zondag 9 juni 2013

Verslag van de 6e Keppelrun in Hoog Keppel

Erwin Wamelink met op de achtergrond Jos Slutter
Duizendvijftig deelnemers Keppelrun overtreft alle records

Door Benno Stevering

HOOG-KEPPEL – In een bijzonder sfeervolle ambiance werd zondagmiddag de jaarlijkse Keppelrun gehouden. Nooit eerder was er behalve in Vorden een dergelijk groot deelnemersveld aan de start geweest. Daar waar bij andere lopen het deelnemeraantal  bij driehonderd blijft steken, overtreft de Keppelrun met maar liefst 1050 deelnemers haar eigen record.  Het parcoursrecord op de vijf en de tien kilometer werd niet aangescherpt. In de persoon van de 22 jarige survivalrunner Remi Rondeel uit Zelhem kende de tien kilometer een goede winnaar. Rondeel zette een tijd van 35.27 minuten op de klokken, waarbij het vorig jaar gelopen parcoursrecord van Erwin Reijmer uit Doetinchem intact bleef.  Winnaar Rondeel is tevens een fanatiek survivalatleet en lid van Jan in ‘t Touw. Zo werd hij vorige week nog derde bij het Nk survival in de Knippe. ‘’Ik wil steeds sneller worden en wil die snelheid ook over langere afstanden vol kunnen houden. In de eerste vijf kilometer had ik de wind tegen, kon lekker doorlopen, maar na vijf kilometer kreeg ik hem mee en toen ging het lekker. Het tempo kon ik vasthouden. Halverwege noteerde ik een tijd van 17.40 minuten. Mijn pr staat op 17.09 minuten over vijf kilometer. Vorige week werd ik derde bij het Nk survival en was geestelijk puur bezig met mijn afstudeeropdracht. Nu heb ik meer ontspannen kunnen lopen. Ik woon in Zelhem en ben in Keppel dicht bij huis. De trainingsstage in Duitsland heeft ons team goed gedaan. Rond de achtste kilometer kreeg ik het zwaar, maar wist op souplesse door te trekken. ‘’  Rondeel maakt fuore voor het Topteam, onderdeel van atletiekvereniging Argo te Doetinchem met veel talent, motivatie en discipline. 

Peter Rutjes uit Loil, drievoudig survivalkampioen van weleer liep zich naar een achtste plek. Hij loofde de eerste plaats van Rondeel. ‘’Rondeel is een supertalent. Hij heeft zeker kwaliteiten in zich voor een eerste plaats op termijn. Toch moet je deze jongens remmen om blessures te voorkomen.’’ Henri te Braak uit Arnhem, lid van de Liemers die in januari voor het laatst een wedstrijd liep, wist de derde plek op te eisen  en was tevreden met 37.50 minuten achter veteraan Gerard Limbeek uit Dieren. Hij wilde laten zien wat hij nog kon en deed dit zeer verdienstelijk. Twee jaar geleden won Te Braak de vijf kilometer. Marathonloper Michel Elshof uit Kilder liep een tijd van 37.50 minuten en pakte de zevende plek. 

Corry Nusselder was superieur bij de vrouwen op de tien kilometer. Zo zette zij bekende andere atletes het nakijken met een winnende tijd van 43.36 minuten. Haar relaas: ‘’Ik ben nu 48 jaar en hoef niet meer zo nodig topwedstrijden te lopen. Ik train de recreanten en de jeugd bij Argo en met veel plezier. Ik mistte een beetje het wedstrijdritme en heb weinig duurvermogen. Mijn slijtage aan mijn knie speelt me steeds meer parten. Ik ben dan toch nog blij dat ik hier mag winnen! Ik heb constant gelopen met een gemiddelde van 4.25 per minuut en heb mijn tempo kunnen vasthouden met de wind pal op kop in de eerste kilometers. Ik kijk altijd vooruit. Yvonne van Braak uit Doetinchem wist ik nog op ruime achterstand te houden. Gisteravond had ik in Hummelo nog een groot feest!’’. De bekende triatlete Sandra Huntink uit Drempt moest genoegen nemen met een achtste plek bij de vrouwen in 46.40 minuten.  

De Keppelrun voor ervaren en onervaren lopers leverde op de vijf kilometer een zege op voor de jonge, zestien jarige Nieck-Jan Gal uit Kilder. Nieck-Jan doet tevens aan judo en is hiermee goed ontwikkeld. Hij verbaast een ieder telkens weer. ‘’Ik ben nu sinds een half jaar lid van Argo en train op schema’s van Stefan Scanu bij het topteam. In het begin van de wedstrijd hier in Keppel ging het erg goed. Na 2,5 kilometer wist ik weg te komen vanuit de kopgroep. Rens Houwer uit Doetinchem en Erik Vink uit Sinderen volgden op enige afstand. Ook Erwin Wamelink uit Aalten volgde goed maar kwam na zijn zware survivalinspanning van een week geleden inhoud tekort. Ik richt me toch op de dingen voor me! Dit is mijn tiende wedstrijd. De Keppelrun had ik nooit eerder gelopen. In Elten liep ik 19.22 minuten. Ben blij dat ik mijn tijd heb kunnen aanscherpen. Het parcours was fijn, vlak en de bochten waren niet al te lastig.’’ Rens houwer uit Doetinchem, clubgenoot van Nieck-Jan was eveneens content met zijn tweede plek. De zestienjarige Houwer toonde hiermee aan terug te zijn van een zes maanden durende blessure aan zijn bovenbeen. Trainer Scanu zelf liep zich niet onverdienstelijk naar een vijfde plek in 19.12 minuten. Daar waar Bregje Sloot uit Lobith de winst pakte bij de vrouwen in 19.56 minuten was het Saskia Lanke uit Doetinchem die tweede werd in 21.06 minuten. Kim Boot uit Didam werd derde in 21.13 minuten. Lucie Erinkveld uit Doetinchem pakte een uitstekende vierde plek in 22.12 minuten. 

De organisatie was wederom in handen van de schaats- en skeelervereniging De Hessenrijders.  Mark Pessink praatte op fantastische wijze het evenement aaneen. Start en finish vonden plaats op de prachtige Monumentenweg midden in Hoog-Keppel. Een van de organisatoren van de Hessenrijders, Siert Wieringa: ’’De grote record deelname van 1050 deelnemers hebben we te danken aan de centrale ligging van de Keppelrun in het land. De run is mogelijk gemaakt dankzij de diverse sponsoren en de 85 bereidwillige vrijwilligers die het evenement dragen. Al weer drie jaar behoort onze loop in het rijtje van de mooiste tien lopen van Nederland. Het parcours ging over 1 grote ronde over verharde wegen in en buiten de bebouwde kom van Laag- en Hoog-Keppel.  Dankzij het Start to Run loopprogramma van de atletiekunie en door ervaren trainers van ondermeer Argo is de animo voor de loopsport groot op het moment. En dan hadden we nog de coole Aviko Jeugdloop. De Keppelcoaches zorgden voor een goede warming-up en begeleiding naar snelle tijden. Een chip verwerkt in het startnummer zorgde net als vorig jaar voor een unieke, vlotte tijdregistratie.’’  

Dillon Wiendels, eerste jaars bij het Graafschapcollege in Doetinchem kwam met enkele Keppelcoaches aan de start met een groot aantal tien en elf jarigen om de 1 kilometer te lopen. ’’Óns gele team was goed herkenbaar, de helft van het gezicht hadden we geel gekleurd. Dit is een prachtige schoolopdracht. We geven les in hospitality, dat wil zeggen animatie en recreatie, pure vrijetijdsbesteding. Met de deelname aan deze Keppelrun in 2013 met een record aantal deelnemers hebben we ons met de schoolopdracht zeker in de kijker kunnen zetten!’’. De Keppelrun 2013 kenmerkte zich door een groot aantal deelnemers en een supergezellige sfeer met enkele bands op de hoeken van het parcours. De organisatie was perfect. Wellicht zal er volgend jaar weer een atleet aan de start staan om de bestaande parcoursrecords van weleer aan te scherpen. Rondeel en Gal liepen sterk op de vijf en tien kilometer en zetten het Argo top team in de picture, maar toch waren de verwachtingen stilletjes op een snellere tijd gericht. Volgend jaar is er weer een mogelijkheid.

Klik op de link voor de site van Benno Stevering

4 opmerkingen:

Gerrit zei

De Keppelrun in Vorden en Erwin die aan survival doet?

Erwin Wamelink zei

Ik kwam inderdaad wat inhoud te kort, maar dit kwam niet door mijn survivalinspanningen. Of iemand heeft zich vergist, of ik heb weer grote verhalen rond verteld.

Gerrit zei

Waar kennen we die grote verhalen nog meer van Erwin? :)

Stond het woord "behalve" er drie uur geleden ook al?

Geert zei

Het woord behalve staat er al vanaf 6.16 uur Gerrit, ik denk dat je er overheen gelezen hebt.