zondag 15 oktober 2023

Wonderschoen of niet, dat is de vraag voor de recreanten bij de marathon van Amsterdam

De kopgroep in Amsterdam, met de latere winnaar Joshua Belet ( vijfde van links in het zwart ) op 24,5 kilometer (foto Klaas Jan van der Weij)

Voelen in navolging van topatleten ook recreanten zich aangetrokken tot de verende schoen? Niet alle deelnemers aan de marathon van Amsterdam kiezen voor carbon. Er spelen meer factoren in een aanschaf. ‘Ze waren in de aanbieding!

De verpulvering van de wereldrecords op de marathon zette de afgelopen weken andermaal de schijnwerper op de stuiterschoenen aan de voeten van de atleten. Elementen van koolstof, in de vorm van platen of buisjes, ingebed in lagen van foam, geven het effect van een springveer. Fabrikanten slagen erin het gewicht steeds verder te beperken. De vraag is of deze innovaties, bestemd voor toplopers, ook recreanten aanzetten tot aanschaf van snellere sloffen. Of weerstaan zij de verleiding van nieuwe persoonlijke records?

Bas Stigter is de eigenaar van Runnersworld Amsterdamse Bos, op nog geen drie kilometer van het Olympisch Stadion, de plek voor de start en finish van de Amsterdam Marathon. Onder zijn klanten zijn er honderden die zondag van start zijn gegaan. Enkelingen kochten nog snel hagelnieuwe exemplaren – niet de allerslimste zet volgens Stigter, zoon van Aart Stigter, voormalig Nederlands kampioen op de langste olympische afstand.

‘Plankjes’

Belangstelling voor de gepimpte modellen is er, stelt hij vast, zeker nu vaststaat dat de tijdsverschillen met de ‘plankjes’, zoals hij de traditionele varianten noemt, aanzienlijk zijn. De interesse komt vooral van mannen: 85 procent van de verkoop van schoenen met carbon komt voor hun rekening. Bij de conventionele hardloopschoen is het aandeel van vrouwen veel groter: niet 15, maar 45 procent.

‘Misschien staan mannen eerder open voor noviteiten’, vermoedt Stigter. Maar op de totale schoenenverkoop van zijn winkel is het aandeel van de kaatsende gympen betrekkelijk gering: 8 procent. ‘Het gros van onze klanten is niet per se uit op het breken van records. De meesten willen gewoon lekker lopen.’

Dat is in het assortiment met de jongste vindingen van Nike, Adidas, Asics, New Balance of Hoka nog niet zo vanzelfsprekend. Volgens Stigter neemt door de demping van het schuimrubber de spierschade na een training of wedstrijd weliswaar af, maar leidt de hogere zool tot grotere instabiliteit, de enkels krijgen het meer te verduren. ‘Topatleten hebben er nauwelijks last van. Die zijn doorgaans aanzienlijk lichter dan de recreant, beter getraind en lopen technisch op een hoger niveau. Maar als je zwaar bent en veel langere contacten met de grond maakt, kun je je afvragen of dit wel gezond is. Het is nu eenmaal een agressieve schoen.’

Tigist Assefa

Een ander nadeel: dit type gaat minder lang mee. De gebruikte materialen zijn licht en sneller aan slijtage onderhevig. Het carbon wordt minder stijf, het schuim wordt te zacht. Het paar Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 waarop de Ethiopische Tigist Assefa vorige maand in Berlijn het wereldrecord bij de vrouwen op 2.11, 53 bracht, vormt het extreemste voorbeeld van een kortere levensduur: ze zijn voor eenmalig gebruik. Kosten: 500 euro.

Stigter: ‘Ik was zeker in het begin nogal terughoudend met het adviseren van schoenen met carbon, vooral uit angst voor blessures. Maar ze zijn voor het hardlopen van dezelfde betekenis gebleken als de klapschaats voor het schaatsen. Het maakt wel degelijk verschil. En er zijn tegenwoordig ook exemplaren met bredere plateaus, die meer stabiliteit geven. Het aantal blessures blijkt toch wel mee te vallen.’

De trend is onmiskenbaar: de zolen worden sowieso steeds dikker. Het platform Letsrun.com becijferde deze maand dat het gemiddelde ter hoogte van de hiel vanaf 2014 tot nu is toegenomen, van 27 naar 35 millimeter. De trend zette vooral vanaf 2020 in. Verschillende fabrikanten leveren al modellen met een foamlaag van meer dan 45 millimeter, al dikker dan de 40 millimeter die de wereldatletiekbond als toegelaten maximum tijdens wedstrijden hanteert. Lopers noemen comfort en demping als de belangrijkste voordelen.

Het advies van winkeleigenaar Stigter: gebruik de Vaporfly, Adizero, Fuelcell, Metaspeed of Rock X vooral als ‘secundaire schoen’: voor die keren als er op tempo moet worden gelopen, in speciale trainingen of wedstrijden. Voor het overige: deins er niet voor terug de klassieke slof aan te schieten en ga gewoon lekker rennen. (bron)

Geen opmerkingen: