dinsdag 7 augustus 2012

Verslag van de 10e Zomeravondloop in Winterswijk

Gerben Schreurs
Schreurs wint loodzware tiende editie Zomeravondloop Winterswijk

Door Benno Stevering

WINTERSWIJK – De tiende aflevering van de Zomeravondloop werd een prooi voor duatleet Gerben Schreurs van de organiserende vereniging Av Archeus uit Winterswijk. Hij legde de jubileumeditie over  7,4 kilometer als snelste af in 24.21 minuten. Zijn trainingsmaat lange afstandloper Lars Duistermaat uit Winterswijk werd een uitstekende tweede in 25.12 minuten. De heuvels op de oude vuilnisbelt moesten vier keer afgelegd worden. Het was zwaar en afzien waarbij de verschillen groter waren dan normaal! De belt werd een heuse scherprechter voor de kuitenbijters. Een feit is dat de lopers goede bovenbeenspieren en kracht krijgen van deze run. Winnaar Schreurs over zijn wedstrijd: ‘’Vorige week hebben Lars en ik een week in Winterberg getraind. Op het vlakke gedeelte is Lars gewoon sterker dan ik.  Ik was dan ook niet volledig overtuigd dat ik hier zou gaan winnen. Zijn tweede plek was te wijten aan vermoeidheid. In het begin wist ik het verschil al te maken.  Ik heb deze wedstrijd gewonnen op kracht! Het was continue klimmen, dalen en sleuren met grote passen herstellen en tempo erop houden. Het is mooi om hier te winnen. Ik ben blij met mijn eindtijd en je ziet onderweg ook het krachtverschil! Dat geeft me zeker voldoening.  Ik doe de komende periode mee met een triatlon tour van vier wedstrijden per week. Verder wil ik goed mijn best doen in de run bike run van Borne.’’  Lars Duistermaat won de zomeravondloop drie jaar geleden nog. ‘’Ik heb het in de klim laten liggen bij gebrek aan kracht. Mijn vizier is nu gericht op de Kramprun en eind september de tien kilometer Singelloop in Utrecht. Eerst wacht me deze week nog een trackmeeting over drie kilometer in Utrecht!’’ Vanuit het middenveld kwam de jonge David Spiro van Archeus naar voren en liet zien over kwaliteit te beschikken door als vierde te eindigen achter survivalrunner Hans Waalder in 25.42 minuten. ‘’Ik stel me erop in een goed resultaat neer te zetten na hier een paar keer te hebben getraind! Ik heb ervoor gekozen over te gaan van de kortere naar de iets langere afstand en dat bevalt goed!’’ 

Bij de vrouwen was het Diana Luyrink uit Neede die gedurende de derde en vierde ronde sterk voorop liep. Zij werd in de bult in de laatste ronde achterhaald door de Nederlands kampioen indoor 800 meter,  Astrid van Velden uit Hardenberg.  Luyrink wist hierop geen antwoord en nam voor haar vakantie genoegen met een tweede klassering bij de vrouwen.  De lange 45-jarige Van Velden na haar zege:  ‘’Ik had eigenlijk een fartlek training in de planning. Dit is een goede krachttraining geweest. Ik liep lekker en hoefde niet voluit. We staan in Markelo op de camping. Mijn pr op de 800 meter staat op 2.35 meter, op de 1500 meter heb ik 5.14 minuten staan. Op 30 september willen we met het Nederlands team een aanval doen op het Nederlands record estafette 800 meter voor masters. Ik verwacht dat ons dat gaat lukken!’’. Katja Demkes uit Lievelde van AVA’70 werd derde in 33.01 minuten.  

De winnares bij de meisjes op de 2,2 kilometer werd Marijke Esselink uit Meddo. Zij staat bekend als een veelzijdig talentje en staat momenteel op de derde plek op de Nederlandse meerkamp ranglijst. De tiende zomeravondloop trok in totaal 130 deelnemers, terwijl vorig jaar er nog 101 hardlopers aan de start verschenen.  Atletiekvereniging Archeus was met deze progressie bijzonder content.

Geen opmerkingen: