donderdag 7 augustus 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 39

Met nog één beklimming te gaan zit ik al steen kapot. De verzuring is gestegen tot aan mijn wenkbrauwen, mijn ademhaling piept als een scharnier van een oude fiets en mijn hartslag ligt zo rond de 375 slagen per minuut
Prachtige gevechten op de flanken van de Tafelberg

“Ik heb een nieuwe titel voor je Column: Dit is pas onzin!”,  was getekend Dirk Jan Robbe

Het is vakantie. Lekker een paar weekjes lamballen. Barbecueën, luieren aan het strand, biertjes drinken, midden in de nacht naar bed, midden op de dag uit bed, ga zo maar door. Om mezelf wijs te maken dat ik best gezond bezig ben, trek ik zo af en toe mijn hardloopschoenen aan. Voor een rustig duurloopje, een korte tempotraining en zo nu en dan voor een zomerwedstrijdje. Bij deze wedstrijden zijn: ‘Het luie zweet eruit lopen’, ‘kijken hoe ik ervoor sta na drie weken vakantie’ ‘Ik zie deze wedstrijd echt als training ‘ en ‘de speklapjes van de barbecue van gisteravond eraf lopen’ veel gehoorde clichés. Ik kom zelf ook vaak genoeg met zo’n oude wijven-opmerking op de proppen. 

AV Archeus  uit Winterswijk organiseert jaarlijks de Zomeravondloop. Denk niet dat dit een relaxed ‘het luie zweet eruit lopen wedstrijdje’ is. Het is een monsterlijk naoorlogse martelgang. De naam Zomeravondloop heeft Archeus enkele jaren terug, waarschijnlijk om de sponsor te pleasen,  vervangen door ‘Koopman Bergrun’. Deze naam doet al vermoeden dat het niet al te gemakkelijk is en dan druk ik mij nog heel voorzichtig uit. De wedstrijd wordt gehouden op de voormalige vuilnisbelt, vlakbij de bekende Duitse enclave Obelink.

De Tafelberg, zoals de vuilnisbelt tegenwoordig wordt genoemd, is een smerige kuitenbijter. In de wedstrijd die 7,6 kilometer lang is, moet dit kreng vijf keer worden beklommen. Ik parkeer mijn fietsje onderaan de bult en klauter naar boven om mij daar in te schrijven. Zelfs na deze ‘ontspannen’ wandeling heb ik vijf minuten nodig om mijn ademhaling weer enigszins onder controle te krijgen. Dit belooft nog wat. De broers Te Brake, vader en zoon Wevers, de hele familie Berkelder en vele andere Ava-janen zijn aanwezig op de Mont Ventoux van de Achterhoek.

Vanaf de start is het ongeveer vijftig meter voordat je de afzink in duikt. Het pad naar beneden is door de vele kiezels niet geheel ongevaarlijk. Ik daal als een natte krant in de wind en bevind me na de eerste afdeling ergens achter in het veld. Niks aan de hand, ik moet immers nog vijf keer die vreselijke puist naar boven. Tim te Brake, mijn loopmaatje, maar stiekem één van mijn grootste concurrenten loopt een klein stukje voor me. Die rotzak moet ik in de gaten houden, denk ik bij mezelf. Vlak voor de eerste beklimming wordt er door enkele atleten gesprint alsof hun leven ervan afhangt. Als een op hol geslagen peloton in de ronde van Vlaanderen dat afstormt op de Oude Kwaremont, spurten ze naar de voet van het eerste klimmetje. Kilometervreter Heini Rave is één van deze druktemakers en gelukkig kan ik zijn rondzwaaiende armen nog net ontwijken zodat een gebroken neus mij bespaard blijft.

Het plan is om iedere ronde een paar plaatsjes op te schuiven. Halverwege de wedstrijd loop ik op de 23e plek, in ieder geval als ik Gerrit Heinen moet geloven. In ronde vier sluit ik bij Tim aan. Ik neem direct het kopwerk voor mijn rekening in de hoop dat hij moet lossen, dit is niet het geval. Tim loopt een beresterke wedstrijd. In de voorlaatste klim passeren we met zijn tweeën een groepje met een aantal grote namen. Onder andere: Denis Woeltjes, Matthijs Duenk en Stefan Scanu. Niemand kan ons volgen. Met nog één beklimming te gaan zit ik al steen kapot. De verzuring is gestegen tot aan mijn wenkbrauwen, mijn ademhaling piept als een scharnier van een oude fiets en mijn hartslag  ligt zo rond de 375 slagen per minuut. In de laatste klim pers ik er nog een klein sprintje uit. Tim kraakt, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat de rollen zijn omgedraaid. Ik kom vermoeider dan ooit over de finish na 30.55 minuten. Een prima tijd op dit loodzware parcours. Het levert me ook nog een fraaie achtste plaats op. Matthijs Duenk (31.02 min) liep een goede laatste beklimming en kon Tim (31.06 min) nog net achterhalen.

Net als velen heb ik een haat-liefde verhouding met deze zomerloop. Ik kan niet ontkennen dat het altijd een spektakel is. Het is en blijft één van de mooiste en meest uitdagende wedstrijden van de regio.

Tot volgend jaar!
“Ik heb een nieuwe titel voor je Column: Dit is pas onzin!”

7 opmerkingen:

André Bleumink zei

Deze keer geen onzinverhaal Erwin? Dit is gewoon een prima verslag van hoe het was. Tafelberg heet het ding? Heartbreak Ridge bedoelen ze, een slachtpartij was het op de hellingen...

Gerrit zei

Af en toe stijgt het die Winterswijkers naar grote hoogte en krijgen ze Zuid Afrikaanse neigingen en noemen ze een vuilnisbelt naar natuurschoon van een ander continent, inderdaad Tafelberg. Ik heb het dinsdagavond erg gemist.

Geert zei

Prachtig beschreven Erwin. Ik heb ieder jaar ook altijd als ik daar weer aankom lopen en mijn eerste wedstrijd vaak na de vakantie loop de gedachte: "Wat doe ik hier"? En na de wedstrijd vind ik het prachtig dat ik mee gedaan heb. Een gezellige, loodzware en goed georganiseerde loop met veel bekende atleten.

Geert zei

Ik hoorde dat je geblesseerd was Gerrit, hoe is het ermee?

Marco zei

Als je deze wedstrijd gelopen had, viel alle anderen altijd mee :)
Mooi verhaal en klasse gelopen.

Dirk zei

Mooi dat je mijn titel hebt gebruikt.
Mooi verslag en inhoud zeer herkenbaar.

Gerrit zei

Gaat nog niet al te best Geert, maar medicijnkuur is net met 10 dagen verlengt. Hardlopen doe ik nu ook ff niet. Na de kuur kijken of eventueel fysiotherapie helpt om mijn rug klaar te stomen voor Athene.