dinsdag 28 april 2009

Zwart gat


Als fanatiek hardloper komt er een moment dat je, al dan niet gedwongen, het wat rustiger aan moet doen. Veel sporters en waarschijnlijk ook de "gewone" mensen worden dan gevraagd "Wat ga je dan doen in je vrije tijd?" Het komt geregeld voor dat men dan in het zogenaamde zwarte gat valt. Gelukkig heb ik hier geen last van en kan ik mijn vrije tijd goed benutten. Zoals sommigen wel weten ben ik een fervent tuinliefhebber. Niet een doorsnee tuin, maar iets speciaals. Al ruim 20 jaar ben ik geïnteresseerd in rotstuinen en de daarbij behorende rotsplanten. Om die reden ben ik ook lid van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging. Hier begin je aan, zonder dat je weet waar het eindigt, ook hier komt een verslaving om de hoek kijken.
…..
Een groot gedeelte van de tuin bestaat uit tufsteen, dit is een zachte soort steen waarin gemakkelijk planten kunnen groeien. De planten die in de tuin staan koop ik meestal bij gespecialiseerde kwekers. Ben daarom zo'n tien keer per jaar te vinden in en rondom de Botanische Tuinen in Utrecht. Als het niet is om planten te kopen, dan wel om lezingen bij te wonen, om zodoende op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Door het veranderende klimaat is het kweken van bijzondere planten in een ander daglicht komen te staan. Wat 10 jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden, is nu gemakkelijker te kweken.
…..
Net als in de modewereld zijn er ook in "onze" wereld nieuwe trends. Een ervan is het kweken van planten in turfblokken, ja dat wat vroeger gebruikt werd voor de kachel. Veel orchideeën, gentianen, en andere bijzonderheden groeien hier goed in. Ik wilde niet achterblijven en heb inmiddels al heel wat turfblokken in de tuin liggen. Daarnaast hou ik me bezig met het vermeerderen van rotsplanten door middel van zaaien en/of stekken. Krijg één keer per jaar een zaadlijst opgestuurd vanuit Engeland-Canada-Nederland, en kan dan een keuze maken. Meestal zaai ik het verkregen zaad in januari, februari in de hoop dat er wat moois ontkiemt. Zit nu drie jaar in een zaaddistributiecommissie die er voor zorgt dat al het gewonnen zaad op een verantwoorde manier verwerkt wordt. Zodra dit gebeurd is wordt het verpakt en daarna verstuurd naar de degene die wat besteld heeft. Kortom een bewerkelijke procedure. De kunst van het kweken van rotsplanten is om ze in de natuurlijke staat op te laten groeien, dus wat klein is moet ook klein blijven. Niet zoals bij de "gewone" plant door goed te bemesten, maar zoals bij mijn planten die de voeding uit bijvoorbeeld de stenen halen (kalk). Verder probeer ik me ook nog bezig te houden met bijzondere vaste planten, voor mij geldt, het kan niet bijzonder genoeg zijn. Hoor nog weleens de vraag, is je tuin dan nooit af? Nee, zeg ik dan. Je blijft bezig en dat is maar goed ook.
…..
Nieuwsgierig geworden ?? Op zaterdag 2 mei 2009 is de tuin te bezichtigen en wel van 10.00 uur tot 16.30 uur. Je krijgt dan de gelegenheid om alles wat dan bloeit en groeit te bekijken. Daarnaast probeer ik de vragen te beantwoorden, verder is er voldoende literatuur aanwezig. Dus durf het eens aan, de koffie is klaar en/of een hapje/drankje is er ook.
…..
Groeten, Theo Stronks



Geen opmerkingen: