dinsdag 18 juli 2017

Verslag van de 39e Walfortloop in Aalten - deel 1

Edwin Wissema
Edwin Wissema duldt geen tegenstand in Winkelhorst Walfortloop

AALTEN – De 39-jarige Edwin Wissema uit Didam, lid van Running Team de Liemers won dinsdagavond overtuigend de zes kilometer lange Winkelhorst Walfortloop in 19.50 minuten. ‘’Onlangs kwam ik nog een foto tegen dat ik met een hardloopsetje van pa hier ben begonnen in 2007. Dan geeft je zege toch een speciaal gevoel. Ik loop nu dus tien jaar. In 2010 kwam ik bij Titus Fierkens terecht, een klasse trainer. We hebben een erg fijne groep met goede atleten. Je moet geluk hebben, zowel in prestatie als ook in wie je tegen komt. Ik heb ondertussen een flinke progressie mogen doormaken. Twee jaar geleden won ik hier nog van Koen Vossers in een tijd rond de 19.20 minuten. Nu waren de weersomstandigheden drukkend waaronder ik goed kan functioneren. Ik opende in een snelle 3.03 minuten. Anderen blazen zich dan op en kozen ervoor niet mee te gaan. Mijn vorm is goed en als dan het wedstrijdverloop gelukkig voorspoedig verloopt ben ik tevreden. Mijn training is gebaseerd op wedstrijden. Ik moet wedstrijden lopen om goed te kunnen blijven presteren. Dat is mijn kracht. Dit is een mooi alternatief voor een baanwedstrijd waar je met een paar graden meer al veel extra tijd verliest. Ik heb feitelijk bijna geen wedstrijden gelopen de afgelopen periode. In Wageningen kwam ik 1,5 seconde tekort op de vijf kilometer onlangs om mijn pr aan te scherpen. Je moet geluk hebben met het weer maar ook met de vorm van de dag.’’ Met een zilveren medaille op het NK masters en wat mooie overwinningen kan Edwin al terugkijken op een super mooi jaar. Feitelijk had Wissema in Belgie mee willen lopen, maar hij moest voor dat specifieke loopgala uitgeloot worden. Daarom moest hij een wedstrijd lopen en zijn keuze viel op de Walfortloop in Aalten. Op 11 augustus start hij op een 3 kilometerrun. 

Op enige afstand pakte de jonge atleet Tim Mengerink van de organiserende vereniging AVA’70 uit Aalten de tweede plek door na vier kilometer weg te lopen van de Nederlands Kampioen Survival Stijn Elferink uit Lichtenvoorde. Mengerink die zijn beste wedstrijd liep tot nu toe, gaf aan vooral in de slotfase het hoge tempo lekker te kunnen vasthouden. In Utrecht hoopt hij zijn pr van 17.05 binnenkort aan te scherpen op zijn favoriete afstand de vijf kilometer.’’Ik train nu onder Jan te Brake en concentreer me op wedstrijden tussen de 3 en 5 kilometer. Dit was een zes kilometer. De vijf blijft mijn favoriete afstand. Leuk dat de mensen hier zo positief zijn en meeleven met je prestatie.’’ Elferink pakte de derde plek in 20.14 minuten. De 29-jarige Lars Duistermaat uit Winterswijk zit momenteel in een andere beleving en traint voor de marathon van Amsterdam en finishte als vierde. ‘’Voor mij betekent het nu dat ik kilometers moet maken. Edwin was er gelijk vandoor.Op de lange wegen zag ik hem nog in de verte lopen. Hij is een man in vorm op dit moment. Ik moest hard werken om een fatsoenlijk tempo te kunnen maken. Het was slepen. Wat mij opviel is dat Tim Mengerink sterk liep. Hij bleef drie kilometer lang achter Stijn Elferink aan rennen. Hij bleef maar gaan. Ik moest ze na twee kilometer laten gaan. Dit keer was Tim zelfs in de slotfase sterk genoeg om Stijn van zich af te houden en werd tweede. Deze jongen zal zeker nog van zich doen spreken als hij gemotiveerd blijft doortrainen. Voor mij was het dus puur op de souplesse methode hardlopen in de Walfortloop.’’ 

De Westendorpse in Nijmegen afgestudeerde Dieske Kruisselbrink sport, gezondheid en management  pakte voor haar wereldtrip nog even de eerste plek bij de vrouwen in 25.08 minuten. ‘’Van origine ben ik turnster en ben opgegroeid in Westendorp. In Nijmegen ben ik pas afgestudeerd Feitelijk loop ik nog niet zo heel lang maar boek een flinke progressie in korte tijd. Vanaf start was ik rap weg. Naar omstandigheden was ik zeer tevreden. Op de tien kilometer heb ik een persoonlijke besttijd van 41.50 minuten staan. In Eindhoven heb ik in mei nog een wedstrijd gelopen en de Batavierenrace meegedaan. In oktober heb ik mijn wereldreis gepland. Ik blijf dan een half jaar tot een jaar weg. Ik zal ook Indonesië aandoen waar ik een half jaar heb gewoond. Voordat ik afreis wil ik nog de 5 kilometer Kramprun doen.’’  In haar kielzog finishte Chantal Klein Gunnewiek uit Lichtenvoorde in 25.58 minuten voor survivalrunster Bianca Rougoor uit Bredevoort die 26.21 minuten noteerde. De zwangere Lisa te Molder uit Zieuwent deed het bewust wat rustiger aan. Met 250 deelnemers kon AVA’70 terugkijken op een bijzonder geslaagd evenement. De sfeer was perfect zowel bij de finish als in de omgeving van het clubgebouw.
Tim Mengerink (249) en Stijn Elferink

Geen opmerkingen: