vrijdag 10 juli 2009

Training in Scharendijke (Zeeland)

Aan het Noordzeestrand in Scharendijke
Op één van de Zeeuwse eilanden ligt het dorpje Scharendijke. Het is ontstaan in de 15e eeuw aan een schaardijk, ligt op het eiland Schouwen-Duiveland en telt maar liefst 1.347 inwoners. Het eiland is in de zomer erg in trek bij (Duitse) toeristen en de plaats Renesse is op het eiland een populaire vakantiebestemming voor jongeren. Als je dan door een groepje jongeren gevraagd wordt om hen naar hun vakantieadres toe te brengen, moet ik na een lange autorit toch even de kop in de wind gooien voordat ik begin aan de terugreis.

Op een parkeerplaats langs de N57 parkeer ik mijn auto en ik ben hier maar enkele honderden meters verwijderd van de Noordzeekust. Het is erg winderig maar prachtig weer om te gaan kitesurfen. Wat een snelheid krijgen die mensen op dat water. Na enkele kilometers over het strand te hebben gelopen, ga ik een tunneltje onder de Rijksweg door en kom ik bij het Grevelingenmeer. In de verte zie ik ‘Het Koepeltje’, dat in de oorlogsjaren een beschutte uitkijkpost was om naderende vijandelijke schepen tijdig op te merken. Het rieten dak kan wel wat renovatie gebruiken.

Het Grevelingenmeer is een populaire watersportplaats voor sportduikers en in de buurt van de Jachthaven beoefenen dan ook enkele duikers hun hobby. Ik maak even een praatje, schiet enkele foto’s en loop de jachthaven binnen. Hier liggen enkele mooie schepen tussen en zie ik dat je er een zeilboot kunt huren. Vandaag doe ik dit maar niet en ik loop weer in de richting waar ik mijn auto geparkeerd heb.

Op de weg terug vraag ik me zelf af hoe het er hier in de winter uit moet zien. Weinig te beleven, koud, winderig en veel minder toeristen zijn enkele woorden die me te binnen schieten. Maar de mensen die er wonen, kunnen ook niet zonder deze toeristen. Het is toch een belangrijke inkomstenbron voor het eiland en het bevorderd de werkgelegenheid. Misschien hebben een aantal van deze inwoners wel twee verschillende banen? Wie het weet mag het zeggen!    

Klik voor enkele foto’s op de link

fotoalbum

Geen opmerkingen: