zondag 19 maart 2017

Utrecht Halve Marathon - 21.1 km - 1:36:21 uur - 12e plaats M55

Tom, coördinator van het start- en finishgebied
De halve marathon van Utrecht wordt mijn 3e halve marathon in een maand tijd. Op zaterdag 18 februari heb ik de Slangenburgse Trail Run gelopen. Heerlijk ontspannen, met een fototoestelletje in de hand, met Marco, Ingrid en Peter door de prachtige omgeving van IJzevoorde rennen. De tijd (2:07:11 uur) is van ondergeschikt belang en het gaat me puur om de gezelligheid en om kilometers te maken. Een week later staat de halve marathon in het Duitse Vreden, net over de grens bij Winterswijk, op het programma. Ook hier gaat het me meer om de kilometers en of ik er dan twee uur over doe maakt me helemaal niets uit. Na een redelijke rustige start kom ik in zo'n fijn tempo te lopen dat de kilometers haast voorbij vliegen en ik tot mijn eigen verbazing in een tijd van 1:36:35 uur over de streep in het Widukind Stadion kom. Wat heb ik heerlijk gelopen en wat ging het vrij gemakkelijk. In Utrecht wil ik onder de 1:36 uur finishen, één van mijn doelstellingen voor dit jaar.

Om klokslag 8.00 uur vertrekken we op zondagmorgen met een leuke groep per trein naar Utrecht. Zonder oponthoud komen we op het Centraal station aan en gaan op zoek naar de bus die ons naar het Science Park op de Uithof brengt. In sportcentrum Olympos, het sportcentrum met maar liefst drie sporthallen van de Universiteit en Hogeschool Utrecht, is er nog genoeg tijd over om een bakje koffie te drinken en zien we even later ook Rob, Denise en Cindy die met de auto zijn gekomen. Van hieruit is het net geen kilometer lopen naar de start, waar we de laatste lopers van de 10 kilometer binnen zien komen.

Onze oudste zoon Tom is coördinator van het start- en finish gebied en het is leuk om te zien hoe hij daar mee om gaat. Ik kies er, net als vorig jaar voor, om met de pacers van de marathon, die twee ronden lopen, van drie uur mee te gaan. Het is een snelle start, dat me later ook kan gaan opbreken, maar wie niet waagt wie niet wint. Wim Brinkman en Cindy Brusse lopen in dezelfde groep. Vorig jaar kon ik nog een kilometer of zes met de pacers mee maar nu moet ik er na drie kilometer al af, dat kan wel eens een zware middag worden. Cindy en Wim lopen lekker verder. Even later komt Mark Geesink me voorbij en dat ziet er toch een stuk beter uit, hij loopt ook direct bij me weg. Verschillende atleten laten me ook hun hakken zien en af en toe haal ik zelf één in. Halverwege de wedstrijd lig ik nog mooi op schema maar erg gemakkelijk gaat het vanmiddag allemaal niet.

Bij kilometer 18 kom ik tot mijn verbazing Erwin Wamelink achterop, die er helemaal door heen zit. Hij heeft zijn erg snelle start, 5 km onder de 19 minuten, helemaal moeten bekopen en sukkelt in een drafje de laatste kilometers in. Aan de kilometerbordjes te zien kan ik nog steeds onder de 1:36 uur komen, maar achteraf blijkt dat deze niet allemaal op de goede plaats staan. Op de Cambridgelaan zet ik nog een eindsprint in maar kom ik net 22 seconden tekort. Vandaag heb ik gegokt en verloren maar de tijd valt me nog niet eens tegen want onderweg had ik steeds het gevoel dat ik in de richting van de 1:40 uur zou gaan. De tijd is 14 seconden sneller dan in Vreden maar het waren twee totaal verschillende halve marathons, terwijl de weersomstandigheden ongeveer hetzelfde waren. Als we volgend jaar weer naar Utrecht toe gaan dan wil ik eens met de pacers van de 3:15 uur mee gaan en kijken of ik in het tweede gedeelte van de wedstrijd nog wat kan versnellen. Cindy loopt een perfecte race en een dik PR (1:31:39) terwijl Wim later ook iets heeft moeten inleveren (1:34:05).

Geen opmerkingen: