zaterdag 13 juni 2009

Arnoud Okken zit vol met twijfels

Arnoud Okken
Het atletiekseizoen verloopt voor Arnoud Okken voorlopig vol tegenslagen. De in Doetinchem geboren specialist van de 800 meter zit vol met twijfels. Ondanks een goede voorbereiding op het buitenseizoen lukt het Okken, in 2007 nog Europees indoor kampioen op de 800 meter, niet de limiet voor de wereldkampioenschappen in Berlijn te naderen. Vandaag eindigde de Nederlander bij wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden als derde op de 800 meter. Zijn 1.48,03 was een bittere teleurstelling. ,,Ik kwam hier om in de 1.46 te lopen. Dit is zorgelijk. (foto Sebastiaan Durand)

Okken (27) maakte door allerlei fysieke tegenslagen een moeizaam 2008 door. Plaatsing voor de Olympische Spelen in Peking bleek onhaalbaar. Met volle moed begon de middenafstandsloper aan 2009, met als doel kwalificatie voor de WK in Berlijn. Daarvoor reikt een tijd van 1.45,90 of sneller. Inmiddels hebben zijn concurrenten Bram Som en Robert Lathouwers al een ticket binnen, Okken zit nog in de wachtkamer. En dat steekt. ,,In alle jaren dat ik een goede voorbereiding heb gehad, liep ik in de 1.45. Dan zijn de tijden nu wel heel teleurstellend. Ik train niet om twee keer in de week in de 1.48 te lopen, stelde hij balend in Leiden vast.

Okken kon zaterdag in de slotfase het tempo van de winnende Zuid-Afrikaan Samson Ngoege (1.46,22) niet volgen. ,,En het was hier ideaal om onder de WK-limiet te lopen. Gewoon die Zuid-Afrikaan volgen en op het laatste rechte stuk bij hem vandaan sprinten. Die WK-limiet zat eigenlijk niet in mijn hoofd, maar was hier wel makkelijk haalbaar geweest.

Okken gaf toe met twijfels te zitten. Zijn trainingen verliepen de laatste maanden voorbeeldig, de snelheid zit in de benen. Alleen op wedstrijden lijkt hij te blokkeren. Hij wilde zaterdag zijn falen niet terugvoeren op mentale oorzaken. ,,Er is niets aan de hand. Ik voel me lekker, train goed en het gaat verder ook goed. Ik heb geen enkel idee waarom de tijden in de wedstrijden zo tegenvallen. Het is allemaal onder de maat.

Zaterdag ging de tempomaker in Leiden als een speer van start. Okken kon volgen, moest op 400 meter een gat toestaan maar herstelde dat voor het ingaan van de laatste 200 meter. ,,Ik voelde me super, tactisch deed ik het goed. Ik blijf echter al weken op hetzelfde niveau hangen. En dat is niet het niveau dat ik wil. Ik zie in de races niets terug van de trainingsarbeid. Ik moet maar eens overleggen met trainster Grete Koens en vertrouwen houden in hoe ik bezig ben. Dat laatste is echter moeilijk, maar het doel blijft de WK.




Geen opmerkingen: