zondag 8 oktober 2023

Wereldrecord Kelvin Kiptum, prachtige tijd Sifan Hassan bij Marathon van Chicago

Sifan Hassan en de pas 23-jarige Keniaan Kelvin Kiptum (foto: Getty Images)

Sensationele Sifan Hassan loopt in tweede tijd ooit naar marathonzege in Chicago: ‘Dit is ongelooflijk’

Sifan Hassan heeft op sensationele wijze ook haar tweede marathon ooit gewonnen. In Chicago kwam de 30-jarige Nederlandse solo over de streep in een tijd van 2:13.44. Hassan liep lang onder het schema wereldrecord, maar kwam uiteindelijk een kleine twee minuten tekort daarvoor.

Hassan, die op de atletiekbaan haar grootste successen vierde op de 1.500 en 5.000 meter, debuteerde afgelopen april op indrukwekkende wijze op de marathon van 42 kilometer en 195 meter lang. In het sterk bezette veld in Londen kwam ze toen verrassend als eerste over de finish en verpulverde ze het Nederlands record.

Dat kunstje wilde Hassan een half jaar later in de Verenigde Staten graag herhalen. Ze ging direct met de beste vrouwen mee en nestelde zich al vrij snel in de uitgedunde kopgroep. Daarmee maakte ze haar woorden van vóór de start waar. ,,Ik wil in de voorste groep zitten. Gewoon volgen en zien wat er gebeurt. Misschien maak ik dan kans om te winnen en misschien ook niet. We gaan het zien", zei ze.

Hassan en Chepngetich springen weg

Met nog zo'n 30 kilometer te gaan waren Hassan en Ruth Chepngetich - de winnares van de afgelopen twee marathons in Chicago - vertrokken. Met zijn tweeën hadden ze er een behoorlijk tempo in zitten, want op dat moment liepen ze onder het schema van het wereldrecord (2:11.53). Die tijd werd twee weken geleden in Berlijn gelopen door Tigst Assefa.

Halverwege moet Hassan haar concurrente uit Kenia even laten gaan, met de nadruk op éven. Binnen de kortste keren had ze het gat weer gedicht en op 14 kilometer van de meet deed ze er zelfs nog een schepje bovenop. Chepngetich werd op een gaatje gelopen van zo'n tien seconden gelopen.

Die voorsprong werd in de laatste tien kilometer van de wedstrijd alleen maar groter en groter. Hassan bleef met zoveel mogelijk ontspanning doorlopen en finishte uiteindelijk met een voorsprong van meer dan een minuut op Chepngetich. Haar tijd bleek net niet genoeg voor het verbreken van het wereldrecord. De 2:13.44 van Hassan is de tweede tijd ooit gelopen door een vrouw op de marathon.

Als Hassan enige minuten de tijd heeft gehad om weer op adem te komen, verschijnt ze kort voor de camera. ,,Het is ongelooflijk, dit is pas mijn tweede marathon. Ik had het moeilijk bij de start, maar uiteindelijk haalde ik Ruth Chepngetich in. Misschien zijn we te snel gestart", vertelt ze.

Hassan liep stoïcijns door, ondanks dat ze maar zes weken de tijd had om zich voor te bereiden op haar tweede marathon ooit. Eind augustus kwam ze namelijk ook nog in actie op de WK atletiek. ,,Ik heb zó hard getraind, ik ben ook wel echt blij geweest met mijn trainingen. Het was eigenlijk iets te koud vandaag, maar alsnog loop ik een geweldige tijd. Ik had nooit gedacht dat ik hiertoe in staat zou zijn. Dit is ongelooflijk, geweldig.”

Wél wereldrecord bij de mannen

Kelvin Kiptum kwam in Chicago bij de mannen als eerste over de streep en dat deed hij in een wereldrecord: 2:00.36. Hij dook daarmee onder de 2:01.09, die de Keniaanse hardloopgrootheid Eliud Kipchoge vorig jaar in de marathon van Berlijn liep.

Kiptum liep lang samen met zijn landgenoot Daniel Mateiko, maar na ruim 30 kilometer zette Kiptum aan voor een versnelling. In die fase leek het wereldrecord nog onbereikbaar, maar de 23-jarige Keniaan trok in de slotfase zo hard door, dat hij na 35 kilometer ineens onder het schema van Kipchoge zat. Hij is de eerste atleet die onder de 2:01 uur loopt.

Dat Kiptum hard kon lopen, had hij dit jaar al laten zien in de marathon van Londen. Die won hij in 2:01.25, toen de tweede tijd ooit gelopen. Kipchoge won twee weken geleden nog voor de vijfde keer de marathon van Berlijn in 2:02.42.

Kiptum had wereldrecord niet verwacht

,,Ik was er niet op voorbereid”, zei de winnaar aan de finish. ,,Ik had een parcoursrecord in gedachten, maar niet het wereldrecord.” Kiptum zag echter in de laatste kilometers aan zijn tussentijden dat hij onder het wereldrecord van tweevoudig olympisch kampioen Kipchoge aan het lopen was. ,,Ik heb zelfs nog geprobeerd onder de 2 uur te komen, maar dat was nog iets te hoog gegrepen. Op een dag gaat dat gebeuren, zoals ik ook altijd heb geweten dat ik ooit wereldrecordhouder zou worden.” (bron)

Geen opmerkingen: