zondag 2 juli 2017

Verslag van het NK Olympic Distance Masters triathlon in Didam

4e van links Gerben Duenk
Twee weken terug in Aalten de 1e kwart gedaan van dit jaar, en dat ging niet vanzelf. Dan weet je bij het NK ga ik geen podiumplek halen.(normaal ook niet maar dat terzijde) In 2 weken tijd je niveau naar boven krikken gaat het niet worden. De 1e dagen vooral gewerkt aan herstel, ik had behoorlijk spierpijn en van echt trainen kwam niet veel terecht. Vorige week zaterdag voor het eerst een echte training kunnen uitvoeren en wel een pittige fietstraining met aansluitend een 12km duurloop, het was me duidelijk dat aan het duurvermogen gewerkt moest worden. De zondagmorgen is standaard gereserveerd voor het fietsen, en hier hebben we een duurrit van 75km richting Dingden gemaakt. Dingden heeft een prachtig heuvelachtig landschap waar een paar uitdagende klimmetjes inzitten. Het zwemmen is erbij ingeschoten, maar op maandag nog wat snelheidswerk kunnen doen voor het lopen.

Het woon/werk verkeer doe ik op de racefiets, en zo pak ik nog wat kmtrs. Op woensdagavond de laatste duurloop gedaan van 6km en meer voorbereiding zit er niet in voor zaterdag. De weersverwachting wordt de hele week angstvallig in de gaten gehouden, de berichten zijn niet geweldig, zeg maar rustig slecht. In de loop van de week wordt de verwachting bijgesteld en het lijkt nat maar niet koud te worden. Op maandag heeft de organisatie een temperatuurmeting van het water gedaan en de temperatuur van het water is 22,5 graad (een wetsuit is bij 22 graden of meer bij de OD niet toegestaan) daar word ik niet vrolijk van, daar ik veel voordeel heb van de wetsuit. Met regen in het verschiet kan de temperatuur natuurlijk nog dalen. In Aalten was ik op de dag van de wedstrijd flink gespannen, deze keer is het een stuk minder. Natuurlijk de gewone spanning die iedere sporter op de dag van de wedstrijd heeft heb ik ook. Om kwart voor tien rijd ik naar Didam en het lijkt erop dat het droog gaat worden en blijven, heerlijk is dat, als er ook nog een zonnetje komt kan de dag niet meer stuk. In Didam aangekomen worden we door de vrijwilligers naar een parkeerplek gestuurd en ik loop naar de inschrijving toe. Onderweg hiernaar toe tref ik Paul en die heeft flink wat last van de zenuwen en is ook benieuwd of we de wetsuit aan mogen, op dat moment weten we de actuele temperatuur van het water nog niet. Bij de inschrijving krijgen we te horen dat het water 20graden is. We zijn allebei erg blij met dit bericht.

Ik loop richting de wisselzone en ben snel door de “keuring” deze keer zo vroeg ingeschreven dat ik een laag startnummer heb (19) en ik heb een mooie plek voor snelle wissels. Leuk detail Hans Lammers waar ik menig trainingsuur meegemaakt heb en in 2005 samen naar de triathlon van Almere ben geweest staat op plek 18!! We kletsen wat bij en hij is in training voor de hele van Friesland!! ik neem me voor om tijdens het zwemmen in de buurt van hem te blijven dan moet ik normaal een leuke zwemtijd hebben. Hans zwemt iets sneller dus als hij rustig aan doet kan ik hem hopelijk volgen. Ondertussen heb ik Cindy en Gerjo ook gezien en iedereen is klaar om naar de start te gaan.

Bij de start de laatste instructies over het zwemparcours we moeten 2 ronden zwemmen om de 1500mtr vol te krijgen. Het water voelt heerlijk aan en wat mij betreft mag het startschot knallen. Ik zorg dat ik bij Hans in buurt ben en nadat we weg zijn kan ik hem goed in de gaten houden. Hij heeft een behoorlijk opvallend pak aan en de 1e 750m kan ik heb volgen. Ik laat hem gaan want anders kom ik te vermoeid uit het water. Na het zwemmen en de giga trap die we moeten beklimmen ren ik naar de wisselzone en zie dat Hans de wetsuit al uit heeft ik doe mijn best dat om nog wat tijd goed te maken en dat lukt aardig. Ondertussen al een energie reep naar binnen aan het werken, snel de schoenen aan het nummer de bril en de helm op, fiets pakken en lopen naar de uitgang. We lopen samen op, en in mijn ooghoek zie ik dat Cindy ook de fiets al in de handen heeft. De dames zijn 5min later gestart en zij heeft die tijd dus al goed gemaakt op mij. Op het onderdeel fietsen doen we elkaar niet zoveel, maar gezien de trainings arbeid van mij ga ik ervan uit dat ze mij snel zal inhalen. Tijdens het lopen naar de uitgang met de fiets zegt Hans 'ga maar voor” en dat doe ik dus, spring snel op de fiets en ben gelijk goed weg. Na 500 mtr fietsen hoor ik een knal en een gerammel ik kijk achterom en zie dat Hans pech heeft (bleek einde wedstrijd voor Hans)

Het fietsen gaat goed en de 1e helft van het parcours is vooral wind tegen, er was geen regen en de weg was ondertussen alweer droog geworden en de zon begon zelfs te schijnen. Ik word af en toe ingehaald mijn fietsen is gewoon niet goed genoeg, alhoewel het gevoel goed is. Al een keer gekeken waar Cindy bleef en inderdaad ik kon haar zien. Na een km of 30 fietsen kwam ze mij voorbij maar nam geen grote voorsprong, met een stuk waar we wind in de rug hebben geef ik gas en ga haar voorbij. Dit was van korte duur en kwam zij mij weer voorbij en die situatie veranderd niet meer. Door mijn betere bochtenwerk kan ik nog wat bij haar blijven. We komen tegelijk aan bij de wisselzone en ik kan zeggen dat ik nog niet vaak zo'n snelle wissel heb gehad. Het lopen gaat gelijk goed, we zijn de wisselzone net uit of Cindy komt mij voorbij met een snelheid alsof ik stil sta. Natuurlijk doe ik een poging om erbij te blijven maar na 100m weet ik dat ik dat niet moet doen. De 1e ronde kan ik in een heerlijk tempo lopen en ik voel me erg goed. De 2e ronde gaat zeker zo goed en ik durf in de 3e ronde nog wat aan te zetten, dat breekt mij op na 500m, en ik voel een kramp opkomen in mijn rechterbeen. Ik neem iets gas terug en de kramp trekt weg. In de 4e ronde probeer ik weer wat gas te geven en dat gaat weer, en zonder kramp loop ik de laatste ronde zo snel mogelijk. Mijn eindtijd is 2,27,44 waar ik zeer tevreden over ben. Mijn zwemtijd 27,17 mijn fietstijd 1,10,31 en een looptijd van 46,26. Tijden die goed waren voor de 13 plek van de 22 50-55 en voor een 54ste plek van de 133. Het moet zeker nog sneller kunnen en daar wil ik de komende tijd aan werken. De volgende wedstrijd is in Braamt bij het stroombroek. Een compliment voor de organisatie en voor alle vrijwilligers het was een mooie wedstrijddag.

Gerben Duenk

Geen opmerkingen: