesproken door Berend de Dücker. Hij was tevens burgemeester van Bocholt. Hij was berucht om zijn strenge vonnissen. 'De Dücker zal je halen' was een dreigement dat nog lang werd gebruikt wanneer kinderen niet gehoorzaamden.

*Boerderij Eskes: Een Saksische boerderij zuidelijk gelegen aan het kruispunt Stationsweg, Walfortlaan en de Eskesweg. De boerderij stamt mogelijk uit de 18e eeuw. De boerderij is een rijksmonument.

De boerderij ligt pal naast de Bolle Es en hoorde vroeger bij het landgoed en havezate 't Walfort. Bij de bouw werden mogelijk materialen gebruikt van de gesloopte bovenverdieping van de havezate Walfort. Sinds de bouw van de boerderij is er niet veel aan het huis veranderd, zelfs de erfinrichting met bijbehorende waterput is goed bewaard gebleven. De achtergevel geeft teruggeplaatste deeldeuren omdat de stallen aan beide kanten van de deur uitgebouwd zijn. Het woondeel had naast de woonkeuken een pronkkamer.

Geen opmerkingen: