zaterdag 4 december 2021

Route 81: Aalten 't Olde Boaten

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd regelmatig een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 81e route uit deze serie: Een verrassend veelzijdige route. Er is veel rust, natuurschoon en ruimte. Er zijn vele oude boerderijen, grazende koeien, afgewisseld met essen, bosjes, houtwallen en slingerende beekjes. Vanwege de unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuur historie behoort een deel van de gemeente Aalten sinds 2005 tot het Nationaal Landschap Winterswijk.

Route 81: Een verrassend veelzijdige route door de buurtschappen Hollenberg, Barlo en Dale 
Start: Restaurant 't Noorden Lichtenvoordsestraatweg 44 - 7121 RA Aalten 
Bewegwijzerd: Ja, gemarkeerd met bordjes met zwarte voetstapjes
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Aalten
GPX bestand van de route
Afstand: 14.0 kilometer
Laatst aangepast: 30 november 2021

Aanlooproute: Loop vanaf de parkeerplaats van pannenkoekenhuis 't Noorden linksaf de Lichtenvoordsestraatweg op, dan 1e weg rechtsaf (Bijnenweg). Ga bij keuzepunt D77 rechtdoor en volg daarna de zwarte bordjes.

Eind: Ga bij hetzelfde keuzepunt D77 linksaf de Bijnenweg op. Daarna aan het eind linksaf de Lichtenvoordsestraatweg en even later kom je weer uit bij de parkeerplaats.

Buurtschap Hollenberg

Als je de N313 oversteek, kom je in buurtschap Hollenberg. Van oudsher was de Hollenberg een galgenveld (executieplaats) voor de veroordeelden van de drost van de Heerlyckheid Bredevoort. Tegenwoordig is de buurtschap een rustig woon- en recreatiegebied.

Buurtschap Barlo

Vervolgens voert de route je langs Barlo, een buurtschap in de gemeente Aalten. Op de splitsing in Barlo (Lichtenvoordsestraatweg/Markerinkdijk) staat een Marienboom. Deze heeft zijn naam te danken aan het Mariakapelletje die hier vroeger heeft gestaan. Sinds jaren is het een plek waar (jonge) mensen elkaar ontmoeten om samen op pad te gaan.

Buurtschap Dale

Het laatste gedeelte van de wandeling gaat door een deel van buurtschap Dale. Dale betekent laagte. De buurtschap ligt onderaan de westelijke helling van het Oost-Nederlands plateau. Je ziet hier het landschap ook echt glooien.

Geen opmerkingen: