zondag 10 april 2016

Rotterdam - Kwart Marathon - 45,15 min - 139e plaats

Nog één bocht naar de Coolsingel
Als op deze zondagmorgen om 5.00 uur het wekkertje gaat denk ik nog wel even 'waar ben ik aan begonnen' maar deze gedachte verruil ik al gauw in 'dat ik toch wel erg veel zin in deze dag heb'. Als we een uur later met een volle bus naar Rotterdam vertrekken zit de stemming er al goed in. Ook gaan er nog een aantal met de trein en rijden er verschillende auto's vanuit de Achterhoek naar de havenstad. Ik denk dan ook dat we zeker met 100 AVA'70 aanhangers aanwezig zullen zijn. Een paar uur later arriveren we in Rotterdam en gelukkig hebben we de startnummers al in ons bezit. 

Vanuit de bus is het even afscheid nemen van de supporters en wordt er nog snel even een groepsfoto geschoten. De spanning onder de atleten neemt toe, ze zoeken hun kleedgelegenheid op en je merkt dat je de tijd ook nog wel nodig hebt. Vanuit de omkleedtent is het nog zeker ruim een kilometer lopen naar de start van de kwart marathon, want nog geen 25 meter voor de kubuswoningen op de Blaak is onze startstreep getrokken. Ook hier is het druk en staan we met duizenden tegelijk te wachten op het startschot, dat om klokslag 10.00 uur zal klinken. De AVA'70 leden Anna Torensen en Wim Rensink lopen dezelfde afstand en samen met Wim probeer ik een beetje warm te lopen maar heel veel ruimte is er niet voor. Net voor de start trek ik mijn trui uit en bindt deze aan een dranghek. 'Nou meneer, ik weet niet of die er straks nog hangt', wordt me door een oudere dame toegefluisterd. Als je de trui hebben wilt mag je hem meenemen antwoord ik terug, maar ze wil geen gebruik maken van mijn aanbod. 

De muziektune begint en even later worden we weg geschoten. Al vrij snel lopen we in de richting van de Kralingse Plas maar in tegenstelling tot de Marathon mogen we het verharde fietspad naast de plas nemen. Het 5 kilometerpunt kom ik door in 20,17 minuten, wat voor mijn doen erg goed is. Meestal moet ik er voor tweede gedeelte ongeveer een minuut bij rekenen wat dus in de richting van een PR 55+ gaat. Bij de drankpost neem ik even de tijd om wat te drinken want ik vind het rond half elf al behoorlijk warm om te lopen maar dat zal wel komen omdat we deze temperaturen haast niet meer gewend zijn. Na de zesde kilometer gaat het al wat moeilijker en komen we weer op het parcours wat vanmiddag door de marathon lopers ook afgelegd moet worden. Zelfs de voeten beginnen zeer te doen en dat is meestal geen goed teken. De 10 kilometer kom ik door in 42,09 minuten en dat is net niet wat ik er vooraf van gehoopt had, een kleine 15 seconden boven de streeftijd.

Even later draaien we de Coolsingel op en de laatste 500 meter is het puur genieten. Wat een mensenmassa en wat een aanmoedigingen worden je vanaf de kant toegeschreeuwd. In iets meer dan drie kwartier kom ik over de streep, wat goed is voor een 139e plaats van de 12.526 deelnemers. Ik wacht even op Wim, die anderhalve minuut later over de finish komt en samen lopen we terug naar de tent. We kleden ons om en we zijn net op tijd terug om de eerste lopers van de Marathon te zien, die net het 28 kilometer punt gepasseerd zijn. Wat een tempo en snelheid hebben de mannen in de benen. Ook de AVA'70 lopers komen de volgende uren voorbij en iedereen heeft de Marathon uitgelopen. In de bus komen de verhalen los en de één is nog trotser dan de ander maar wat hebben ze allemaal een geweldige prestatie geleverd. iets waar je erg trots op mag zijn en waar je nog lang aan herinnerd zult worden.

Geen opmerkingen: