donderdag 23 maart 2017

Vakantie en het trainen naar de marathon van Rotterdam

Op het ene moment loop je op een grote weg waar ze met 100 km/uur voorbij komen blazen en op het andere moment loop je zo tussen de paarden en ezels 
Kaapverdië,

Begin van dit jaar zijn we begonnen met de voorbereiding van de Rotterdamse marathon. De interval trainingen en de lange duurlopen doe ik samen met Lisa. Dit is wel zo prettig als het zwaar begin te worden, kun je nog aanklampen bij elkaar. En bij de lange duurlopen heb je nog mooi wat te kwekken onderweg. Vorig jaar is bij mij alles minder goed verlopen. Altijd maar hard trainen en niet echt op een slimme manier. Nooit geen rust onder het mom van rust=roest. En altijd maar bezig met gemiddelden. Omdat iedereen alles in kan zien op Strava en Garmin, dacht ik altijd: kom Gijs nog ff het gas erop.

Nu inmiddels 2017 en goed geleerd van het jaar 2016, gaat het nu anders. Gericht trainen op een schema voor de marathon. Even het zwemmen en fietsen voor de triatlon op een laag pitje gezet. De focus dus even op 1 onderdeel gezet. Weken bestaan gemiddeld uit 5á 6 keer lopen en 1x in de week CrossFit. Weken kunnen oplopen tot een weektotaal van af en toe 100 km. Hier moest ik wel ff aan wennen. De rustige duurlopen en herstellopen gaan qua tempo een stuk langzamer dan vorig jaar en dat bevalt goed. Het klopt echt “het hoeft niet altijd hard”. Hier heb ik echt progressie mee geboekt.

In de voorbereiding naar Rotterdam stond ook een week vakantie naar de Kaapverdische eilanden gepland, heel naar. De vakantie kwam precies goed uit. De pittige intervallen en de lange stevige duurlopen gingen een klein beetje zijn tol eisen. Pijntjes her en der kwamen meer naar voren en de vermoeidheid nam ook iets toe. Das ook niet gek, want het zijn af en toe lange dagen. Overdag naar je werk en dan thuis komen en gelijk maar hardlopen. Daarna eten en dan schiet de avond ook al weer een aardig eindje op. 

Hier in Afrika kun je er heel gauw aanwennen om weer lekker in een korte broek en hemdje te lopen. Echt heerlijk. Lopen is wel grappig hier, of de wegen zijn knetterslecht en daar is de Jutberg-trail niks bij. Of je loopt op het ene moment op een (soort van) grote weg waar ze met 100 km/uur voorbij komen blazen en op het andere moment loop je zo tussen de paarden en ezels. Op vakantie heb ik 2x gelopen en voor de rest lekker rusten en mooie dingen bezocht. Als ik thuiskom van vakantie is het nog 3 weken tot Rotterdam. Nog 2 redelijk pittige hardloopweken en de laatste week rustig lopen en goed opladen voor de wedstrijd. Hoe het tot nu toe dit jaar verlopen is, ben ik zeer tevreden over. Dus ik denk dat hier een mooie tijd uit kan komen. Nu nog een paar dagen genieten van de vakantie en dan weer terug naar huis.

Tot gauw,

Groeten Gijs Oosterholt

1 opmerking:

Dirk zei

Mooi verhaal Gijs