dinsdag 25 januari 2011

Velp Landgoed Biljoen

Het kasteel op het landgoed Biljoen in Velp

Ik start mijn trainingsloop bij het opleidingscentrum ROC A12, het gebouw waar ik me al verschillende keren voor de Posbankloop heb omgekleed en waar Ina en Mia vanmiddag hun examen moeten afleggen. Over de President Kennedylaan kom ik langs de bekende Velpse watermolen (start Posbankloop) met zijn grote, draaiende waterrad. Het is een bovenslag molen, dat wil zeggen dat het water van de beek over het waterrad heen loopt en het zo aandrijft.

Even later sla ik rechtsaf de Hoofdstraat in en loop in de richting van Rheden. Enkele karakteristieke oude herenhuizen trekken mijn aandacht en na het overgaan in de Zutphensestraatweg kom ik op het Biljoen, het enige landgoed dat Velp nog heeft en dat aan de oostkant van het dorp ligt. Het landgoed heeft een grote van 162 hectare en ligt precies in het overgangsgebied tussen de Veluwe en de IJssel.

Midden op het landgoed staat een oud kasteel(waterburcht) waarbij het mij opvalt dat het op elke hoek een toren heeft. Voor het kasteel ligt een omgracht voorplein met keermuren en een monumentale rondboogbrug. Sinds het jaar 2009 is het kasteel in beheer van het Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Ik loop verder langs de vele waterpartijen, die door de zon een prachtige weerspiegeling geven, en via het bos en enkele landerijen kom ik weer in het dorp Velp.

Klik op de link voor een aantal foto's


Geen opmerkingen: