zondag 4 februari 2018

Verslag van de 3e Winterbosloop in Beek

Siraj Awal Aman (84) haast zijn broer Yahala (83)
Yahala Awal Aman zorgt voor  spanning tijdens derde editie bosloopcompetitie

Door Benno Stevering

De derde en afsluitende editie van de zware Beekse bosloopcompetitie Beek kende een bijzonder scenario om te genieten. Met grote lichtvoetigheid was het de mentaal sterke, technisch perfect lopende Yahala Awal Aman uit Doesburg die zondagochtend in Beek de winst opeiste op de tien kilometer. De 20 jarige Argo atleet ontwikkelde een gigantisch tempo waarbij hij de kou niet voelde. Met gebrek aan wedstrijdritme en zonder enig besef noteerde hij een winnende tijd van 32.15 minuten, amper 8 tellen verwijdert van het parcoursrecord van Dennis Weijers. In de eerste twee ronden werd hij gehaast door zijn rappe jongere, broer Siraj Awal Aman die volgde op respectabele afstand en uiteindelijk goed was voor een tweede plek in 33.29 minuten. Voor Yahala telde vandaag maar 1 ding en dat was winnen. Furieus over de lange heuvel als kuitenbijter ging hij ook de laatste twee ronden in straf tempo door en klokte na een one man show een hele rappe tijd van 32.15 minuten. Trainer Stefan Scanu uit Lichtenvoorde, overigens ook een van de deelnemers was blij met het resultaat van zijn rekruut. Helaas stokte het hoge  tempo van de lichte Yahala enigszins in de laatste ronde waardoor er geen record inzat. 

De winnaar van vorige week, veteraan Fred Keurntjes uit Zevenaar liep erg goed naar de derde plek. Met 36.42 minuten eiste hij het eindklassement op. ‘’Die Ethiopiërs accelereren in een te hoog tempo voor mij. Die waren direct na de start al weg. Het werd een bijzondere wedstrijd. Voor mij verliep het ook goed. Ik liep mijn eigen wedstrijd en dat ging lekker. Onder ideale maar koude omstandigheden leek het erop dat iedereen sneller liep. Ook ik was 1 minuut sneller. Net of er meer zuurstof in de lucht zat. Ook mijn achtervolger Mathias Welz was rapper. Voor mij biedt dit goede perspectieven voor het NK in Schoorl. Vorig jaar was Schoorl ook heel speciaal. Toen werd ik al 56-jarige Nederlands Kampioen in mijn categorie. De vorm is goed. Mijn complimenten voor de organiserende Stichting Omloop Beek voor de perfecte organisatie. Ik kom graag naar Beek.’’ 

Marathonloper Mathias Welz, lid van AVA´70 richt zich op de marathon van Stuttgart en werd vierde voor Doetinchemmer Jorik Huizinga. Corrie Nusselder uit Hummelo pakte het parcoursrecord van Sandra Hunting uit Drempt bij de vijftig plussers in 48.16 minuten. Tevens won ze het eindklassement bij de vrouwen. Afgelopen zondag liep ze een tijd van 46.46 minuten en liet de andere dames het nakijken. Triatlete Marian van Hilst uit Steenderen moest vanwege griep verstek laten gaan. Marjolein Heinsbroek uit Zevenaar werd tweede overall. Zij kon niet verhinderen dat Femke Clappers uit Doetinchem het haar zondag in de slotfase nog even moeilijk maakte. Clappers pakte de tweede plek in de derde editie achter Corrie Nusselder die niemand in haar buurt liet. 

Edwin Wissema pakte het eindklassement van de vijf kilometer dankzij winst in de eerste en tweede aflevering met als snelste tijd 16.27 minuten. Hij spaarde zich als toeschouwer en hij beaamde dat de conditie goed zit met zijn focus op de NK in Schoorl komende zondag, waarvoor hij de komende week rustig blijft doortrainen. Ruben Garretsen van Argo pakte met winst in de derde editie met 17.12 minuten, de tweede plek overall achter Wissema voor clubgenoot Luuk Nusselder. Eva Smit uit Beek realiseerde 20.29 minuten en werd snelste dame. Bianca Tieltjes uit Dinxperlo liep een tijd van 23.39 minuten, gevolgd door Silke Evers uit Didam. Run 2 Day stelde in de afsluitende editie op elke afstand een fraaie waardebon beschikbaar.

Geen opmerkingen: