zaterdag 21 november 2009

Verslag van de 3e 3dNb Cross in Aalten

Ingrid van Zolingen
Didammer Tijs Groen verpulverd  parcousrecord op tien kilometer


Door Benno Stevering

De 23-jarige Tijs Groen uit Didam, lid van de Liemers, zorgde zaterdagmiddag voor een spektakel tijdens de derde wedstrijd van de 3dNb crosscompetitie in Aalten. Hij verbeterde op verpletterende wijze het parcoursrecord op de tien kilometer met bijna anderhalve minuut naar 32.58 minuten. Het record uit 2008 stond op naam van de Duitser Uwe Kapellhoff. Eric Demkes uit Aalten won de vijftien kilometer bij de mannen in 56.16 minuten, terwijl Ingrid van Zolingen zonder enige concurrentie de winst bij de vrouwen pakte. De specialiste op de vijftien kilometer van AVA'70 liep vorige week nog mee in de zevenheuvelenloop te Nijmegen. Griep binnen het gezin en haar horecawerkzaamheden verstoorden het trainingsritme deze week waardoor haar eindtijd minder goed uitviel dan in de eerste editie van de 3dNb cross.

Tijs Groen na zijn formidabele eindspurt op de tien kilometer enthousiast: Na lange tijd was dit voor het eerst weer een succesvolle test voor mij. Dat ik het parcoursrecord heb aangescherpt is leuk, maar ik heb zelf al wel eens in de 31 minuten gelopen.  Na de herfstlopen in Wehl heb ik zes weken gekampt met een vervelende enkelblessure. Vorige week moest ik na 6,5 kilometer de zevenheuvelenloop verlaten. Ik moet nog veel werken aan mijn inhoud. Daarbij moet ik veel trainen voor mijn tempohardheid. Daarbij heb ik harde tempo's gedaan.  Ik wil me concentreren op de 1500 meter. Ik ben erg tevreden hoe het nu gaat. Langzaam kom ik weer in de buurt van mijn niveau waar ik stond afgelopen zomer. Het is nu hopen dat ik blessurevrij blijf. In januari ga ik een maand naar Zuid-Afrika om te pieken voor de NK indoor. Op de 800 meter heb ik een tijd staan van 1.41 minuten en op de 1.500 meter een persoonlijk record van 3.45 minuten. Maar eerst staat nog de Montferlandrun op de planning waar ik met mijn trainingsmaten aan de start kom. Ik kwam in Aalten op de vijf kilometer door in 16.25 minuten met twee vingers in de neus. 

Doetinchemmer Marco Rutgers van Argo die pas een goede wedstrijd  in Terschelling had gelopen, werd tweede door in de slotfase flink aan te zetten. Rutgers realiseerde een tijd van 37.40 minuten. Achter hem was het Hans Waalder uit Aalten van Ropes and Running, die finishte in 37.48 minuten. Gerrit Dijkslag van de organiserende vereniging AVA'70 uit Aalten die gedurende de slotfase iets aan terrein moest prijsgeven op Rutgers en Waalder was met 38.05 minuten overigens wel rapper dan vorige week. Waalder en Dijkslag gaan samen voor het eindklassement. Ex-voetballer Waalder viel op omdat hij pas sinds kort met atletiek is gestart. In februari ben ik met survival begonnen. Mijn basis moet nog omhoog. Tevens moet ik nog  meer gaan trainen op de hindernissen. Na vier kilometer kwam ik tijdens deze cross in moeilijkheden, waarna ik overigens goed herstelde. Het verschil met Gerrit was dit keer klein, maar voor de eindzege heb ik mogelijk genoeg verschil gemaakt  op hem. Een valpartij komende zaterdag kan alleen nog roet in het eten gooien. Gerrit Dijkslag uit Aalten beaamde dat hij in de slotfase het tempo niet kon vasthouden.Hans loopt goed momenteel. Hij heeft een eerste plek in het eindklassement zeker verdiend. In de tweede aflevering was Hans er niet, maar kon toen geen snelle tijd neerzetten vanwege de wind.  Ik heb verder lekker gelopen. Bij de veteranen vijftig plus zette Wim Helmink uit Meddo met een tijd van 38.35 minuten zijn opponent Jan Wevers uit Aalten op een minuut achterstand. 

Bij de vrouwen kwam Heidi Jentink uit Lichtenvoorde, lid van AVA'70 steviger in het zadel te zitten voor de eindzege met een winnende tijd van 47.39 minuten. Op de vijf kilometer werd het parcoursrecord bij de vrouwen wederom aangescherpt door de 17-jarige Nina-Sophie Giesing uit Bocholt naar 19.50 minuten. Snelste vijftig plusser werd Sien Meinen uit Aalten met 26.46 minuten. Met 21.52 minuten was ook Katja Demkes uit Lievelde sneller dan vorige week. Bij de mannen liep Martijn te Geershuis met 16.51 minuten erg snel. Hij kwam zeven tellen te kort om het parcoursrecord van Wouter Gijsberts uit 2008 te breken. Paul Tebroke was met 20.29 minuten snelste vijftigplusser. 

Eric Demkes uit Aalten wilde zijn organiserende vereniging AVA'70 op de kaart zetten. Hij toonde zijn goede vorm van het moment tijdens de vijftien kilometer. Met groot gemak zette hij een eindtijd neer van 56.16 minuten. Achteraf was hij zeer te spreken over het resultaat: Dit jaar heb ik in Amsterdam 3.03 uur gelopen. Die drie uur grens is wel magisch. Daar wil ik op 25 april in Enschede onder duiken. Theoretisch moet dit mogelijk zijn. Hier in Aalten had ik niemand in de buurt. In de eerste editie werd ik derde. Het is hier prachtig lopen in het bos. Ik heb de smaak te pakken gekregen. Het gaat momenteel lekker. Na Eric Demkes was het de snelste vijftig plus veteraan Jan-Piet van Beek uit 's-Heerenberg die de klokken liet stil staan op 1.00.19 uur. Hij liep samen op met Jan Wevers en stevent af op een eerste plek bij de vijftig plussers. Zijn nieuwe hobby het uitzetten van slipjachten getuigt zijn onvermoeibare karakter. Jan-Piet gaf aan zich met deze crosscompetitie voor te bereiden op de komende Montferlandrun. John Smeulders uit Lichtenvoorde werd derde in 1.03.27 uur. Wim Vink uit Aalten werd tweede bij de vijftigers in 1.03.52 uur. 

Enigste vrouw op de vijftien kilometer was Ingrid van Zolingen uit Aalten, lid van AVA'70 die won in  1.17.02 uur. Van Zolingen gaf aan een mindere tijd gelopen te hebben dan tijdens de eerste editie. Ze merkte op de zevenheuvelenloop nog duidelijk in de benen te voelen. Het lijkt erop dat volgende week zaterdag haar eindzege zeker gesteld zal worden. Sinds 4 november van dit jaar concentreert Fortis Nederland zich op hardloopevenementen in heel het land. Daarbij brachten enkele jonge dames van het promotieteam ook een bezoek aan de derde cross van Aalten. Lauren Frederikz en Stephanie de Jong uit Eindhoven van het Fortis Nederland promotieteam waren enthousiast: Iedere deelnemer krijgt van ons een lichtgevend hesje zodat ze ook in het donker goed zichtbaar zijn tijdens het hardlopen. Dat is belangrijk om veilig in het drukke verkeer te kunnen sporten. Fortis promoot de loopsport. Onlangs waren we al bij de zevenheuvelenloop. 

Atletiekvereniging AVA'70 was zichtbaar content met deze extra geste. Ook werden er vanuit Fortis enkele hesjes voor de sportieve wandelaars van de vereniging ter beschikking gesteld. Met de erwtensoep van Hermien en de andere vrijwilligers van AVA'70 was het weer een gezellige saamhorigheid in het buurtschap Haart bij Aalten. Een vlotte uitslagenverwerking waarbij de uitdraai direct na afloop zichtbaar voor de atleten te aanschouwen was, werd door de lopers zeer gewaardeerd.  Voorzitter Jan Rademaker van AVA'70 uit Varsseveld was een van de deelnemers op de vijftien kilometer. Hij klokte een tijd van 1.10.26 uur. Komende zaterdag zal de stand worden opgemaakt en zullen de prijzen worden uitgereikt.

Geen opmerkingen: