vrijdag 10 april 2009

Uit de oude doos Paasveldloop in Neede 1972

De latere winnaar van de Needse Paasveldloop, Wim Pasman uit Lochem(nummer 120) hier aan de kop van de eerste groep. Pasman zou deze positie niet meer afstaan

De zaterdag voor Pasen staat in Neede al bijna veertig jaar de Veldloop op de hardloopkalender. In 1972 werd deze loop voor de tweede keer gehouden en gewonnen door Wim Pasman uit Lochem. Hij nam na het startsein resoluut de kop van het peloton en ondanks de vele aanvallen op zijn leidende positie door onder meer Kiens, van Hazen en Postuma, bleef hij overeind in deze afmattende slijtageslag en passeerde als glorieus winnaar na 20,06 minuten de eindstreep, op luttelende seconden gevolgd door zijn belagers.

Maar liefst 400 deelnemers hebben gezorgd voor een sportieve strijd op een pracht parcours in de Needese Berg. Een sterk meelevend en in grote getale opgekomen publiek dat langs het hele parcours stond opgesteld zorgde voor een goede sfeer. Het parkoers leidde de deelnemers door diepe leemkuilen, langs steile wanden en door natte klei glibberige bospaadjes waar bomen en struikgewas zorgden voor gunstige mogelijkheden voor het plaatsen van demarrages. Veelvuldig werd hier dan ook van gebruik gemaakt. Er was sprake van veel uitlooppogingen maar evenzoveel keren werden deze teniet gedaan.

Bij de junioren won T.Luttikhold(Tonnie?) uit Haaksbergen en bij de Veteranen W.Harbers(Wim?) uit Aalten. Voor Jan Raben was het zijn eerste wedstrijd als KNAU lid en hij sloot deze af met een verdienstelijke 17e plaats.