dinsdag 2 augustus 2011

Verslag van de 9e Zomeravondloop in Winterswijk

Gerben Schreurs beste klimmer in Zomeravondloop Winterswijk

Door Benno Stevering

Gerben Schreurs, lid van de organiserende vereniging Archeus won dinsdagavond de zware, heuvelachtige negende zomeravondloop in Winterswijk.  Hij was net als vorig jaar de beste en sterkste klimmer op het zeven kilometer lange parcours en zegevierde in een tijd van 25.53 minuten. Als je de zomeravondloop in Winterswijk kan winnen, ben je een echte crosser! Schreurs toonde dit meer dan aan! Het was ieder voor zich!

De langste afstand van 7,6 kilometer eiste voldoende getraindheid in verband met (vier) pittige klimmetjes op de hoogste en steilste klim van Winterswijk. Nieuw element dit jaar was dat er voor het eerst gelopen werd over het mountainbikeparcours dat dit voorjaar officieel is geopend. De unieke loop leidde de deelnemers over de oude vuilnisbelt achter recreatiemarkt Obelink, met een prachtig uitzicht voor zowel lopers als toeschouwers. Er moesten vier volle ronden afgelegd worden, waarbij de klim de grote bottleneck is. Winnaar Gerben Schreurs had net als de andere deelnemers redelijk wat verval, maar toch wist hij zijn achtervolgers op achterstand te zetten. ‘’Het hakte er aardig in. Ik was al vroeg stuk vanwege de warmte. Wel wist ik continue aan kop door te sleuren. Ieder rondje pakte ik een paar meter erbij, waarna verval optrad. De eindtijd zegt niets in deze cross. Ik ben tevreden als ik blessurevrij uit de strijd kom. Op 15 augustus zal ik meedoen aan de Twentse triatlontoer over vijf wedstrijden. Ik ben benieuwd naar het resultaat. En verder richt ik me op de run bike run in Borne.’’ Schreurs werd twee jaar geleden nog Nederlands studentenkampioen run bike run. Onlangs studeerde Gerben Schreurs af als ingenieur. Volgende week start hij bij zijn nieuwe werkgever in Almelo, waar hij voetbaldoelen, dugouts en andere sportproducten helpt ontwikkelen. Thuisblijvers, hier verblijvende recreanten en sporters testten hun conditie op het sterk heuvelachtige landschap. Het parcours was uitgezet over de voormalige vuilstort aan de Driemarkweg te Winterswijk. Survivalrunner Gerrit te Grotenhuis van Ropes & Running, woonachtig in Aalten, startte rustig vanuit het achterveld en wist Schreurs het dichtst te naderen met een tweede plek op zestien tellen achterstand. ‘’Het was een goede wedstrijd. Ik heb deze cross nooit eerder gelopen. Mijn voorbereiding bestond slechts uit lange toertochten, maar het ging lekker en ik had geen zin om me te forceren. Het gaatje op Gerben was te groot.’’  Te Grotenhuis zal met Nederlands Kampioen Survival Jochem Bruggink zich richten op een extreme survivalrun eind augustus. Daan Reintjes van de Liemers uit Zevenaar moest lossen in de derde ronde, maar finishte uiteindelijk op de derde positie in  26.30 minuten voor Mark te Brake van AVA’70 uit Aalten. Reintjes voerde in de eerste ronde nog de kop aan met de sterke baanatleet Michael van der Kroon uit Pannerden. Van der Kroon moest echter later bakzeil halen na de zware klimmen. De Liemers atleten richten zich op de Sevenaerrun op 28 augustus en verder zal er nog een pittige 1500 en 800 meter voor hen op het programma staan. Tom Baak uit Winterswijk, lid van Archeus streed tegen zichzelf en de hitte en finishte als vijfde.

Bij de vrouwen heerste Diana Luyerink van ASV Eibergen, woonachtig in Neede. ‘’Ik koos mijn eigen, vrij hoge tempo en hanteerde dezelfde tactiek als ieder ander om vol gas heuvelafwaarts te rollen. Daar pak je de winst. Daarna was het weer op krachten komen. Het trainen op de Needse Berg heeft me zeker geholpen. Mijn snelste vijf liep ik met 20.28 minuten onlangs in Aalten. Nu is het tijd voor vakantie vieren!’’ De 52-jarige Luyerink klokte een tijd van 33.24 minuten en liet Femke Belksma, de snelste naaldhakkenloopster van Winterswijk nipt achter zich. Clubgenoot Theo Schootman uit Neede, moest vanwege de warmte de strijd eerder staken.

Bij de jeugd zegevierde met een ruime voorsprong op de rest van het veld,  plaatselijk talent David Spiro met een tijd van 9.20 minuten. Eline de Jong van de Liemers werd snelste bij de meisjes in 10.28 minuten. In totaal kwam er een record aantal van 98 deelnemers aan de start van de 9e zomeravondloop.

Geen opmerkingen: