zondag 5 september 2010

Verslag van het Rondje Oude IJsselstreek in Gendringen


Running Team Achterhoek pakt trilogie in Rondje Oude IJsselstreek

Door Benno Stevering

GENDRINGEN – De 28e editie van het Rondje Oude IJsselstreek werd dit jaar een prooi voor Running Team Achterhoek. Het RTA-team legde de acht etappes af in een winnende tijd van 2.57.33 uur. Ook in 2009 en in 2008 won het team de Estafetteloop. Het team van Atletico Mila eindigde als tweede in 3.00.56 uur. Het survivalrunteam van Try-Out I eindigde als derde in 3.03.06 uur. De onderlinge verschillen waren dit keer erg klein.

De estafetteloop in Gendringen is een regionaal gebeuren. Sport verbroederd en dat is kenmerkend aan het evenement in Gendringen. Er was deelname van sportverenigingen en buurtverenigingen. Het RTA-team brengt mensen bij elkaar om ze beter te laten lopen. Het team mistte dit jaar de inbreng van de snelle Jeroen Reintjes uit Didam en Lisa te Molder die het NK tien kilometer liepen. Maar toch was er nog een zeer jong sterk team op de been gebracht die een onderlinge strijd uitvochten met de resterende teams. Thymen Kupers uit Lengel, lid van het RTA team was een van de snelle lopers die het gat met Atletico Mila in de beginfase wist te dichten. Ik liep de langste afstand met 6,7 kilometer. Wij hebben genoten. De sfeer was opperbest. En ook onderling ging het goed. Dit versterkt onze saamhorigheid. Het was spannend tot het laatste moment. De verschillen waren zeker klein. Ook was snel RTA-loopster Saskia Weinans. Verder lieten  Kimley Sanders, Mark te Brake, net terug van een blessure Bram van Aalten, Wiebe de Heer (liet zijn tegenstanders de hakken zien) en Koen Wiersma die zich van hun beste kant liet zien. De survivalrunners van Try-Out kwamen met twee teams aan de start. Onder hen snelle jongens waaronder Jochem Bruggink, Rudi Ruesink en Dennis Woeltjes. Maar ook veteraan Henk van Zantfoort liet zien dat hij nog rap kon lopen.

De estafetteloop gaat door de mooiste omgeving van de Achterhoek. Het passeren van plaatsen waaronder Netterden, Megchelen en Sinderen is een genot voor natuurliefhebbers. Het opzoeken van kerkepaden en zandpaden is prachtig. Gedurende de estafetteloop was het stuivertje wisselen tussen het Atletico Milla team en het RTA team. Het evenement is mede mogelijk gemaakt door de vele verkeersregelaars. De compleet andere routes gaven extra sfeer aan het Rondje Oude IJsselstreek. Dat geeft het weer extra cachet om het aantrekkelijk te maken.Maar zij waren net niet opgewassen tegen de snelheid van het Atletico Milla team die de tweede plek veilig stelde. Een van de beste lopers van het Atletico team was Rene Kersten. Wel moest er ook in de slotfase voor de survivalrunners van Try Out hard worden gelopen, want Jan in 't Touw uit Zelhem kwam opzetten. Thijs Abbink uit Doetinchem was hierbij de snelste loper. De nieuwe etappes werden bijzonder door de deelnemers op prijs gesteld. Uitgangspunt hierbij was het passeren van een wonderschone natuur en de gelijkwaardigheid van de etappes qua afstand.

Gerard Jansen van Atletico'73 reikte de prijzen uit na afloop. Het cijfer zeven had voor de estafetteloop nog steeds een magische betekenis. Zo won het veteranenteam Masters vijftig plus uit Gaanderen de zevende prijs. Tevens was er een prijs voor de zeventiende en de 27e  plaats. Ook was er nog een prijs voor de laatste. Het werd uiteindelijk El Familia uit Silvolde die de rode lantaarn kreeg. Om de vijf jaar worden nieuwe routes bedacht, een opdracht aan de organisatie zelf. Veel deelnemers hebben nagedacht hierover en een bijdrage geleverd. Een positieve ontwikkeling. Zo was er een start bij koffieboerderij Groot-Nibbelink in Sinderen en bij de golfbaan. Dit jaar telde de 28e editie 33 ploegen, gelijk aan voorgaande jaren. Het hoogtepunt was vijftien jaar geleden ingezet met 58 ploegen. Ruim zestig vrijwilligers zorgde voor het welslagen van het evenement. Tonnie van Aalst al jaren van de partij, verzette speciaal haar 65e verjaardagsfeest voor de estafetteloop. Ploeg Op 't Nippertje won een taart met hun 27e plaats, maar zorgde op het nippertje ervoor dat Tonnie haar verjaardagstaart toch nog kreeg! Het prachtige weer speelde debet aan het welslagen van het evenement. Het plezier blijft bij de loop voorop staan.

Uitslagen Rondje Oude IJsselstreek, 5 september 2010:

1. Running Team Achterhoek (Lengel) 2.57.33 uur, 2. Atletico Mila (Stokkum) 3.00.56, 3. Try Out I (Dinxperlo) 3.03.06, 4. Survivalgroep Jan in xe2x80x99t Touw (Ulft) 3.09.40, 5. Try-Out 2 (Dinxperlo) 3.20.30, 6. De Boslopers (Ulft) 3.28.28, 7. Masters 50 + (Gaanderen) 3.30.57, 8. Wein-Jans en de Kinderen (Gendringen) 3.31.29, 9. Zoeff (Gendringen) 3.37.00, 10. Raar maar Waar (Ulft) 3.37.56. 16. FC Speedy (De Heurne) 3.48.02,  17.Wixe2x80x99j Kommen dxe2x80x99ran (Gendringen) 3.49.37, 18. Recreatletico (Gendringen) 3.49.37. 27e. Op xe2x80x99t Nippertje (Silvolde) 4.13.28.

Geen opmerkingen: