maandag 28 maart 2011

Beginnerscursus AVA'70

Een grote groep van 33 atleten
Op maandagavond zijn er maar liefst 33 personen op de eerste trainingsavond voor beginners van atletiekvereniging AVA'70 afgekomen. In acht weken worden de beginselen van deze mooie en gezonde sport je op een deskundige en ontspannen manier door Henk Mengers en Johan Assink bijgebracht.

Samen met de andere trainingsgroepen zijn er deze avond ongeveer 100 atleten aan het trainen. De parkeerplaats was niet groot genoeg om alle auto's een plaats te geven en deze moesten zelfs in de berm van de Bredevoortsestraatweg neergezet worden.

site organisatie

zondag 27 maart 2011

Prachtig loopweer in Zandvoort

Het circuit van Zandvoort vanuit de lucht gezien
De autoruiten hoeven nog net niet van ijs te worden ontdaan als Jan Wevers en Gerrit Dijkslag op zondag 27 maart na een korte nachtrust vertrekken naar Zandvoort om deel te nemen aan de 12 kilometer lange CircuitRun met een afwisselende parcours met daarin het circuit, strand, boulevard en het centrum van Zandvoort.

Na een voorspoedige reis kan de auto zelfs tot op 20 meter van de sporthal worden geparkeerd. In Zandvoort schijnt de zon volop, maar waait het wel iets harder dan in de Achterhoek, toch voelt het aangenaam aan. Na de hardloopspullen in de sporthal te hebben achtergelaten lopen de AVA'70 clubgenoten door de prachtige duinen naar het Circuit waar het al een drukte van belang is. De LadiesRun is aan de gang, muziekbandjes spelen en vele lopers zijn bezig met hun voorbereiding op de 12 kilometer. In de verte zien we ons startvak en dit stelt ons gerust en we beginnen door de duinen terug in te lopen naar de sporthal. Hier doen we enige rek- en strekoefeningen, alvorens we ons van ons GUV trainingpak ontdoen om in het AVA'70 geel en blauw weer naar het Circuit te dribbelen. Het gele startvak is nog betrekkelijk leeg en we kunnen dan ook redelijk vooraan starten.

Na het startschot gaan de eerste 4km over het beroemde autorace circuit en deze bevatten veel, heel veel valsplat. Hoewel de bochten niet afgesneden mogen worden, is er xc3xa9xc3xa9n bocht waarin iedereen enkele metertjes smokkelt. De kunst is om niet te hard van start te gaan en met kilometers net onder de 4min slagen Jan en Gerrit hier goed in. Na drie kilometer moet Jan een kleine afstand tot Gerrit toestaan, maar gedurende de gehele wedstrijd wordt het gat nooit groot. Ook niet als na 5 kilometer het strand wordt bereikt.

De eerste kilometer over het stand komt Dijkslag echt op stoom en loopt hij zijn snelste kilometer, daarna wordt het strand muller en vooral bij het afgaan van het strand heeft Dijkslag het idee stil te staan en de steile weg naar de boulevard is nog net geen Stelvio, maar toch. Jan gaat het iets gemakkelijker af en de laatste kilometers door het centrum van Zandvoort blijft de afstand tussen de beide rivalen gelijk en komen ze beiden moe maar voldaan onder de 48min (wat het doel was) weer op de zeer brede finishstraat van het circuit uit. Van de 6997 deelnemers wordt Dijkslag keurig 102de in 47.06 min en Jan even verdienstelijk 113de in 47.34 min.

Vooral door het weer en het zeer talrijke publiek is het een prachtige (loop)dag geworden. Hoewel het zwaar was, heeft de CircuitRun een prachtig parcours waarbij je geen moment op adem kunt komen, een echte uitdaging!

uitslagen

fotoalbum

site organisatie
Gerrit Dijkslag en Jan Wevers in de gele shirts

Trainingsloop in Bocholt(D)

Blaffende honden bijten niet!

Op de dag dat de zomertijd ingaat, krijg ik net na de middag een sms-je van Marco van Rijs of ik nog zin heb om een eindje te gaan lopen. Dat heb ik wel, zeker met zo'n mooi weer en na overleg met het thuisfront spreken we wat af. We rijden met de auto naar onze Oosterburen en parkeren deze bij het overdekte zwembad Bahia, gelegen ten noorden van de stad Bocholt. Het is hier erg druk met sportieve mensen maar wij gaan toch liever met deze prachtige weersomstandigheden de buitenlucht in.

De eerste kilometers van de route lopen we tussen de Duitse weilanden door en laten zo nu en dan een boerderij achter ons. In de verte kunnen we nog lang de hoge windmolens zien liggen. Bij het plaatsje Stenern slaan we rechtsaf een mooi fietspad op, dat ook door verschillende skeeleraars gebruikt wordt. Na een sanitaire stop bij Bahia pakken we een prachtig pad langs een mooi klein stromend beekje. Even later heb ik een verschrikte Marco bijna bij me op schoot liggen, als er ineens een "Deutsche Dog" vanuit het niets op ons af komt. Gelukkig zit er nog een afscheiding tussen en draagt hij een soort autoband om zijn nek, dat zal dan ook wel niet voor niets zijn. Maar schrikken was het wel!

Even verder nemen we een kijkje in het Stadion am Hünting waar in het verleden tijdens het Open Air Festival verschillende bekende muzikanten hebben opgetreden onder andere Bryan Adams, Joe Cocker, Carlos Santana, Status Quo en enkele jaren geleden nog de Golden Earring. Hierna komen we in het "Walderholung" bos, waar ooit gebouwen stonden die gebruikt werden als ziekenhuis, als sanatorium voor longpatiënten of als een zorgcentrum voor mensen met een handicap. De gebouwen zijn in de loop van de jaren allemaal afgebroken maar een gedeelte van een ruime bunker uit de 2e Wereldoorlog is bewaard gebleven. We staan er een ogenblik bij stil.

Hierna raken we iets van ons pad af maar we kunnen in de verte het glanzende spiegelende dak van Bahia alweer zien liggen. We hebben heerlijk een uurtje gelopen.

Klik op de link voor enkele foto's



zaterdag 26 maart 2011

Knappe prestatie Andre Balke op Wintertriathlon Twente



Voor het begin van de wedstrijd worden door Andre nog even de spieren opgerekt
Aaltenaar Andre Balke levert tijdens de Winter Triathlon Twente een knappe prestatie. Met een eindtijd van 3:08:34 blijft hij ruim 6 minuten voor op zijn streeftijd van 3 uur en 15 minuten.

Zijn tijden zijn als volgt: 10 kilometer hardlopen 48:32 min, 50 kilometer fietsen 1:32:25 min. en 20 kilometer schaatsen in 41:45 min. Dit is goed voor een 16e plaats in zijn leeftijdsklasse en een 42e plaats overall.

Klik op de link voor de foto's van WTT Hengelo

fotoalbum

verslag

uitslagen

site organisatie

Trainingsloop van Estinea in Aalten

De 15 deelnemers voor het kantoor van Estinea in Aalten

Vanmorgen is de tweede en laatste gezamenlijke training in Aalten van cliënten en medewerkers van mijn werkgever Estinea. Over drie weken doen we mee aan de Fit Run bij de marathon van Enschede. Een aantal lopers heeft tot voor enkele maanden terug de hardloopschoenen nog bijna nooit aangehad, terwijl er ook lopers bij zijn die al geregeld een duurloopje maken. Het verschil in niveau is dan ook vrij groot maar dat maakt het er alleen maar leuker op.

Ik heb een route van precies 5 kilometer uitgezet vanaf het kantoor van Estinea in de Herenstraat. Door het Nannielaantje lopen we naar het Walfortbos om vandaar via Dennenoord en het Smees weer terug naar het centrum van Aalten te gaan. Alle deelnemers van vanmorgen kunnen op zondag 17 april de 4,8 kilometer in Enschede binnen de limiet van 50 minuten afleggen!

Voor een enkeling is deze afstand nog niet lang genoeg en loopt er nog een route van 4 kilometer door het Loohuisbos achteraan. Klasse!

Klik op de link voor enkele foto's

Jelle Hubers (links) en Marloes Kock op het bruggetje over de Slingebeek
Gelopen route

zaterdag 19 maart 2011

Gelukkig valt het allemaal mee!

Een schoen wordt later op de middag door de Sherlock Holmes van de groep naar de kant gehaald
Bijna aan het eind van de wekelijkse zaterdagmiddag training, lopen wij met de groep vanaf de Ooievaarsdijk in Bredevoort langs de Schaarsbeek terug naar de Winterswijksestraat. Het is heerlijk weer en er is geen vuiltje aan de lucht totdat één van de dames een paar schoenen op kop in het water van bovengenoemde beek ziet liggen. De schoenen liggen op een goede halve meter uit elkaar en het duurt maar even of de hele meute staat bijna stil. Bij de "kleine detectives" worden de verhalen hoe langer hoe spannender en wat er besproken wordt laat zich wel raden.

Onze Sherlock Holmes van de groep vertrouwd het ook niet helemaal en hij is amper thuis of hij gaat terug naar de plek des onheils. Hij neemt het zekere voor het onzekere en haalt één van de schoenen naar de kant. Gelukkig valt het allemaal mee en is er niets ernstigs aan de hand, dat moet een hele geruststelling voor de overige leden van de groep zijn!

vrijdag 18 maart 2011

Wanneer wordt er een besluit genomen?

Wanneer wordt er een besluit over de nieuwe baan genomen?
Onderstaand verhaal is de visie van de voorzitter van atletiekvereniging AVA'70 Jan Rademaker op de Aaltense politiek met betrekking tot het komen van een oplossing voor de accommodatie problemen.

Beste mensen en anderen die dit lezen,

Voorzitter van een vereniging ben je niet om politieke uitspraken te doen. Hier ben ik mij terdege van bewust, maar soms kunnen er redenen zijn waardoor je denkt dit toch te moeten gaan doen. Hierbij wil ik wel aantekenen dit te doen op persoonlijke titel en niet als bestuur van onze vereniging. De Provinciale Statenverkiezingen liggen inmiddels achter ons dus van beïnvloeding van stemgedrag kan geen sprake meer zijn. Ook heb ik niet de illusie zoveel invloed te hebben.

Sinds voorjaar 2007 zijn wij, als atletiekvereniging AVA"70, in overleg met de Aaltense politiek voor een oplossing van onze accommodatie problemen. Ondanks verschillende toezeggingen zijn wij nog geen steek verder. Waar blijft de politieke geloofwaardigheid  in de gemeente Aalten. In deze 4 jaar ben ik bij verschillende raadsvergaderingen en ronde tafelgesprekken aanwezig geweest, veelal wanneer er een sportthema op de raadsagenda stond. Maar ook o.a. tijdens de discussie over het thema

Op één van de momenten dat er gelegenheid was om in te spreken heb ik mijn visie gegeven over leiderschap. Een citaat uit deze inspraak luidt managen is de dingen goed doen maar leiderschap is de goede dingen (durven) doen. Naar mijn mening ligt hier de kern van het probleem er worden door de politiek in Aalten geen of halve besluiten genomen.

Dit betekent dat het nemen van besluiten wordt uitgesteld, in mijn optiek geen teken van leiderschap. Van volksvertegenwoordigers mag toch leiderschap worden verwacht. Wat mij in de raadsvergaderingen het meest opvalt is dat de partijen en met name, ik noem het toch even, de Progressieve partij wel in staat zijn om voor elke oplossing wel 10 problemen te bedenken.

Progressief heeft volgens mij een andere betekenis. Als voorbeeld: jarenlang is er overigens terecht gevraagd om een sportnota, deze nota is vorig jaar door de raad vastgesteld en tijdens de raadsvergadering over privatisering AZSV wordt weer over  de inhoud gezeurd. Waarna wethouder Kok terecht opmerkt die hebben we toch gezamenlijk vastgesteld. Ik bedoel maar hoe moeilijk kun je het je zelf maken. Als collega sportvereniging wil ik AZSV hierbij feliciteren met het resultaat "volledige privatisering"..

Echter de politieke discussie hierover en de inhoud van het besluit bevestigt naar ik meen bovenstaande visie.
Eind 2010 hebben wij middels een burgerinitiatief duidelijkheid gevraagd aan de raad over accommodatie problematiek AVA'70. En ook daar merk je gebrek aan leiderschap met als gevolg vertraging van de besluitvorming.  Inmiddels is heb ik vernomen dat dit burgerinitiatief vooralsnog niet op de raadsagenda wordt gezet maar wordt afgehandeld als raadsmededeling.

Uit bovenstaande zou je af kunnen leiden doet AVA dan zelf niets. Ik ben ervan overtuigd dat wij de afgelopen 4 jaar gedaan hebben wat mogelijk was. Wat er uiteindelijk ook uit de politieke hoed wordt getoverd wij kunnen, naar mijn overtuiging, ons zelf geen nalatigheid verwijten.
Zo dat lucht op en nu verder !! 

Jan Rademaker

(voorzitter Atletiekvereniging AVA'70)

woensdag 16 maart 2011

Hoe gaat het eigenlijk met Fred Janssen?

Fred Janssen, lid van atletiekvereniging AVA'70, verblijft een groot gedeelte van het jaar in Thailand.
De Hollandse winter nadert zijn einde dus ben ik al een beetje aan het kijken om voor een prijsje terug te kunnen vliegen maar dat kan zo maar nog 2 maanden duren. Als gepensioneerde heb ik natuurlijk alle tijd maar desondanks heb ik steeds een overvol programma en er lijken ook steeds nieuwe dingen bij te komen. Thailand is fantastisch op alle fronten, het land en de bevolking en natuurlijk het klimaat! Sinds mijn aankomst overdag nooit onder de 23 graden geweest en 80% van de tijd boven de 30 graden. Het enige wat de doorsnee Thai mist is geld. Onvoorstelbaar is dan ook de vindingrijkheid en de kennis van de natuur hoe aan eten te komen. Planten, bloemen, bladeren, zaden, insecten en piepkleine visjes worden als een lekkernij gegeten terwijl er geen smaak aanzit. Maagvulling is het natuurlijk dan wel.

Natuurlijk zijn er ook grote supermarkten dus als Farang kun je alles tegen scherpe prijzen kopen. Wat wij Westerlingen als inferieur overschot bij het vlees en vis beschouwen kan de arme Thai ternauwernood betalen. Je moet hierbij denken aan vis- en varkenskoppen, varkensneuzen en oren, het karkas van de kip wordt van alles ontdaan en wat dan nog overblijft wordt op de markt gefrituurd en gepaneerd verkocht voor 50 cent en het hele gezin pulkt daar dan stukjes af en eet dat met de onvermijdelijke kleefrijst.

Fantastisch is het om altijd buiten te kunnen leven. Rond mijn verjaardag ben ik met 2 Duitse vrienden met de auto een week naar het strand geweest in Hua Hin, een rit van ongeveer 800 km. Gezellig, prachtige stranden en natuurlijk weer lekker warm. Aan de kust heb je natuurlijk altijd wel een beetje wind dus is het niet zo bloedheet als in de Isaan. Het nieuwe huis waar ik woon staat aan de rand van een van de rijstvelden van mijn vriendin en de naaste buur is van daaruit niet te zien. In Nederland kon ik er slechts van dromen om het welbekende hutje op de hei te hebben. In plaats daarvan heb ik hier EEN HUT OP DE RIJSTVELDEN, van alle gemakken voorzien airco, satelliet, binnen- en buitenkeuken, binnen en buitendouches.

Door de dorpsbevolking ben ik volledig geaccepteerd en maak dan ook allerlei dorpszaken mee varixc3xabrend van bruiloft tot lijkverbranding. Heb echter nog niet de beslissing genomen om me permanent te vestigen. Wel staat vast dat ik het grootste deel van het jaar hier zal zijn. Voorjaar en zomertijd in Holland lijkt me op dit moment nog wel te pruimen maar ik heb nog zo weinig tijd terwijl ik nog zoveel wil in Zuidoost Azixc3xab. Gelukkig ben ik in een goede gezondheid dus wie weet hoeveel dromen ik nog realiseren kan.

Voor nu een groet aan allen.

Fred

dinsdag 15 maart 2011

Cursus verkeersregelaar

 Het nieuwe hesje voor een verkeersregelaar
Vanavond heb ik samen met achttien leden van mijn atletiekvereniging AVA'70 deelgenomen aan de cursus verkeersregelaar. Deze cursus werd door politieagent Ronald Prigge op het bureau in Aalten gegeven. Het is bedoeld voor personen die bij (hardloop)evenementen eenvoudige verkeersregelende taken gaan verrichten. 

Mijn certificaat is met een jaar verlengd en waarschijnlijk zal ik met de Koninginneloop in Aalten het geleerde weer in de praktijk gaan brengen.

zondag 13 maart 2011

Wim Brinkman loopt City-Pier-City



Wim Brinkman na zijn halve marathon
Ongeveer 30.000 enthousiastelingen gingen van start in de 37e City Pier City Loop in Den Haag. Aaltenaar Wim Brinkman was één van hen en hij liep de halve marathon in een mooie tijd van 1:30,40. Brinkman liep een lekkere vlakke wedstrijd waarin hij in het tweede gedeelete zelfs nog iets kon versnellen.

Nieuw-Wehl 16e Fatimaloop - 7,5 km - 29,46 min - 1e Plaats M50

Na ongeveer 500 meter kom je langs de ronde stenen Korenmolen, de Bernadette

Echt lekker gaat het vandaag niet maar als je dan toch wint en zelfs ruim 2 en 3 minuten sneller bent dan de nummers twee en drie in je klasse dan valt het misschien allemaal nog wel mee. Mijn doel voor vandaag is om onder de 30 minuten te lopen en daar heb ik aan voldaan maar vanaf het begin zit de schwung er niet echt in. De eerste kilometer gaat in 3,51 minuten en dat is ongeveer 10 seconden langzamer dan dat ik eigenlijk wil. Af en toe staat er nog best wat wind en als je niet fijn loopt, heb je ook het idee dat je de wind meer tegen dan mee hebt.

Na enkele kilometers kom ik in een mooi groepje van 9 atleten te lopen en hoop ik dat het wat beter gaat. Maar ik bungel hier al snel aan het elastiek en even later, als Ger de Jong het tempo opvoert, moet ik ze zelfs allemaal laten gaan. Dan maar alleen verder en de 5 kilometer kom ik door in 20,23 minuten maar vanaf dit punt gaat het wat beter. Ik kan wat versnellen en haal zelfs een loper, Anne Wiggers, in. Ook zie ik dat Ad Som, de vader van Bram, nog achter me loopt en die eindigde vorige week in Winterswijk nog voor me.

Als ik weer terug in de woonwijk ben kan ik zelfs nog wat versnellen om onder het beoogde half uur te komen. Tevreden ben ik dus wel over mijn tijd, al is de afstand wat korter.




 Op het podium met Pieter de Lange uit Westervoort

Verslag van de 16e Fatimaloop in Nieuw Wehl


Els Moorman, tweede vrouw op de 15 kilometer in een mooie tijd van 1:07:49
Fred Keurntjes zet concurrentie op achterstand in Fatimaloop

Door Benno Stevering

De 49-jarige Fred Keurntjes uit Zevenaar realiseerde zondag met 52.17 minuten, de snelste tijd in de 16e Fatimaloop over vijftien kilometer. Duatleet Roland Besselink van av de veluwe werd tweede in 54.11 minuten. Marathonloper Marco Rutgers van Argo uit Doetinchem, noteerde de derde tijd met 54.58 minuten. Triatlete Grada Boschker uit Zelhem was superieur bij de vrouwen met 1.03.58 uur en hield Els Moorman uit Doetinchem op achterstand.

De jaarlijkse Fatimaloop is een loop die door menig loper graag bezocht wordt vanwege haar open karakter en een prachtig parcours waar snelle tijden gelopen kunnen worden. Winnaar Fred Keurntjes gaf aan genoten te hebben van het fraaie parcours langs de molen en Fatima in Nieuw-Wehl. Hij zette de toon vanaf de start en stond zijn eerste plek niet meer af tot de finish. Dit vlakke parcours ligt me wel.  De wedstrijd heb ik alleen gemaakt.  Het ging redelijk goed en ik voelde me sterk. De wind, waar iedereen last van hand, hinderde mij amper. Ik kon vrij redelijk mijn tempo handhaven. Omdat ik wat last kreeg van mijn maag was ik wat minder tevreden. Ik ben graag in Wehl vanwege de prettige sfeer en entourage. Dit jaar heb ik al meerdere wedstrijden op naam mogen zetten. De Beekse bosloopcompetitie heb ik gewonnen en in Pannerden heb ik redelijk gelopen in de 33 minuten. Zit momenteel goed in mijn vel en wil straks nog wat wedstrijdjes in Duitsland lopen. Roland Besselink van de Veluwe had gehoopt op zijn niveau van vijf jaar geleden, maar luisterde naar zijn lichaam en nam, om op opnieuw hernia problemen te voorkomen, genoegen met een tweede plek. Mijn roots liggen in het Gelderse Hengelo, maar woon nu op de Veluwe. Ik had twee jaar geen vijftien kilometer meer gelopen. Daarom moest ik de nodige voorzichtigheid betrachten. Het ging langzamer dan ik had gehoopt en Fred liep dan ook uiteindelijk verder van me weg. Afgelopen weekend heb ik mijn nieuwe fiets opgehaald en direct zaterdag nog een zware fietstraining verricht. Eind april wacht me het EK duathlon in Horst aan de Maas. Bij het NK duatlon in Tilburg hoop ik op een podiumplek bij de masters. Sporten is leuk, maar met een drukke baan en dan negende van Europa worden en als veertigste binnen komen heeft geen meerwaarde. Dus laten we maar realistisch blijven.

Marathonloper Marco Rutgers uit Doetinchem kon geen aansluiting vinden bij de eerste twee lopers, maar probeerde Bernard Hilferink uit Zelhem en Erik Achterkamp uit Westervoort achter zich te houden. Rutgers voelde zich erg goed, liep vier minuten van zijn pr af, maar gaf aan met het oog op de Rotterdam marathon dat de rem er nu op gaat. De 30 kilometer van Vorden ging voortreffelijk met een vijfde klassering. Het groepje met Stefan Scanu (Argo), Jos Haagen, Carel Lueb (Wehl) en Paul Huls (Argo) wisten hun clubgenoot Hans Metzemaekers te passeren die ook een sterke wedstrijd liep. Zonder concurrentie in zijn klasse liep Willy Gunsing uit Zevenaar naar de beste tijd bij de zestig plussers met 1.04.36 uur, terwijl Tonny Tomassen uit Wehl de snelste zeventiger was met 1.21.20 uur. Tomassen liep praktisch iedere keer nog mee in de Fatimaloop. Grada Boschker uit Zelhem won bij de vrouwen in 1.03.58 uur. De triatlete werd in november in het Amerikaanse Clearwater negende bij een zware halve Iron Man triatlon. Ondanks een lichte hamstringblessure voelde ik me goed en heb mijn krachten in de Fatimaloop goed verdeeld. Mijn zelfvertrouwen haal ik ondermeer uit het  lopen op 90% van mijn maximale hartslag. Samen met Bernard en nog een groepje triatleten richten we ons op de hele triatlon op 7 augustus in het Duitse Regensburg. Els Moorman vertoonde na haar voetoperatie wederom een stijgende lijn in de prestatiecurve en werd tweede bij de vrouwen in 1.07.49 uur.

De 7,5 kilometer werd een prooi voor Michael van der Kroon uit Pannerden met een tijd van 24 minuten. Het lukte me gedurende de wedstrijd niet om volledig los te lopen van Justin, mijn trainingsmaatje. Hij liep erg sterk. Daar waar ik me meer op de drie en de vijf kilometer richt, is het Justin die zich op de 800 en 1500 meter concentreert. In de laatste vijfhonderd meter werd het een flinke sprint die uiteindelijk met nog honderd meter te gaan beslist werd met enkele seconden in mijn voordeel. Ik heb een lekker winterseizoen gedraaid.  In Beek won ik de vijf kilometer. Over 14 dagen lopen we mee in het Rondje Nederland, waarna wij het baanseizoen gaan openen met een zeshonderd meter. Justin Meerenburgh van AV de Liemers werd tweede voor Daan Reintjes uit Zevenaar die het tempo van de koplopers niet kon volgen. Reintjes van het Craft Runningteam, behaalde zijn doelstelling om onder de 26 minuten te finishen en haalde alles eruit. Rudi Spekschoor uit Marienvelde won de eindstrijd bij de veteranen veertig plus met een tijd van 26.44 minuten. Geert Wevers uit Aalten was de beste vijftig plusser op deze afstand. Lisa te Molder uit Zieuwent, lid van het RTA-running team was de snelste dame op de 7,5 kilometer met een tijd van 29.17 minuten. Te Molder die binnenkort op trainingsstage gaat op Papendal, was rapen genoot van haar zege. Met haar winnende tijd troefde ze Anne Wiggers uit Duiven af. Wiggers liep 30.08 minuten, terwijl Zowie ter Hove genoegen nam met een derde plek en een tijd van 31.16 minuten. Susan Zweers uit Doetinchem was de rapste veterane met 31.38 minuten. Hiermee was ze enkele minuten voor Lianne Hartjes uit Wehl. Greetje Piek van Argo uit Wehl won in haar categorie met 39.15 minuten. De opbrengst van de Fatimaloop ten bedrage van Euro 2.838,– ging naar het project Suc6 van Fatima ten behoeve van interne cursussen. Met een deelname van 300 deelnemers mocht de organiserende Stichting Pac-tu-Wehl zich tevreden stellen. Mark Pessink sprak het evenement in Nieuw-Wehl op voortreffelijke wijze aaneen. Voorzitter Fons Nieuwenhuis reikte de prijzen na afloop uit.

zaterdag 12 maart 2011

Trainingsloop in Elden

De Bonifatiuskerk in Elden 

Elden een Betuws dorp, dat ten zuiden van het centrum van Arnhem ligt, binnen de wijken van Arnhem-Zuid. In deze omgeving loop ik op deze vrij zonnige zaterdagmiddag mijn duurloop. Eric Beatse, de Kiekjesdief, die daar de weg goed kent heeft mij een korte route gemaild welke ik vandaag zal lopen.

Omdat het mijn beurt is om voor het voetballen van Bram te rijden, start ik mijn duurloopje bij de voetbalvelden van Eldenia. Nadat ik de woonwijk verlaten heb, kom ik bij het hoofdkantoor van de Ohra dat langs de A325 staat. Hier ga ik de dijk op en laat links de witgeschilderde korenmolen "De Hoop" liggen. In de verte doemt het stadion van Vitesse, het GelreDome op en kom ik op een stukje weg dat ik ken van de Bridge to Bridgeloop. Links beneden aan de dijk stop ik even bij de Bonifatiuskerk, dat ook al een witte kleur heeft. Is dat toeval of is het de kleur van Elden?

Op de eerste kruising sla ik voor de waterkolk linksaf en enkele honderden meters later kom ik op het mooiste gedeelte van het parcours, een prachtig pad aan de rand van het Park Westerveld. Via een fietspad loop ik achter de voetbalvelden weer terug naar de ingang van de sportaccommodatie waar ik nog net op tijd ben om het beginsignaal van de wedstrijd te horen. Eric, bedankt voor het sturen van de route.

Klik op de link voor enkele foto's

Gelopen route

zaterdag 5 maart 2011

Engelse Mijlenloop in Winterswijk - 5EM - 31,46 min - 3e Plaats M50

Net voordat we het pad langs de Slinge opgaan

Tijdens een wedstrijd op de fiets door een beginnende trainer begeleidt worden is me tot vandaag nog nooit gebeurd, toch is dit tijdens de Engelse Mijlenloop in Winterswijk de realiteit. Voor de trainerscursus van de KNAU is dit één van de opdrachten waar Marco van Rijs aan moet voldoen om alles tot een goed einde te brengen. Op vrijdagavond stuurt hij mij per e-mail een mooi schema van 31.49 minuten op, dat ruim een minuut sneller is dan dat ik eigenlijk wil en denk (32.59 min) te kunnen lopen. Toch wil ik hem ook niet helemaal teleurstellen en zoals ik (bijna) altijd doe, luister ik goed naar de trainer en knoop me zijn tijd goed in de oren.

Het is ideaal loopweer en er staat bijna geen wind. Ik ga dan ook iets harder van start dan in de wedstrijd van vorige week en mijn tussentijd op de 5 kilometer is zelfs 39 seconden sneller dan in Vreden. Dat gaat goed en Marco bevestigd dit onderweg ook nog enkele keren. Hij geeft me netjes de kilometertijden door, maakt een aantal foto's en geeft me ook nog enkele tips. Ik kan de kilometers netjes rond de 4 minuten houden en met nog enkele kilometers te gaan hoor ik van Marco dat ik aardig in de buurt van de eindtijd van zijn schema kan komen.

Als ik over de finish kom heb ik zelfs nog 3 seconden over, dat had de beginnende trainer toch beter ingeschat dan ik zelf. Ik bedank Marco voor zijn enthousiasme en steun tijdens de wedstrijd en atletiekvereniging AVA'70 mag blij zijn dat het in de toekomst deze trainer in zijn staf welkom mag heten.

Echt opvallend is dat in de einduitslag bij de eerste 14 plaatsen maar liefst 9 atleten staan die ouder dan 50 jaar zijn! Waar blijven de jongeren?

Uitslag M50: 1.Wim Helmink 31.31 min, 2.Ad Som 31.41 min, 3.Geert Wevers 31.46 min, 4.Jos Bongers 32.40 min, 5.Hans Geerdink 33.00 min, 6. Wim Rensink 33.58 min, 7.Theo Schootman 34.01 min, 8. Jan Ruesink 34.05 min, 9.Fried Tuinte 34.25 min.






Beide zijn we na afloop erg tevreden over het verloop van de wedstrijd


Verslag van de Engelse Mijlenloop in Winterswijk

De 28-jarige Tom Baak, sinds november lid van Archeus, loopt met een vierde klassering een uitstekende wedstrijd.
Lars Duistermaat wint verrassend voor eigen publiek tien Engelse Mijlenloop

Door Benno Stevering

Lars Duistermaat won zaterdagmiddag in zijn woonplaats de tien Engelse mijlenloop. Zonder directe tegenstand liep hij naar een mooie persoonlijke recordtijd van 54.22 minuten, voor hem en de organiserende atletiekvereniging Archeus een fantastisch resultaat. Tevens verbrak hij hiermee het clubrecord van Bert Ros. Het parcoursrecord op de tien mijl bleef echter intact. Eric Demkes uit Aalten wist met zijn derde plek in 59.53 minuten nog nipt Tom Baak uit Winterswijk voor te blijven, maar kwam tekort op Roland Saalmink uit Amsterdam die 57.31 minuten nodig had voor zijn tweede plek. Triatlete Dorothxc3xa9 Vrieze uit Zelhem liep met grote overmacht naar de zege bij de vrouwen in 1.09.06 uur. Grietje Carleer uit Winterswijk kwam over de meet als tweede in 1.19.26 uur.

Winnaar Lars Duistermaat over zijn thuiswedstrijd: Hier had ik niet op gerekend. Ik had gerekend op de tegenstand van de winnaar van vorig jaar,  Leon Sanderman, maar die was er niet. Uiteindelijk liep ik onderweg de ene na de andere pr aan flarden op de tussenafstanden. Ik ging redelijk hard weg. De tweede ronde was pittig, maar als je eenmaal in een bepaalde flow loopt, gaat het lekker. Nog nooit liep ik eerder zo snel op de tien mijl. Feitelijk zou ik hier niet eens startten, maar zou ik in de sneeuw moeten staan. Maar mijn vriendin Myrthe werd ziek en we besloten een dag later naar de wintersport af te reizen. Eigenlijk ben ik hier echt wel blij mee! Het heeft voor mij ook iets extra's als je in het centrum van Winterswijk woont. Met trainen kun je alle kanten op. Binnen vijf minuten sta je in het bos. Nu blijkt dat de lange afstanden me erg goed liggen. Bewust ben ik ook bezig met langere training in een hoger tempo. De progressie is enorm. Het gaat veel beter dan vorig jaar. Vorige week werd ik nog tweede in de Engbergenloop achter Thymen Kupers.  In het voorjaar loop ik nog een dertig kilometer en wil ik de Gerard Tebroke Memorialloop meedoen. Duistermaat staat voor de klas in het speciaal onderwijs en kan dit prima combineren met een zesdaagse training per week. Winnares bij de vrouwen, Dorothe Vrieze richt zich bewust op de hele triatlon in het Duitse Regensburg, in het Baierische wald op 7 augustus. Daarvoor zal ik mijn training van tien naar vijftien uur per week moeten opvoeren. In Winterswijk wist ik hier een gemiddelde van 4.40 minuten per kilometer te handhaven. Vorig jaar kampte ik met een verlaagd HB en ijzergehalte. Met een goede physiotherapie, fietsen en een  langzamer training ben ik weer op conditie gekomen. Normaal strijd je hier tegen sterke loopsters waaronder Ingrid Prigge of Brigit Landewe. Die kwamen niet aan de start. De eerste ronde ging voor mij heel goed en in de tweede ronde wist ik lekker constant in een groep te lopen.  Met een eindtijd van 1.09.06 ben ik heel erg tevreden. Bizar, want ik was vijf minuten sneller dan ik van plan was te lopen. Ben blij dat het weer wat beter gaat, nu moet ik het niet te gek maken! 

Roland Saalmink uit Amsterdam -  met zijn roots in Aalten-  was twintig tellen sneller dan vorig jaar en tevreden met zijn tweede tijd bij de mannen. Lars heeft een mooi stapje gemaakt. Ik moest alles alleen doen, daar waar Lars verder uitliep. Tot 12 kilometer ging het goed, waarna mijn ademhaling begon op te spelen. Achter Saalmink was het langeafstandloper Eric Demkes uit Aalten die zich in de tweede ronde wist te herstellen na een wat snelle start. Demkes richt zich op de marathon van Antwerpen op 17 april.  De 28-jarige Tom Baak was sinds november lid van Archeus en liet met een vierde klassering een uitstekende wedstrijd zien. Hij hield het verschil met Demkes beperkt. Freddy Dekker uit Lichtenvoorde liep in de eerste ronde nog met Demkes en Baak mee, maar mistte, daar waar zijn voorhoede minder verval had, de tempohardheid en verschoot zijn kruid in de laatste kilometers. Dekker werd weliswaar toch nog vijfde in 1.00.33 uur. Hiermee was hij een halve minuut langzamer dan vorig jaar. Snelste vijftiger werd Jan Wevers met een achtste plek in 1.01.47 uur. Op zijn fiets kwam de Duitser Stefan Stroick uit Borken naar Winterswijk en won de vijf mijl in 27.20 minuten. Erwin Wamelink uit Aalten liep sterk en wist met 31.25 minuten veteraan Wim Helmink uit Meddo nipt zes tellen van zich af te houden. Sandra Wassink uit Meddo won in 33.43 minuten. Diana Luijrink uit Neede werd tweede, gevolgd door Ingrid van Zolingen uit Aalten. De drie mijl werd een prooi voor Kevin Kugathasan uit Aalten in 17.33 minuten. Zijn plaatsgenote Tracey Jewell won in 23.31 minuten. Het jonge talent David Spiro uit Winterswijk won de 1 mijl in 5.38 minuten. De Winterswijkse Nienke Weijenberg won in 6.44 minuten.  Met tweehonderd deelnemers was Archeus bijzonder content. De lopers hadden ten opzichte van vorig jaar weinig last van de wind.

vrijdag 4 maart 2011

Uit de oude doos Achtkastelenloop Vorden 1992

De start in Vorden van de verschillende afstanden

Komende zondag staat in Vorden de Achtkastelenloop weer op het programma. Deze keer "uit de oude doos" een foto van deze wedstrijd uit 1992. Want ook op zondag 22 maart van dat jaar werd deze loop al gehouden en volgens mij was er toen ook al een 10 kilometer, een halve marathon en een 30 kilometer wedstrijd. De start van deze afstanden vond, net als nu, gelijktijdig plaats.

Op de foto zijn onder andere, Lia en Johan Assink en Gerda en Gerard Demkes zichtbaar. Het lopersveld wordt echter aangevoerd door startnummer 513, good-old Theo Stronks.