dinsdag 9 juli 2013

Verslag van de 35e Walfortloop in Aalten

Koen Vossers
Koen Vossers op dreef in warme Walfortloop Aalten

door Benno Stevering

AALTEN – De jaarlijkse Walfortloop werd dinsdagavond een zegetocht voor Koen Vossers uit het Gelderse Hengelo met een tijd van 19.24 minuten. Het 24-jarige talent  traint bij het topteam van Hanzesport in Zutphen onder de hoede van Herman IJzerman. Afgelopen jaar boekte hij twee grote successen, winst op de tien kilometer cityrun in Zutphen en tweede op de halve in Enschede. Vossers, die zich gezien zijn prestaties kan meten met de Nederlandse subtop, heerste vanaf start tot finish: ‘’De laatste paar kilometer vielen me aardig zwaar met die warmte.  Het was benauwd en ik kwam zuurstof tekort.  Het waren kortom pittige omstandigheden. De fietser van AVA’70 had ik vijftien meter voor me als richtpunt. Ik mag tevreden terugkijken met een gemiddelde van 3.10 tot 3.15 minuten per kilometer. Dit seizoen train ik de helft van mijn normale kilometeromvang en heb ik even de overstap gewaagd naar de triathlon en met goed resultaat.  In Hengelo werd ik op de kwart vierde en in Rijssen op de achtste pakte ik een derde plek. Het zwemmen blijft een punt van verbetering. In het najaar wil ik me focussen op de halve marathon. In Amsterdam liep ik 1.10 uur, daar wil ik eind september onder duiken!‘’  

Lars Duistermaat van Archeus die nu verstek liet gaan, noteerde  ter vergelijking met de zege van Vossers op de Walfortloop vorig jaar een winnende tijd van  19.15 minuten. Het parcours was gelijkwaardig qua afstand, maar enigszins verlegd  gezien de werkzaamheden aan het nieuwe clubgebouw en de atletiekbaan.De in totaal 200 deelnemers startten aan het begin van de fietstunnel en de lus richting Bredevoort was iets langer. Bjorn Demkes uit Lievelde van de organiserende vereniging AVA’70 kon voor Vossers geen bedreiging meer vormen en werd een uitstekende tweede op gepaste afstand in 21.30 minuten. Snelste man uit Aalten werd Matthijs Duenk in 21.59 minuten met een derde klassering. 

Miranda Domhof uit Lievelde, lid van lopersvereniging Groenlo pakte de eerste plek bij de vrouwen in 27.34 minuten. Het verschil met Ingrid van Zolingen van AVA’70 uit Aalten die 28.03 minuten realiseerde, was minimaal. ‘’Dit is de eerste wedstrijd weer na de Italiaanse Challengerun. Ik werk nu weer aan mijn snelheid. Ik zie nu al weer uit naar de Kramprun. Lange afstanden blijven me ook trekken. Zo wil ik in oktober in Eindhoven een goede marathon lopen.’’, aldus winnares Domhof. Van Zolingen die weer schik in het lopen kreeg, loopt over vier weken de halve van Vlieland.  Romy van Rijs, eveneens van AVA’70 was erg blij met haar derde plek in 28.52 minuten.  

De winst op de twee kilometer ging naar Stan Prinsen uit Varsseveld met een tijd van 6.53 minuten, gevolgd door Ruben Boekelder van AVA’70 in 7.14 minuten. Het snelste meisje op de twee kilometer werd Linde Klein Nibbelink van de organiserende vereniging met 8.06 minuten voor Naomi van der Vegt uit Doetinchem die 8.14 minuten nodig had over de 2000 meter. 

De rapste atleet op de kilometer werd Jelte Oonk van AZSV in 3.47 minuten. Bij de meisjes had Noa Luijmes van AVA’70 4.13 nodig om als eerste de finish te passeren.  Dat de zomeravondlopen van AVA’70 in de lift staan, bewijst wel het  grote aantal deelnemers.  Onlangs waren er bij de Intratuinloop 380 deelnemers en ook nu weer kreeg AVA’70 200 lopers en loopsters aan de start. Iedereen telt mee,  hardlopen is hot! Het is leuk, gezond en laagdrempelig, vind met name de recreatieve loper.
Björn Demkes

Geen opmerkingen: