zondag 3 februari 2013

Video van de 40e Midwintermarathon in Apeldoorn




Op initiatief van Aad Steylen en Harm Hendriks vond in 1974 de eerste Midwinter Marathon plaats. Het doel was eigenlijk een trainingsmarathon. In die tijd van 1972-1976 was Aad Steylen bondscoach van de marathonselectie. De organisatie was in handen van AV’34, Apeldoornse Courant met ondersteuning van de Willem III-kazerne. De marathonselectie nam deel aan de Midwintermarathon, wat reeds in het eerste jaar resulteerde in een nieuw Nederlands record van Geert Jansen: 2.18.38. In die tijd liep het wegseizoen van april (beginnende met de Zilveren Molenloop) tot 1 november. 

De Midwintermarathon was voor de wegatleten een prima moment om zich in de winter te testen. Vanaf het begin waren er twee afstanden: de marathon en de Minimarathon (18,6 km). In 1991 kwam daar de Asselronde (27,5 km) bij. Er was in die beginjaren veel mediale interesse voor de marathon. Hoogtepunt was de overwinning in 1978 van Ko van der Weijden in een nieuw parcoursrecord 2.16.00. Dat record staat nog steeds. 

Door de opkomst, zowel nationaal als internationaal, van stadmarathons werd het moeilijker voor de organisatie om sterke lopers aan de start te krijgen. Het parcours in Apeldoorn is schitterend, maar niet heel snel. Daar kwam bij dat de hechte organisatie geen startgelden en geen reiskostenvergoeding aan de atleten kon en wilde aanbieden. Dat betekende dat de Midwinter marathon terugkeerde naar de roots: een trainingsmarathon. Door de grote boom van de loopsport groeide de Midwintermarathon mee. Dit jaar stonden op de verschillende afstanden 12.000 lopers aan de start, 10.000 van hen bereikten de finish.

De Midwintermarathon blijft voor mij een interessant evenement. Vooral de tijd op het Willem III-terrein in het Orderbos gaf iets romantisch aan deze marathon. De Midwintermarathon groeide uit onder leiding van Roel Visser en Wim van Beek tot een prachtig evenement waar heel veel mensen plezier aan beleven. Tegenwoordig is Frans Mulderij de voorzitter van de Stichting Marathon Apeldoorn. In 2006 verhuisde de Midwintermarathon naar de Loolaan, vlak in de buurt van Orpheus. Het betekende een breder start- en finishgebied en Orpheus is een perfecte plaats om de atleten voor en na de wedstrijd te ontvangen. Deze week verscheen een boek over de geschiedenis van de Midwintermarathon: 40 jaar Midwintermarathon, met foto’s van Erik Polman en Eric de Vries.
Onder goede weersomstandigheden ging de marathon, de Minimarathon en de Asselronde voor de 40e editie van de Midwintermarathon van start. Later op de dag bij de start van de acht kilometer werd het weer onaangenaam en regende het. Aad Steylen kreeg op de Minimarathon startnummer 1. Met zijn 78 jaar liep hij over de 18,6 km een tijd van 1.46.00.
Aad Steylen

1 opmerking:

Geert zei

Henk Mengers ken je hem nog weer?

Aad Steylen, ook organisator van de Alex Wiegmink Memorial lopen op de Posbank. Prachtige man.