maandag 17 juni 2013

Breedenbroek-Dinxperlo

Het infopaneel voor de kerk in Breedenbroek
De Rooms katholieke Petrus- en Pauluskerk in Breedenbroek is een Waterstaatskerk, gebouwd in 1857. Dit is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiële steun van de landelijke overheid werden gebouwd. Op het infopaneel voor de kerk staan twee wandelingen van het recreatieschap Oost-Gelderland. Ik besluit om op deze zonnige middag beide routes te gaan hardlopen en ik begin met de langste afstand van ongeveer 4,5 kilometer. 

Deze gemarkeerde groene route voert door het agrarisch landschap ten noorden van Breedenbroek. Via Den Dam en een zijtak ervan kom ik op de Hoaze, een fiets- en voetpad dat in het kader van de Ruilverkaveling Dinxperlo is aangelegd. Vanaf hier gaat de route rechtsaf over een particulier pad naar de Weidenhoek. Halverwege de Sniedersdijk ligt links een kleine kolk, waarin vroeger het vlas te weken werd gelegd voordat het over de hekel werd gehaald. Via de westkant van Dinxperlo kom ik weer bij de kerk in Breedenbroek en begin ik aan mijn tweede ronde. 


Deze blauwe route van ruim 3,5 kilometer gaat door het open landbouwgebied ten zuiden van Breedenbroek en door het Anholtse Broekbos. Over een duiker over de Snijders Veerbeek loop ik dit bos in. De naam van het bos duidt op de eigenaar, de kasteelheer van de "Wasserburcht Anholt", de vorst zu Salm-Salm in het Duitse Anholt, en op de vochtige gesteldheid van de ondergrond (broekbos). Tijdens het lopen is dat te merken aan de soms wat drassiger delen van de paden. Een deel van de route gaat over een heel oud bosweggetje  langs de voetbalvelden van Ajax Breedenbroek en door het viaduct onder de Terborgseweg kom ik weer bij de kerk.


De gehele route is prima aangegeven en het laatste gedeelte van de groene route en het eerste deel van de blauwe route loop je over dezelfde wegen. Wil je er één geheel van maken dan kun je het Beggelderpad rechtdoor naar de grote weg blijven volgen en niet afslaan naar de Bohnenweide.


Klik op de link voor enkele foto's


fotoalbum




Geen opmerkingen: