zaterdag 23 augustus 2014

Verslag van de 3e Kadeloop in Tolkamer

Freek Spanbroek
Tolkamerkadeloop prooi voor Freek Spanbroek

Door Benno Stevering

De 35-jarige Freek Spanbroek uit Tolkamer, lid van de Liemers pakte de winst in de jaarlijkse Tolkamerkadeloop over zes kilometer die zaterdagavond 23 augustus werd gehouden. De elektro-engineer op de tekenkamer legde de zes kilometer af in een tijd van 23.30 minuten. ‘’Vorig jaar was ik weliswaar sneller met 22.59 minuten, maar kwam toen als vijfde over de eindstreep, dat getuigd toch wel ook het verschil in de kwaliteit van het deelnemersveld van dit jaar. Ik heb de gehele wedstrijd alleen moeten lopen. Vanaf de start was ik direct weg. In de eerste kilometer had ik nog een flink gat. Dat gat werd daarna steeds kleiner met het zicht op de finish. De nummer twee, kwam langzaam dichterbij , maar ik heb hem voor kunnen blijven.  Voor mij is deze winst prachtig. Het is immers een thuiswedstrijd, ik kan straks fluitend naar de bbq van het buurtfeest. Extra dimensie aan deze overwinning is dat ik ook nog eens aan het parcours woon, waardoor de aanmoedigingen extra groot waren. ‘’ Komende vrijdag start Spanbroek op een Trackmeeting in Utrecht op een voor hem enigszins incourante afstand, de tweehonderd meter. Normaliter richt hij zich op de vijf kilometer waarvoor hij nog regelmatig een wedstrijdje pakt.  

Veteraan Wim Brinkman van AVA’70 uit Aalten werd een uitstekende tweede met 23.40 minuten. ‘’Vorig jaar klokte ik nog 23.10 minuten. Nu liep ik wat langzamer en kom meteen op het podium. Normaliter loop ik langere afstanden. Zo liep ik dit jaar in het Schotse Edingburgh de marathon in 3.42 uur. Verder verliep de Winterswijkse Bergloop en de Twee Bruggenloop best goed voor mij. Hier in Tolkamer was er een prachtig parcours uitgezet. Mijn complimenten voor de organisatie. Het is ook wel eens leuk om buiten je eigen regio te lopen. Nu moest ik 40 minuten rijden, dat viel wel mee toch!’’ .  

De 32-jarige Willem van de Brink uit Velp werd derde overall.  ‘’We hadden de wind mee bij de kade. Verder stond er nogal wat wind op het parcours waardoor we volle bak moesten gaan. In het begin van de wedstrijd probeerde ik de kopgroep nog bij te houden, maar op de kade liepen ze van me weg. Ik ben zelf feitelijk meer gespecialiseerd in het lopen van Trials, in de omgeving van Arnhem.´´  Willy Gunsing uit Zevenaar, 65 plusser liep naar een tijd van 26.20 minuten. Hiermee was  hij bijna dertig tellen sneller dan vorig jaar. Gunsing is al vijftien jaar lid van wielerclub TC de Liemers die dit jaar haar 35-jarig bestaan viert. Na de 200 kilometer lange tocht naar Valkenburg zal Gunsing zich weer wat vaker bij loopwedstrijden in de regio laten zien. De zomer staat voor hem in het teken van wandelen en fietsen. 

De oudste deelnemer was de tachtigjarige oud-docent Guus Schmitz uit s‘-Heerenberg, alweer bijna 25 jaar actief in de hardloopsport.  Hij gaf aan het prachtig te vinden aan de kade te lopen. Oorspronkelijk komt Guus uit het  nabij gelegen Spijk, waar de Rijn ons land binnenkomt. Zijn dochter Ilona werd vijfde bij de damesafstand over vier kilometer. Deze afstand bij de vrouwen werd gewonnen door Lynne Chevalking die vorig jaar nog de derde plek opeiste. Dit jaar won ze in een tijd van 18.48 minuten. Vorig jaar was ze negen seconden sneller. Het verschil met de nummer twee, Hadat Mestin was dit keer  slechts 1 seconde op de eindstreep. Karin van Wegen van de organiserende vereniging, woonachtig in Zevenaar werd derde in 18.56 minuten.  

De Tolkamerkadeloop kende een deelname van ongeveer honderd lopers. De kwaliteit van het veld bleef gezien de eindtijden wat achter ten opzichte van andere jaren. Dit was wellicht te wijden aan de vrij drukke loopagenda dit weekend. Mede dankzij de tijdwaarneming van Run2Day verliep de wedstrijd die georganiseerd werd door hardloopvereniging ‘de Loper’ vlekkeloos. De prijsuitreiking vond na afloop in de grote feesttent plaats.

Geen opmerkingen: