woensdag 4 mei 2011

Akersloot, rondje Alkmaardermeer

Het Alkmaardermeer

Nadat we heerlijk enkele uren bij een strandtent in Zandvoort op een terrasje in de zon hebben gezeten, hebben Ina en ik aan het einde van de middag nog zin om een klein eindje te gaan lopen. We besluiten om een rondje langs het Alkmaardermeer te maken dat enkele kilometers van ons van der Valk hotel in Akersloot af ligt.

Nadat we de drukke Geesterweg zijn overgestoken slaan we rechtsaf en komen langs het stoomgemaal van Limmen. IK lees op een bord dat in het verleden de Groot-Limmerpolder werd bemalen door twee windmolens: de Noordermolen en de Zuidermolen en op de plaats van laatsgenoemde molen werd in 1879 het stoomgemaal gebouwd. Na veertig jaar dienst werd de stoommachine in 1919 vervangen door een 80 PK draaistroom electromotor van Brown Boveri.

Even later slaan we de Klaas Hoorn- en Kijf polder in, dat langs de rand van het Alkmaardermeer loopt. Het is een mooi water- en vogelrijk gebied dat in de zomer veel voor recreatie wordt gebruikt. Daarnaast is het Alkmaardermeer een vaarroute voor schepen die uit de Zaanstreek naar het Noordhollandsch kanaal varen om zo bijvoorbeeld Alkmaar of Den Helder te bereiken.

Als we het natuurgebied uit zijn, komen we weer op de Geesterweg en lopen we langs deze weg weer terug naar ons vertrekpunt. In een vrij laag tempo hebben we er ruim zes kilometer opzitten maar we genieten van de prachtige omgeving en een stukje Noord-Hollandse cultuur en geschiedenis. Het is een leuk begin van onze driedaagse vakantie.

Klik op de link voor enkele foto's

Dicht in de buurt van Schiphol

We komen verschillende reigers tegen in het natuurgebied


Geen opmerkingen: