donderdag 28 juli 2011

Training Saint Vallery sur Somme Frankrijk

Mooie huizen met prachtige tuinen in Saint Valley sur Somme
Jeroen de vriend van onze dochter, voetballer bij AZSV, geeft aan ook wel een keer met me mee te willen lopen maar niet verder dan een kilometer of acht. De laatste donderdag van onze Franse vakantie is het zover en stappen we na het avondeten in de auto naar Saint Vallery sur Somme een plaatsje enkele kilometers verderop, ook Bram gaat mee.

Het is een buitengewoon sfeervol plaatsje en vanaf de parkeerplaats des Corderies lopen we door grotendeels ommuurde bovenstad met enkele pittige beklimmingen en afdalingen naar de bedrijvige binnenstad met een vissers- en plezierhaventje dat zich als een lang lint langs de Somme uitstrekt.

Langs de met kinderkopjes geplaveide straatjes staan veelal lage huisjes met kanten grodijntjes. We verlaten de bovenstad via de door twee robuuste torens geflankeerde Porte Gauillaume en de Rue de l'Abbaye. Bij de kapel aangekomen hebben we een enorm weids uitzicht over de lager gelegen Sommebaai met in de verte aan de overkant het plaatsje Crotoy.

De benedenstad is het commercixeble hart van Saint Vallery sur Mer. Langs het water lopen we over een mooie schaduwrijke promenade die een mooi uitzicht biedt op de Sommebaai. In de hieraan parallel lopende Rue de la Ferte zijn vooral winkeltjes en restaurants te vinden. Jeroen wil even langs het water lopen maar merkt al gauw dat hij tot aan zijn enkels in het zand verdwijnt en loopt al snel weer op de kade.

We komen langs het Office de Tourisme en voor dit gebouw herinnert een plaquette aan het vertrek van Willem de Veroveraar naar Engeland. Een goede 100 meter verder vertrekt dagelijks de Chemin de Fer de la Baie de Somme, een eeuw oude spoorlijn van 27 kilometer van Cayeus sur Mer naar Le Crotoy, een echte toeristische attractie in deze streek.

We lopen verder en net als we de brug zijn overgegaan, keren we ons weer om niet boven de afgesproken kilometers uit te komen. Op de laatste plaatselijke zware beklimming laten beide jongens me nog even flink de hakken zien en als we terug op de parkeerplaats zijn hebben we 7,8 kilometer op de Garmin staan. Drie leuke trainingen en een prachtige wedstrijd in Frankrijk zitten er op!

Klik op de link voor de foto's

van links naar rechts Bram, Geert en Jeroen

Geen opmerkingen: