vrijdag 20 november 2009

Daatselaarsepad in Renswoude (Utrecht)

Voor het kasteel in Renswoude
Ina moet vanmorgen voor haar werk naar Veenendaal en aangezien ik een vrije dag heb ga ik met haar mee om daar een eind te lopen. Ik kijk voor die tijd even op internet om een mooie route uit te zoeken en zie dat er in de Utrechtse- en Gelderse Vallei in het jaar 2003 het eerste klompenpad is aangelegd. Een klompenpad loopt zoveel mogelijk over een historisch trace en voert over onverharde paden via het boerenland en over de landgoederen. Inmiddels zijn er 26 van deze klompenpaden aangelegd, waarbij je ruim 250 kilomter wandel- of hardloopgenot in het agrarische cultuurlandschap hebt. Ik kies er vandaag voor om het Daatselaarsepad door het buitengebied van Renswoude te lopen.

Even voor 10.00 uur parkeer ik mijn auto bij Cafe-Restaurant de Dennen aan de Utrechtseweg in Renswoude en begin ik mijn tocht bij het Noordelijke gedeelte van de Groeperkade. Dit is één van de  zes dwarskaden die deel uitmaken van de Grebbelinie. Deze verdedigingslinie diende om de vijand uit het Oosten tegen te houden. Bij de Wittenoordseweg ga ik rechtsaf en loop in de richting van het Fort Daatselaar, een prachtig aarden verdedigingswerk met een gesloten ringwal. Het ooit zo krijgshaftige decor is nu een schitterend natuurgebied en met een heerlijk najaarszonnetje is het hier prachtig om te lopen.

Even later ga ik de Slaperdijk op, een dijk die vlak langs de provinciegrens met Gelderland op Utrechts gebied loopt. Als ik de dijk heb verlaten kom ik aan bij het Grand Canal. Het ligt recht tegenover Kasteel Renswoude en maakt deel uit van de Franse parkaanleg. Deze aanleg was in het verleden onder andere als werkverschaffing bedoeld voor de werkloze inwoners van Renswoude. Het kasteel zelf is in 1985 bijna geheel uitgebrand, maar de restauratie is in 1988 voltooid. Een schitterende locatie om trouwfoto’s te maken en hier wordt dan ook gebruik van gemaakt.

Net voor de Boerenhoeve De Rouwe Hofstede ben ik de klompen kwijt en verloop ik mij iets maar even later kom ik alweer op het Westelijke gedeelte van de Groeperkade terecht. Hier ligt tussen de bomen het oude herenhuis en boerderij Engelaar verscholen. Even verder sta ik stil bij een gedenkkruis waar op 14 november 1944 vijf mensen gefusilleerd zijn. Na bijna 15 kilometer gelopen te hebben ben ik terug bij het vertrekpunt en rijd ik weer terug naar Veenendaal om Ina op te halen. Een prachtige en zonnige morgen is alweer voorbij.

gelopen route

fotoalbum

site klompenpaden
De provinciegrenzen lopen in dit gebied een beetje vreemd door elkaar heen. Als ik met de auto van Veenendaal naar Renswoude rijd, een afstand van ongeveer 7 kilometer, verlaat ik op een gegeven moment de provincie Utrecht, wordt welkom geheten in de provincie Gelderland om even later weer in de provincie Utrecht uit te komen

Geen opmerkingen: