vrijdag 9 februari 2018

AFM Kinderhulpweek galmt nog behoorlijk na

vlnr: Patrick Vonk, Meta Lammers, Isabella Kempers en Marco van Lochem
De AFM Kinderhulpweek, die eind december werd gehouden, heeft ruim 53.000 euro opgebracht. Iets minder dan de helft waren 'in natura' giften zoals kerstpakketten, fietsen, dagtrips, theater- en bioscoopkaarten, kinderboeken en speelgoed. De 'in natura' donaties zijn inmiddels grotendeels uitgedeeld in de gemeente Aalten. Het bedrag van 30.000 euro kan nog besteed worden. Via de gemeente, Humanitas, de diaconie en Lindenhout kan een bijdrage worden aangevraagd bij het Nationaal Fonds Kinderhulp (NFK).

Door Karin Stronks

Een groot aantal kinderen uit gezinnen dat onder de armoedegrens leeft, is verblijd met giften 'in natura'. Marco van Lochem van AladnaFM vertelt: "De gemeente Aalten heeft 150 gezinnen aangeschreven voor de actie begon, deze hebben allemaal een kerstpakket gekregen. Er zijn twintig fietsen weggegeven, nieuw of in zeer goede staat. Tickets voor pretparken, zwembad, bioscoop en theaters zijn uitgedeeld door het Nationaal Fonds Kinderhulp (NFK). Ook hebben we een aantal kinderen blij kunnen maken met een laptop. Kort geleden zijn kinderen die onder de armoedegrens moeten leven naar een theatervoorstelling bij De Storm in Winterswijk geweest, De Admiraal heeft voor alle 150 aangeschreven gezinnen een tegoedbon voor een gezinspakket patat, snacks en saus beschikbaar gesteld. De AFM Kinderhulpweek galmt nog behoorlijk na!"

Nog 30.000 euro te verdelen
De giften 'in natura' bevatten iets minder dan de helft van de totaalopbrengst. Er is nog een bedrag van 30.000 euro te verdelen. NFK beheert het geld, via de gemeente, Humanitas, de diaconie en Lindenhout, de organisatie die zich inzet voor jongeren en kinderen die in de knel zitten, kan een bijdrage worden aangevraagd. Dat kan voor allerlei doelen zijn, bijvoorbeeld voor een bakfiets voor een pleeggezin waarin acht kinderen wonen, voor zwemles voor kinderen of jongeren waarvan de ouders/verzorgers dat niet kunnen bekostigen, voor fietsen of laptops. Het NFK wil heel graag kinderen helpen maar de organisatie wil zeker weten dat het geld of de spullen goed terecht komen.

Eerst 'eigen geld' opmaken
Isabella Kempers van NFK legt uit: "We gaan heel zorgvuldig om met deze donaties, daarom loopt de aanvraag en de uitgifte via organisaties. Het geld moet bij de juiste gezinnen terecht komen. Bovendien speelt mee hoeveel middelen de gemeenten zelf nog in huis hebben voor deze doelgroep. De gemeente Aalten krijgt door het initiatief van staatssecretaris Jette Kleinsma vijf jaar lang 86.000 euro van het rijk voor kinderen in armoede. De gemeente moet eerst dit geld besteden voordat het NFK bijspringt. We hebben dit najaar de gemeente hierover ingelicht." Ze voegt toe: "Stel dat een aanvraag bij de gemeente niet wordt gehonoreerd, dan kan men zich alsnog tot onze organisatie wenden. Wij gaan dan kijken of we iets kunnen betekenen."

Actie heeft heel veel losgemaakt
Op alle gebied heeft de AFM Kinderhulpweek heel veel losgemaakt. Nick Roedema, vrijwilliger bij Humanitas geeft aan: "Er is heel veel gebeurd tijdens en na de actieweek, zowel voor- als achter de schermen. Wij zijn door de actie in contact gekomen met het NFK, met verbinder Richard Jongetjes, met een groot aantal bedrijven die anoniem doneren. Dus qua netwerk heeft de AFM Kinderhulpweek ook iets moois gebracht. Maar nog mooier is natuurlijk dat er kinderen geholpen worden. Zo zijn Marco van Lochem en Patrick Vonk mee geweest toen we twee nieuwe fietsen naar een gezin hebben gebracht. En dat we een meisje blij konden maken met een geheel up-to-date laptop. Dat zijn slechts twee voorbeelden van de vele! AladnaFM heeft samen met de Aaltense bevolking iets heel moois neergezet." Dat beaamt ook Isabella Kempers van NFK: "Bij het bezorgen van de kerstpakketten en de andere gedoneerde spullen barstten sommige mensen in tranen uit. En dan wensten we ze fijne feestdagen toe en kregen te horen: 'Dat zal dit jaar wel lukken.' Ik kan je zeggen, ik werk al elf jaar voor NFK, maar hier word ik ook door geraakt!" (bron)

Geweldig dat we met veel AVA'70 leden en lezers van deze site hier ons steentje ook aan hebben bijgedragen met de GUV Marathon voor het Kind!

Geen opmerkingen: