zondag 26 juli 2009

Plainfaing 9e Montee de Serichamp 13,5 km – 1:28.27 min – 35e Plaats M40

Onder de wedstrijd is er nog wel even tijd voor het maken van een foto
Rond half negen ‘s morgens vertrek ik van de camping om mee te doen aan een bergwedstrijd in Plainfaing, een plaatsje dat ongeveer 15 kilometer verderop ligt. De temperatuur in de auto geeft al 27 graden aan en het beloofd een warme dag te worden. Ik moet me inschrijven in het Theatre de Verdure en dat heb ik al vrij snel gevonden. Ik kom hier met een aardige Fransman in het Duits aan de praat en na het het horen dat ik Nederland veel vijf kilometer wedstrijden loop, zie je hem denken wat komt die hier doen! Op het internet heb ik gezien dat er de laatste jaren tussen de 100 en 150 atleten aan deze bergloop meedoen en of dit aantal te maken heeft met de zwaarte van de wedstrijd kan ik nog niet goed inschatten. Ook vandaag geeft het inschrijven geen problemen en even later kijk ik nog eens goed op het routekaartje hoe het parcours precies loopt. De klim zit in de kilometers 1 tot 3 en 5 tot 12.

Dit jaar staan we met 164 personen aan de start en ik ga een beetje achter in het veld staan. Ik heb me zelf voorgenomen om er een leuke trainingsloop van te maken. een aantal atleten achter me te houden en ik neem mijn fototoestel onderweg mee. Aan het eind van de eerste kilometer komen we langs de bekendste suikerwaren fabriek (snoepjes) van de Vogezen, de Confiserie des Hautes-Vosges. Tegenover de winkel slaan we linksaf een bergpaadje van nog geen meter breed in en hier staat het al gelijk stil. Later wordt het wat breder en het loopt nog steeds verder omhoog. Na drie kilometer is er een mooie lange afdaling maar hier moet je weer goed opletten waar je loopt met de vele keien op het parcours. Toch ligt dit me beter en ik geniet hier dan ook erg van maar in mijn achterhoofd denk ik ook nog steeds aan de laatste zware kilometers die nog gaan komen.

Na vijf kilometer, die net binnen het half uur gaan, begint het! Ineens wandelende atleten voor me en een kwartier later begin ik er ook zelf aan mee te doen. Van kilometer acht naar kilometer negen klok ik een tijd van 9,30 minuten, je zou haast denken dat ik vijf minuten in het gras heb gelegen maar de werkelijkheid is anders. Tjonge, wat is dat stijl en ik denk na iedere bocht dat ik de hemel bijna moet kunnen aantikken. Onder de wedstrijd vraag ik aan een Française die naast me loopt of ze een foto van me wil maken, als je toch moet wandelen heb je daar ook wel even tijd voor. Ze kijkt me wat bedenkelijk aan maar doet het toch.

De tien kilometer klok ik in ruim één uur en zes minuten. Nog even en ik heb het klimmen gehad en na de twaalfde kilometer wordt het weer lekker om te lopen. In de verte zie ik tussen het de groene weilanden de finish liggen en ruim binnen het anderhalf uur en na 790 meters klimmen kom ik over de streep. De wedstrijd is perfect georganiseerd, de tafel na de streep is heerlijk gevuld met lekkernijen en de enige vraag die me nog bezighoudt is hoe ik weer beneden in het dal kom. Na een kwartier zie ik een busje aan komen rijden, stap snel in en deze brengt me met een rotgang weer de berg af, gelukkig gaat alles goed. Het was een prachtige morgen en een belevenis op zich, ik had het niet willen missen.



Net voor de start, ik sta rechtsachter in een zwart hemdje met pet en bijna op het midden van de foto
Het is wel afzien
Het parcourskaartje: Hoogte vertrek: 596 meter, Hoogte aankomst: 1130 meter, Klimmen: 790 meter, Dalen: 230 meter

Geen opmerkingen: