zondag 3 oktober 2010

Verslag van de 24e Kanonsloop in Groenlo


Tonny Klein Gebbink betitelt zege 24e editie Kanonsloop Groenlo als mooiste ooit


Door Benno Stevering  

Tonny Klein-Gebbink van de organiserende lopersvereniging Groenlo was zondagmiddag zichtbaar blij. Hij wist voor de vierde achtereenvolgende maal de winst te pakken in Groenlo op het vlakke parcours over vijftien kilometer. Samen met triatleet Eddy Lamers, sinds kort woonachtig in Groenlo, domineerde hij de wedstrijd over vijftien kilometer aan kop. In de zinderende slotfase bleek Tonny over de langste adem te beschikken en won in 55.54 minuten. Eddy Lamers finishte in 56.05 minuten als tweede. De Duitse Zerline de Boer uit Vreden won bij de vrouwen in 1.07.28 uur. Lisa ten Hoopen uit Eibergen werd tweede in 1.16.16 uur. Zowel de vijf, de tien als de vijftien kilometer startte tegelijk op een ongewijzigd parcours.

Tonny Klein-Gebbink wist dat hij te maken kreeg met een snelle tegenstander. Maar het werd in de 24e editie van de Kanonsloop wel erg spannend. Samen met Eddy Lammers werd met name in de tweede en derde ronde het tempo aan kop gemaakt. Tom Baak uit Winterswijk die in beginsel ook goed meedraaide haalde bakzijl en werd uiteindelijk derde in 57.19 minuten. Deze zege had ik vandaag niet verwacht. Het ging geweldig.  Bij een thuiswedstrijd leg je jezelf altijd een bepaalde spanning op. Toch kon ik daar goed mee omgaan.  In de laatste meters van de wedstrijd kreeg ik blijkbaar een adrenalinestoot en wist nog afstand te nemen om de winst op te eisen.  Eddy die al tweemaal meeliep met LVG was een prettige tegenstander om mee te lopen. Ik was goed in vorm, voelde anders wel mijn pijntjes. Heb soms wat last van hielspoor. Momenteel loop ik zo'n 50-70 kilometer per week. De overstap naar de marathon is wel leuk, maar te groot omdat ik bang ben snelheid in te leveren voor de tien en de vijftien kilometer. Dus die overstap stel ik nog even uit. Onlangs heb ik nog wel deze met mijn zorgteam in estafettevorm afgelegd.  Ook won ik onlangs nog een 10,9 kilometer in Oldenkotte. De halve in Warnsveld verliep daarentegen weer wat minder. Binnenkort kunnen jullie mij terugzien in de Montferlandrun en in de Keiloop, aldus winnaar Tonny Klein-Gebbink.  

De nummer twee, Eddy Lamers traint veel alleen. Het afgelopen seizoen verliep wisselend voor de triatleet uit Groenlo. In de triatlon van Didam kreeg ik met zicht op de eindzege een lekke band. Materiaalpech speelde me tevens parten in Stein. Wel werd ik tweede in Bocholt en won ik in Westervoort. Zwemmen is mijn beste onderdeel. Voor het hardlopen merk ik wel dat ik er wat kilo-tjes heb bijgekregen. Tonnie was duidelijk beter en een terechte winnaar. Mijn vizier is na de geboorte van mijn tweede kindje straks gericht op het NK Almere lange afstand. Daarvoor zal ik in juni en juli nog een halve triatlon pakken. Lars Duistermaat van Archeus uit Winterswijk, vorig jaar in bloedvorm met een winst van 34.37 minuten, liep dit keer in zeven tellen langzamer een tijd van 34.45 minuten. Het ging naar tevredenheid als je bekijkt dat ik de training eigenlijk pas een aantal weken geleden heb opgepakt. Ik kwam redelijk scherp door in 16.50 minuten. Bij de Posbankloop werd ik derde bij de heren senioren in 54.30 minuten. Duistermaat wil verder pieken bij de Zevenheuvelenloop en de Montferlandrun. Survivalrunner Gerrit te Grotenhuis uit Aalten liep op afstand achter Duistermaat. Uiteindelijk werd hij tweede voor Geert Wevers uit Aalten. Heidi Jentink won de tien kilometer bij de vrouwen in 44.25 minuten. De Aaltense die  in de Posbankloop nog 1.11 uur klokte, gaf aan dat het lekker ging  in Groenlo ondanks de warmte waardoor ze finishte als winnares met een ruime voorsprong op Marieke Ressing uit Groenlo die 47.12 nodig had. Bij de mannen op de vijf kilometer was het Gerben Schreurs uit Winterswijk die zijn clubgenoot uit de wind hielp lopen en won in 16.46 minuten. Het ging niet uitzonderlijk, maar ben wel tevreden met mijn winst tijdens dit mooie warme en zonnige weertje in oktober. Schreurs blijft doortrainen voor de duatlons. Wel is hij extra druk vanwege zijn nieuw gestarte studie technische bedrijfskunde.  Arjan Weijenberg uit Lichtenvoorde werd tweede in 17.43 minuten. Met een tijd van 19.13 minuten was het Lisa te Molder uit Zieuwent die de winst pakte op de vijf kilometer en Katja Demkes uit Lievelde op achterstand zette. Demkes werd tweede in 21.29 minuten. Te Molder won: De eerste drie kilometers gingen te snel, waarna ik mezelf tegen kwam. Ik heb hier in Groenlo lekker als training meegelopen. Daar waar ze vorig jaar op het NK derde werd over vijf kilometer werd ze onlangs derde op het NK over tien kilometer.  Te Molder is uitgenodigd voor deelname aan de vier mijl van Groningen. Verder zal ze actief zijn bij de traditionele crossen waaronder die in Aalten en de Scharenborgcross. De meeste deelnemers ondervonden hinder van de plotselinge warmte. Sommigen werden bevangen door de hitte en moesten de wedstrijd staken. 

Met 210 deelnemers was de organiserende lopersvereniging Groenlo bijzonder content. Speaker Nico Kok praatte het evenement aaneen. Voorzitter Hennie Wassink van de Kanonsloop Groenlo gaf aan dat na evaluatie bekeken zal worden  of het parcours met betrekking tot de 25e editie aangepast dient te worden.  Mede dankzij de inzet van in totaal 45 vrijwilligers, waaronder 30 verkeersregelaars werd de Kanonsloop weer een succes. 

Geen opmerkingen: