zondag 23 juni 2019

Het was heet, maar ook mooi: de GUV Triathlon Aalten

Deelnemers bezig aan het rondje Slingeplas
AALTEN - Het opbouwen van het wedstrijdterrein bij de Slingeplas in Bredevoort -hekken sjouwen, spandoeken ophangen en veel linten spannen- gebeurt allemaal in de zengende hitte. De wedstrijddag van de GUV Triathlon Aalten, zondag 23 juni, begint op tijd, waardoor de sporters, maar ook de vrijwilligers de hitte wat voor blijven.

Al vanaf 8 uur komen de de eerste deelnemers hun fiets inchecken in de wisselzone. De remmen worden getest en de helm moet even op om te laten zien dat die echt goed vast zit. Dan leggen de deelnemers ieder volgens eigen ritueel de handdoek klaar bij de fiets. Alle spullen moeten zo voor het grijpen liggen om geen tijd te verliezen bij het wisselen van onderdeel. De wissel, ook die tijd telt. Voor de één is het gesneden koek tot en met trucs waar op wordt getraind. De ander zegt lachend 'ik doe maar wat'.

De eerste start is rond tien uur: de OWM Zwemloop voor de jeugd. AVA ''70 laat zich daar meteen al goed zien, want AVA-lid Twan Meinen pakt de overall-winst. Een deelnemer uit Haarlem komt als eerste uit het water en een deelneemster uit Apeldoorn als tweede. Twan als derde, maar hij haalt zijn voorgangers tijdens het lopen op hoge snelheid in. Hij zet een tijd neer van 14:43 op 250 meter zwemmen en 2500 meter lopen. De eerstvolgende Aaltenaar is Mart Mucheru op plek 7, direct gevolgd door Tim Houwers die achtste werd. Op plek 13, 14, 15 en 16 volgen Jens ter Veldhuis, Madelief Lohuis, Stas Baars en Naut Lohuis.

Op het strand staan meer hekken dan vorig jaar. Waarom? Toen waren er een paar deelnemers die vals speelden. Zij renden een stuk langs de kant en sprongen pas verderop het water in. En daar heeft de organisatie nu een 'hekje voor gestoken'. Van recreant tot topatleet, iedereen wil een eerlijke wedstrijd. Zo wordt dit jaar ook strenger gecontroleerd op stayeren, ofwel bij iemand in het wiel hangen om uit de wind te blijven. In goed Achterhoeks 'in de zog rijden'. Dat mag niet in een triathlon. Juryleden, die opgeleid zijn door de triathlonbond NTB, zijn nu met meer 'man' op het fietsparcours aanwezig. En ja, er zijn er een paar die een blauwe kaart en dus een tijdstraf hebben gekregen.

De triathlon in Aalten kent twee afstanden: 'een achtste' en 'een kwart'. Een achtste triathlon is 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Daar staan bijna 200 deelnemers op het strand aan de start. Als het startschot klinkt rent de massa het water in en het vele gespetter gaat langzaam over in een gestaag glijden van een heleboel badmutsen door het water. Vanaf de kant gezien worden de deelnemers kleine stipjes die richting de grote gele boei gaan bijna aan de overkant van de plas. Bootjes met juryleden en duikers van Silent World begeleiden de zwemmers. Binnen acht minuten is de eerste man alweer terug op de kant: Eddy Lamers, die de wedstrijd uiteindelijk ook zal winnen. De tweede uit het water is een vrouw: Bréanne Lensink uit Arnhem, maar zij verliest daarna flink op het fietsen en zwemmen en wordt 41ste. De lokale favoriet is Mark te Brake. Die zwemt niet snel, maar fietsen gaat hem goed af en op het lopen is hij zelfs de snelste. Zo wordt het AVA-lid derde! Bjorn Rossel uit Sinderen wordt vierde. De tweede Aaltenaar in de uitslagenlijst is Joran Luiten op plek 11. De eerste vrouw uit Aalten is Cindy Brussé die 'overall' veertiende wordt.

De 'kwarters' moeten op al deze onderdelen de dubbele afstand afleggen: 1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Hier staan ruim 100 mensen aan de start. En dat zijn veel sporters van verder weg. Het podium wordt gepakt door atleten uit Groningen, Utrecht en Veenendaal. Waarom een atleet uit Groningen naar Aalten komt? "Ach, ik was op zoek naar een kwart triathlon en mijn ouders wonen in Dieren, dus dit was mooi te combineren", luidde zijn antwoord.

En Groningen is misschien een uiterste, maar ook de andere deelnemers komen uit het hele land. In de top 20 van de uitslagen van de kwart geen Aaltenaar. Wel namen uit de regio: Robbin Elsinghorst uit Lichtenvoorde (elfde) en Thomas Damman uit Varsseveld (achttiende). De eerste Aaltenaar in de uitslagenlijst van de kwart vinden we op plek 38, Rudi Lammers.

Na half 1 neemt de finishdrukte af. Er druppelen nog deelnemers binnen die drie uur onderweg zijn geweest op 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Maar dan gebeurt er iets dat nog niet eerder gebeurde. Op het parcours ronkt ineens een motor. Die maakt de weg vrij voor een bijzondere groep sporters: de deelnemers aan de Unieke Spelen Triathlon. Een jongen die normaal amper kan lopen, beent nu tussen de sterke armen van twee begeleiders de finishstraat binnen. Een ander in een rolstoel. Er zijn mensen in het publiek die ervan wisten en speciaal voor hen naar de finish zijn komen. 

Anderen achter de hekken kijken eerst verbaasd en gaan dan vol bewondering direct over in applaus. Een deelneemster die het normaal helemaal niet zo op sporten heeft, zet nu spontaan een sprint in. Zorggroep Estinea is kartrekker van de Unieke Spelen Triathlon. Ze hebben gezwommen in zwembad 't Walfort en kwamen daarna op allerlei soorten fietsen naar Bredevoort. Het laatste stukje bij de Slingeplas wordt gelopen. Een triathlon in korte en vooral ongedwongen vorm. Gehandicapten sporten nog te weinig, zo vindt Boudewijn Inja van Estinea, daar mag wel meer voor georganiseerd worden. En deze eerste samenwerking met de GUV Triathlon Aalten lijkt een succes.

De datum voor volgend jaar? Daar wordt na afloop al meteen om gevraagd. Gaat de GUV Triathlon volgend jaar weer terug naar Vaderdag? Sommige deelnemers maken er inmiddels traditie van om met de hele familie deze dag aan de Slingeplas door te brengen. Zodra de datum voor 2020 vast staat, wordt die meteen bekendgemaakt op www.triathlonaalten.nl (bron)

Geen opmerkingen: