zondag 6 september 2015

NK Masters sprint-triatlon Rutbeek in Enschede

Cindy Brusse Nederlands Kampioen in de categorie 40-45 jaar 
Zondag 6 september staat al een hele tijd onderstreept in mijn agenda. Op deze dag vind het NK masters sprint-triatlon plaats in en om het Rutbeek. Vorig jaar heb ik voor het eerst deelgenomen aan dit NK en ik vond het een geweldige ervaring. Vanmorgen al vroeg uit de veren,  Jan te Brake en ik willen om 7.45 uur vertrekken. Jan kwam er zaterdag achter dat hij niet was ingedeeld bij de masters, maar bij de recreanten wedstrijd.

De start van de recreanten is om 10.00 uur en hij wil proberen of hij nog over geschreven kan worden naar het NK, gelukkig  is dit geen probleem. We  hebben ruim de tijd om ons voor te bereiden op de wedstrijd, de start is om 11.00 uur. De buiten temperatuur was tijdens de rit naar het Rutbeek een graad of 11 en er wordt veel wind verwacht. We kijken naar de start van de kidsrun en de recreanten wedstrijd en gaan ons omkleden. Cindy Brusse is ondertussen ook aangekomen en heeft er veel zin in.

De start is om 11.00 uur, de zon schijnt en het lijkt droog te blijven. Ik ben goed weg. In deze startserie doen 67 atleten mee, dus ik heb geen last van de anderen. Ik pak een lekker ritme en we moeten 750 meter zwemmen. Er staat behoorlijk wat wind en het water is onrustig (golven), na het keerpunt hebben we de zon in ons gezicht en dat maakt het oriënteren niet makkelijker. Gelukkig zwem ik niet vooraan en kan ik me richten op de zwemmers voor mij.

Ruim 13 minuten na de start ren ik het water uit en na een goede wissel ren ik tegelijk met Jan het Parc Ferme uit. We springen gelijktijdig op de fiets en hoop dat ik hem bij kan houden. Helaas...... lukt dit niet, Jan geeft gelijk vol gas. In de eerste ronde fietsen (totaal3) kom ikniet goed op gang. Een erg onregelmatige ademhaling en een vlagerige wind maken dat de 1e ronde niet fijn fietst. In de 2e  ronde kom ik goed op gang en kan weer druk op de pedalen krijgen. In de laatste ronde valt er nog wat regen, al stelt dit niet veel voor.

Na 35 minuten fietsen waar ik tevreden mee ben,  een snelle wissel en ik ben onderweg voor het loop gedeelte. De eerste 500 meter geen richtpunt voor me, dat is jammer want het is makkelijker lopen met een richtpunt. Het is een afwisselend rondje met een heleboel bochten en een aantal keerpunten (180 graden),  een stuk zandweg waar we doorheen moeten ploeteren, wat veel energie vreet. We moeten twee ronden van 2,5 kilometer.

Er zitten twee stukken in waar je elkaar tegenkomt. Op één van de stukken kom ik Cindy en Jan tegen en schat dat ik een minuut of twee achterstand heb. Jan schreeuwt “kuit blessure”, dit motiveert mij om een versnelling te maken, het lopen ging al lekker, maar dit gaf nog meer energie. Een minuut loop ik in op Jan, maar 2 minuten dichtlopen in 2,5 kilometer is niet te doen. Op Cindy loop ik een klein beetje in maar het verschil is aan het eind twee minuten, ze wordt 3e overall en NK in de 40-45 categorie wat een geweldige prestatie is.

Tijden: Cindy: 1:12:13 uur - 1e 40-45 3e overall, Jan:1:13:13 uur - 11e 50-55 en 30e overall, Gerben:1:14:26 uur - 13e 50-55 en 33e overall.

Sportieve groet, Gerben

Geen opmerkingen: