woensdag 21 september 2016

Route 29: 't Meekenpad in Vragender

In de afgelopen jaren heb ik veel route's door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 29e route uit deze serie: 't Meekenpad in Vragender, een tocht door het buitengebied van Vragender. De naam Meeken houdt verband met de naam van het voormalige openluchtbad 't Meeken waar de route langs voert.

Route 29: Een route over 't Meekenpad in Vragender
Afstand: 5,0 kilometer
Start: Restaurant Beneman Winterswijkseweg 9 - 7134 NB Vragender
Bewegwijzerd: Ja, palen met rode koppen en blauwe pijlen
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 21 september 2016
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproute's in de omgeving van Aalten

01.Loop vanaf het Toeristisch Overstap Punt de parkeerplaats af in de richting van Restaurant Beneman en sla RA
02.Ga langs de molen het dorp door en neem de 3e weg RA (Beumweg)
*Korenmolen 'De vier Winden': Vroeger stond op deze plaats een achtkantige korenmolen van het type 'grondzeiler', gebouwd in 1862. In 1958 werd besloten de oude molen te slopen en een hoge molen daarvoor in de plaats te bouwen. In Stedum (provincie Groningen) stond een uit 1869 daterende watermolen te koop die tot dan toe dienst had gedaan de polder droog te malen bij hoge waterstand. Het was een achtkantige molen en hier gebouwd op een vierkante stenen onderbouw van tien meter hoog. De molen is bij voldoende wind alle dagen in bedrijf voor het malen van consumptiegranen, hoofdzakelijk tarwe, boekweit, rogge, gerst en maïs.
03.Na 100 meter in de bocht links aanhouden, wordt even later zandweg
04.Einde zandweg RA (verharde weg)
*Als je hier naar het zuiden kijkt zie je een behoorlijke daling van het landschap. Zeer waarschijnlijk een rest van de ijstijden, toen gletsjers vanuit het hoge noorden tot in dit gebied liepen en glooiingen in de bodem schoven. Zo ontstond het Oost Achterhoeks Plateau. Er zijn hier veel morenen (landvormen) te vinden die in het hoge noorden zijn ontstaan en als voetzool van de gletsjers naar dit gebied zijn verschoven.
05.Schoolstraat rechts negeren en na huisnummer 2 RA
*Aan de Meekesweg staat een prachtige boerderij Simmelink uit 1843. De woonkamervloer van deze historische boerderij bestond uit kleine veldkeitjes.
06.Na 250 meter LA, zandweg gaat over in verharde weg
07.Na 50 meter verharde weg op T-splitsing LA, blijft verharde weg en wordt even later zandweg
08.100 meter voor voorrangsweg RA, pad langs sloot. Ga na 20 meter over de dam rechts van de sloot lopen
09.Loop met de linkerbocht van de sloot mee en ga dan na 10 meter RA het bos in
10.Loop links om de vijver en ga net voor de groene bankjes LA door de houten klappoort
*Dit water was ooit het zwembad (Het Meeken) voor de inwoners van Lichtenvoorde en omgeving.Het bad is aangelegd in de crisistijd aan begin van de vorige eeuw als een project om werklozen werk te verschaffen. Met het zand uit de bodem werd een wal rond het zwembad aangelegd. Nu is het verboden om er te zwemmen, maar het gebied is wel toegankelijk voor wandelaars. Het idyllische plekje is bovendien een stek voor de hengelaars van de Lichtenvoordse Hengelsportvereniging de Rietvoorn. Het gebied heet nu De Biezenplas.
11.Volg het zandpad en sla bij de verharde weg RA
12.Kapelweg links negeren en sla direct na het kerkhof 'Vredehof' LA (graspad)
13.Op verharde weg RA
14.Op viersprong bij huisnummer 32 rechts aanhouden (Kapelweg)
15.Na het bord Vragender loop je over een parkeerplaats van zand en even later over een verharde weg
16.Na de ruïne op kruising RA (Pastoor Scheepersstraat)
*De ruïne van de Sint Jacobskapel - De laat gotische kapel werd in Vragender gebouwd niet ver voor het jaar 1444. Het was een eenbeukige kapel met een oppervlakte van 8 bij 20 meter.Toen Lichtenvoorde in 1616 naar het calvinisme overging, werd de kapel gesloten en kwam ze in handen van de Hervormde gemeente van Lichtenvoorde. De katholieke Vragender bevolking moest weer naar Groenlo ter kerke , een uur gaans. De kapel raakte na 1650 in verval. 
17.Loop in de richting van de kerk naar de parkeerplaats
*De Rooms Katholieke Sint Antoniuskerk werd in 1869-1871 gebouwd. De kerk werd in 1952 door nieuwbouw vervangen. Tijdens een hevige storm in augustus 2010 waaide de torenspits van de kerk. Niemand raakte gewond.

Geen opmerkingen: