woensdag 22 september 2010

Training in de Utrechtse binnenstad

De Dom in Utrecht 

Op dinsdagmorgen rijd ik direct na mijn werk door naar Utrecht naar het nieuwe prachtige studentenhuis van mijn dochter Merle. Er moet nog het één en ander gekocht en in elkaar gezet worden en ook de muren kunnen wel een sausje gebruiken. Ik heb er twee dagen voor uitgetrokken en die heb ik ook nodig. Na de nacht op een luchtbedje doorgebracht te hebben ben ik woensdagmorgen al vroeg wakker en even later ga ik verder met klussen. Vandaag valt het mee en aan het eind van de middag heb ik nog mooi een uurtje over om te gaan lopen.

Ik besluit in een straal van ongeveer drie kilometer van Merle's huis te blijven en dat betekent al gauw dat je in de Utrechtse binnenstad terecht kunt komen. Achter haar huis loopt de rivier de Vecht en door het prachtige weer zoeken veel mensen wat vertier op of aan het water. Ik zie in de verte de Dom al liggen en een kilometer later sta ik bij deze markante gotische kerk. Met zijn 112 meter hoge toren is het de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. Even later loop ik wijk C in, langs de buste van Anton Geesink. Deze Nederlandse judoka, wereld- en Olympisch kampioen, werd in deze wijk geboren en overleed op 27 augustus 2010.

Iets verder kom ik bij de plek waar het laatste nog in bedrijf zijnde overhaalschuitje van de stad Utrecht was. Vroeger was Utrecht een vestingstad omringd door muren en wallen en slechts toegankelijk via een vijftal bruggen over de singel. Dit geringe aantal bruggen werd bezwaarlijk toen in de loop van de 19e eeuw steeds meer mensen in nieuwe wijken buiten de singel gingen wonen. Om voetgangers niet al te ver te laten lopen waren er tussen de bruggen op diverse plaatsen overhaalschuitjes, die de mensen naar en vanuit de binnenstad over de singel zetten. Zo'n overhaalschuitje was een kabelpontje met een dak en wit geschilderde hekwerken. De overhaalder trok met armkracht het bootje via een over het water gespannen kabel naar de overzijde. 

Via de oudste weg ten westen van de Vecht, de Daalsedijk, loop ik verder. Hij dateert van rond 1200 en is lange tijd de belangrijkste verbinding tussen Utrecht en Amsterdam geweest. Via een mooie volksbuurt kom ik weer bij mijn vertrekpunt aan. Ik heb ruim drie kwartier gelopen, douche me en vertrek even later weer in de richting van de Achterhoek.


Gelopen route door de Utrechtse binnenstad

Geen opmerkingen: