dinsdag 15 september 2009

Uit de oude doos Marathon van Berlijn 1990

Van links naar rechts staand: Gerda Demkes, Gerard Demkes, Leo van Diggele, Piet Lettink, Johan Assink, Gerard Heinen, Jan te Brake jr. Zittend: Lia Assink, Jan te Brake sr, Ria Rusink, Leo Temming

Komende zondag, 20 september 2009, staat al weer de 36e Marathon van Berlijn op het programma. Ook enkele clubgenoten van mij doen hier aan mee.

De groep op bovenstaande foto heeft op 30 september 1990 meegedaan aan een historische Marathon van Berlijn. De oude Duitse hoofdstad kreeg met de 17e editie van deze Marathon een voorproefje van de hereniging want enkele dagen later, in de nacht van dinsdag op woensdag om 00.00 uur, hielden de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek op te bestaan.

Jan te Brake senior, die de voorbereidingen heeft getroffen voor de reis en de wedstrijd, vindt het zeer uniek. We kregen op 4 november 1989 bij de Marathon van New York het idee om ons in te schrijven voor Berlijn. Vijf dagen later is de eerste grensovergang open gegaan. Zondag lopen we nog in twee Duitslanden, terwijl de woensdag erna de éénwording een feit is. Wie had dat durven denken na 45 jaar. Toen we ons inschreven hadden we geen idee dat we zowel door oost als west zouden lopen. Dat heeft de organisatie pas in februari beslist. De groep beschouwt de wedstrijd tevens als een gezellig lang weekende in het buitenland. Normaal kom je niet snel in New York, ik moet ook zeggen dat ik nog nooit in Berlijn ben geweest. Voor mij is het één van de vele marathons en daarnaast kan ik mooi iets van de stad zien. Dus eigenlijk twee vliegen in één klap, aldus de Aaltenaar.

Klik voor meer informatie over de Marathon van 2009 op de volgende links


Ook gingen er in 1990 veel supporters mee naar Berlijn



Geen opmerkingen: